Dina iki mengeti 200 taun lair Thoreau

Ing dina iki, 200 taun kepungkur, pujangga lan filsuf Henry David lair. , bapak lingkunganisme kontemporer lan naturalisme. Salah sawijining karya sing paling luhur yaiku kanthi judhul "Tumindake sipil". Minangka kuliah sing ditulis dening panulis dhewe, ing ngisor iki kita bakal nggambarake sawetara pethikan sing paling luar biasa, tembung demi tembung, amarga ora ana sampah. Nanging luwih dhisik, kita bakal mriksa sawetara informasi penting babagan urip lan pekerjaane.

Urip lan nyambut gawe

Thoreau lair tanggal 12 Juli 1817 ing Concord lan tilar donya tanggal 6 Mei 1862 nalika yuswa 44 taun. Serbaguna ing ngendi dununge, dheweke wiwit saka produsen pensil nganti naturalis nganti dosen lan surveyor. Thoreau saiki dianggep minangka bapak pendiri sastra Amerika. Lair ing kulawarga sing andhap asor, dheweke minangka wong sing gelisah lan kepengin banget nyelidiki lan nemokake bidang pendhidhikan anyar sing bisa ngerti babagan sing anyar. Dheweke sinau ing Harvard College, sawijining perguruan tinggi sing pirang-pirang taun mengko bakal dadi universitas Amerika bergengsi saiki.

Ing antarane karyane sing paling apik yaiku:

  • "Layanan" (1840).
  • "A Walk to Wachusett" (1842).
  • «Swarga (bakal) Dibalekake» (1843).
  • "Lanlord" (1843).
  • "Sir Walter Raleigh" (1844).
  • "Herald of Liberty" (1844).
  • "Thomas Carlyle lan Pakaryané" (1847)
  • "Seminggu ing Kali Concord lan Merrimac" (1849)
  • "Tumindake sipil" (1849)
  • «Wisata ing Kanada» (1853)
  • "Budhak ing Massachusetts" (1854)
  • "Walden" (1854)
  • "Dina Terakhir John Brown" (1860)
  • "Mlaku" (1861)
  • "Tandha Musim Gugur" (1862)
  • "Apel Liar: Sejarah Wit Apel" (1862)
  • «Wisata» (1863)
  • "Urip tanpa Prinsip" (1863)
  • "Wengi lan Rembulan" (1863)
  • "The Highland Light" (1864)
  • "The Maine Woods" (1864)
  • Cape Cod (1865)
  • "Musim Semi Awal ing Massachusetts" (1881)
  • «Panas» (1884)
  • "Mangsa" (1889)
  • "Musim Gugur" (1892)
  • "Maneka warna" (1894)

Umume karyane dipengaruhi dening gerakan, konsep, lan wong ing ngisor iki:

  • Kamardikan India.
  • Gerakan hak sipil.
  • Gerakan tenaga kerja Inggris.
  • Gerakan lingkungan.
  • Gerakan Hippie.

Nanging, dina iki, tembung panganggit iki diucapake dening para Marxis lan konservatif, dening para liberal lan sosialis,… Sabanjure, kita bakal bisa ndeleng tembung "Disobedience Sipil".

Tumindake sipil

Yen sampeyan pengin maca ora patuh sipil iki, sampeyan bisa nindakake ing ngisor iki pranala. Iki minangka salah sawijining waosan sing paling apik sing bisa ditindakake saiki.

Yen, ing tangan liyane, sampeyan pengin nikmati acara sing paling luar biasa, iki kalebu:

  • Ora preduli sepira sepele mula: apa sing ditindakake kanthi becik, tumindak becik tetep ing salawas-lawase.
  • Aku ora ngerti kasunyatan sing luwih nyenengake tinimbang kemampuan manungsa sing ora bisa diragakake kanggo ngunggahake uripe kanthi upaya sadhar. Mesthi wae, bisa nggambar gambar tartamtu, ngukir patung utawa, pungkasane, nggawe sawetara obyek sing apik; Nanging, luwih apik banget kanggo ngukir utawa nglukis swasana, medium sing bisa dideleng dhewe, sing bisa ditindakake kanthi moral. Pengaruh kualitas dina, sing paling dhuwur ing seni. Saben wong duwe tugas nggawe uripe pantes, sanajan kanthi rincian, babagan kontaminasi jabatane sing paling dhuwur lan kritis.
  • Sepira luwih efektif lan fasih bisa nglawan ketidakadilan sing nandhang kasusahan, sanajan sethithik, ing awake dhewe.
  • Urip bebas lan aja kompromi. Ora ana bedane antara pamisahan ing peternakan utawa ing pakunjaran.
  • Harivansa ujar: "Omah tanpa manuk iku kaya daging tanpa alesan." Omahku ora kaya ngono amarga, dumadakan, aku dadi tangga teparo manuk, dudu amarga aku ngunjara, nanging amarga aku dikurung ing sacedhake dheweke.
  • Ing biaya saya murah ing saben pangerten yen bakal entuk paukuman sing ora manut karo Negara, tinimbang yen kudu manut. Aku rumangsa kurang regane ing kasus iki.
  • Sing paling apik sing bisa ditindakake manungsa kanggo budayane nalika sugih yaiku nindakake proyek sing diidham-idhamake nalika miskin.
  • Bajing sing sampeyan pateni minangka guyon pancen mati.
  • Ana undang-undang sing ora adil: apa kita kudu tetep tundhuk marang dheweke, ngupayakake ngowahi, lan manut nganti sukses, utawa apa kita kudu ngilangi wiwit wiwitan?
  • Sapa wae wong sing luwih bener tinimbang tangga teparo wis dadi mayoritas wong.
  • Ing pamrentahan sing ora nyalahake sapa wae, omah-omah wong sing jujur ​​dijara.
  • Pamrentah sing paling apik yaiku pamrentah sing ora mrentah, lan yen wong wis siyap, iki bakal dadi pamrentah sing bakal dimiliki kabeh wong..
  • Pamrentah dhewe, sing mung minangka sarana sing dipilih masarakat kanggo nindakake kekarepane, uga padha dilecehke lan korupsi sadurunge masarakat nindakake tumindak kasebut..
  • Apa warga kasebut nyingkirake kalbu, sanajan sedhela utawa sethithik drajate milih legislator? Dadi, kenapa manungsa duwe ati nurani? Aku mikir manawa luwih dhisik kudu lanang banjur dadi subyek. Sampeyan ora luwih becik ngajeni angger-anggering Toret kaya sing bener. Wis dingandharake kanthi nyata manawa perusahaan ora duwe nurani, nanging perusahaan wong sing sadar yaiku perusahaan sing duwe kalbu. Undhang-undhang kasebut ora nate ndadekake manungsa luwih adil; Kajaba iku, amarga ngurmati dheweke, sanajan sing paling loma diganti dadi agen ketidakadilan saben dina. Asil umum lan alami saka penghormatan sing ora bener kanggo hukum yaiku sampeyan bisa ndeleng garis prajurit: kolonel, kapten, kopral, prajurit, dinamit lan kabeh, mlaku kanthi apik ing gunung lan lembah tumrap perang, ora dikarepake, ya, nglawan akal sehat lan nurani dhewe, sing nggawe iki pancen marai abot kanggo ngalahake ati. Dheweke ora yakin manawa dheweke nindakake pendhudhukan sing njijiki, kabeh duwe karep sing tentrem. "

Lan iki minangka video kanggo wong-wong sing seneng buku audio babagan konferensi sing luar biasa iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.