Ing dina kaya saiki Vicente Aleixandre tilar donya

vincent-aleixandre

Ing dina kaya saiki, khusus tanggal 14 Desember 1984, Vicente Aleixandre tilar donya ing Madrid. Dheweke minangka salah sawijining tokoh puisi sing paling penting ing Generasi 27 sing misuwur, sastra Spanyol lan saiki kita pengin ngelingi dheweke lan menehi pajeg sithik.

Yen sampeyan ora ngerti babagan urip lan karya penulis Spanyol iki, saiki wayahe. Sabanjure, kita bakal ngringkes cathetan sing paling penting ing urip lan karya Vicente Aleixandre.

Urip lan nyambut gawe

Vincent Alexander lair ing Seville Ing tengah musim semi, tanggal 26 April 1898, sanajan umure isih cilik ing Malaga, banjur pindhah menyang Madrid. Dheweke ujar manawa kesehatane sing ringkih, sing nemtokake manawa pangarang iki ngutamakake geguritan. Sajrone Perang Sipil lan sawise iki, dheweke tetep ing Spanyol, mula dadi guru para pujangga anyar sing lagi muncul.

Prodhuksi puisi bisa dipérang dadi telung tahap utama:

  • La pisanan Iki sadurunge Perang Sipil lan ditondoi kanthi kepinginan komunikasi lan fusi karo alam. Dheweke rumangsa yen dheweke kudu nyawiji karo bumi lan tanduran lan kewan sing ana ing njero bumi, nyingkirake kasunyatane manungsa. Iki amarga, amarga saka rumangsa kekirangan lan kekirangan, dheweke nganggep awake luwih asor tinimbang turah-turah sing terus-terusan kena sangsara kanggo kang sensitivitas gedhe. Saiki diterbitake "Pedhang kaya lambe" (1932) lan "Karusakan utawa katresnan" (1935). Ing ayat kasebut, perasaan tresna lan pati ana gandheng cenenge: katresnan dikatutake minangka prekara sing kuat lan positif sing ngrusak perspektif individu tumrap manungsa.
  • Ing kapindho panggung, wis sawise Perang Sipil, kita nemokake Vicente Aleixandre sing paling ndhukung karo karya kayata "Shadow of Paradise" (1944) utawa «Sejarah jantung» (1954).
  • Ing sawijining katelu lan tataran pungkasan kanthi puisi lan penting, bisa ditemokake "Puisi kasampurnan" y "Dialog Ilmu" (1974), ing endi penulis ngerti babagan wis tuwa dhewe lan kanthi pribadi ngadhepi ide pati.

Ing taun 1977, Vicente Aleixandre nampa Hadiah Nobel ing Sastra lan uga anggota Akademi Bahasa Inggris.

3 puisi dening Vicente Aleixandre

vincent-aleixandre-2

Sabanjure, kita menehi sampeyan 3 puisi dening penulis Spanyol sing hebat iki:

KANG KASIH

Apa sing ora dakkarepake
yaiku menehi tembung ngimpi,
utawa nyebar gambar nganggo lambeku
ing bathukmu, malah ora dakambung.
Ujung driji sampeyan
nganggo paku jambon, kanggo tumindakku
Aku njupuk, lan, ing udhara digawe,
Aku menehi sampeyan.
Saka bantal, rahmat lan bolongan.
Lan anget mripatmu, asing.
Lan cahya dodo
rahasia.
Kaya rembulan ing musim semi
Jendhela
iku menehi geni kuning. Lan sempit
ngalahake
misale jek mili bali menyang sampeyan saka kula.
Apa ora ngono. Ora bakal. Makna sejatine sampeyan
sisane wis diwenehake,
rahasia apik,
dimple lucu,
pojok lucu
lan esuk
mulet.

LALI

Sampeyan ora pungkasan kaya cangkir sing ora ana gandhengane
yen sampeyan kudu cepet-cepet. Gulung helm, banjur mati.

Mula sampeyan alon-alon ngangkat tangan sampeyan
cemlorot utawa sebutno, lan driji sampeyan diobong,
kaya salju sing dadakan.
Dheweke ana ing kana lan dheweke ora ana, nanging dheweke ana lan meneng.
Kadhemen kobong lan ing mripatmu lair
memori dheweke. Elingi iku saru
parah: sedhih. Kelalen iku mati.

Kanthi kamulyan dheweke seda. Bayangane nyebrang.

PEMUDA

Tetep cerah:
Kowe arep menyang endi?
Ing tembok putih kasebut
nutup pangarep-arep.

Tembok, langit-langit, lantai:
segmen wektu sing sempit.
Ditutup ing dheweke, awakku.
Awakku, uripku langsing.

Dheweke bakal tiba ing sawijining dina
watesan. Carane gaib
wuda! Peziarah
cahya Rasa seneng seneng!

Nanging dheweke bakal ditutup
mripat. Kabongkar
tembok. Kanggo satin,
lintang ditutup.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.