Sastra kanggo dina sing ala

Sastra kanggo dina sing ala

Sapa maneh lan sing paling ora duwe dina-dina ala sing suwe-suwe (muga-muga mung siji, bener?). Mula, kanthi nggunakake kasunyatan yaiku dina akhir minggu, manawa kita luwih akeh wektu kanggo maca, mikir, ngaso lan santai, aku menehi sampeyan loro tulisan kasebut kanthi rong literatur: Walt Whitman y Pablo Neruda. Saben wong nganggo gayane dhewe nanging nganggo pesen umum: urip, urip lan urip. 

Yen sampeyan duwe dina sing ora becik, mulane maca loro tulisan kasebut. Aku janji yen sawise maca, sampeyan bakal rumangsa luwih sithik lan wiwit ndeleng prekara-prekara liyane. Amarga ana literatur kanggo dina sing ala. Amarga maca bisa dadi terapi sing apik banget tumrap rasa ora semangat.

"Aja Mandheg" dening Walt Whitman

Aja nganti awan rampung tanpa tuwuh sithik,
tanpa seneng, tanpa nambah impen.
Aja nganti kuciwani ati.

Aja nganti ana wong sing njupuk hak ucapake,
sing meh kudu.

Aja nganti kepenginan nggawe urip sampeyan dadi sesuatu sing luar biasa.
Aja mandheg ngandel yen tembung lan puisi kasebut
dheweke bisa ngowahi jagad iki.

Ora preduli apa intine kita utuh.
Kita minangka makhluk sing semangat banget.
Urip dadi sepi lan oasis.

Iku nggulung kita, nglarani kita,
mulang kita,
nggawe kita protagonis
sejarah kita dhewe.
Sanajan angin kenceng,

karya kuat terus:
Sampeyan bisa menehi kontribusi kanthi siji stanza.
Aja mandheg ngimpi,
amarga ing impen manungsa bebas.

Aja nganti ana kesalahan sing paling ala:
kasepen.
Mayoritas urip ing kasepen medeni.
Aja mundur dhewe.
Flees.
"Aku njerit njerit liwat atap jagad iki",
ujare pujangga.

Apresiasi kaendahan saka prekara sing sederhana.
Sampeyan bisa nggawe puisi babagan perkara cilik,
nanging kita ora bisa milih awake dhewe.
Sing ngowahi urip dadi neraka.

Seneng gupuh sing nyebabake sampeyan
duwe urip ing ngarep.
Urip kanthi intensif,
tanpa sedheng.
Pikir manawa ing sampeyan mbesuk
lan ngadhepi tugas kanthi bangga lan tanpa wedi.

Sinau saka wong sing bisa mulang sampeyan.
Pengalaman saka wong-wong sing sadurunge
"penyair mati" kita,
mbantu sampeyan mlaku liwat urip
Masyarakat saiki yaiku kita:
"Pujangga urip".

Aja nganti urip kliwat tanpa sampeyan urip ...

"Aja nyalahke sapa wae" dening Pablo Neruda

Aja nate sambat marang sapa wae utawa apa wae
Amarga dhasar
Sampeyan wis nindakake apa sing dikarepake ing urip sampeyan.
Nampa kangelan kanggo mbenerake dhewe
Lan wani miwiti mbenerake dhewe.
Wong sejatine menang
Munggah saka awu saka kesalahan kasebut.

Aja nganti sambat babagan kasepen utawa nasib sampeyan
Ngadhepi kanthi wani lan trima.
Siji cara utawa liya minangka asil saka tumindak sampeyan
Lan kabukten manawa sampeyan kudu menang.

Aja kesusu marang kegagalan sampeyan dhewe
Aja ngisi daya liyane.
Nampa saiki utawa sampeyan bakal terus
Mbenerake awakmu kaya bocah.
Elinga yen kapan wae
iku apik kanggo miwiti
lan ora ana sing ngalah banget.
Aja lali yen sebab saiki sampeyan minangka masa lalu sampeyan;
kayadene sebab mbesuk sampeyan bakal dadi saiki sampeyan

Sinau saka wong sing kendel, saka wong sing kuwat;
Sing ora nampa kahanan,
Sapa sing bakal urip sanajan kabeh prekara.
Aja luwih mikir babagan masalah sampeyan
Lan liyane ing karya sampeyan
lan solusine bakal ketemu dhewe.

Sinau supaya lair saka rasa lara
Lan dadi luwih gedhe
tinimbang alangan paling gedhe
Deleng ing kaca dhewe lan sampeyan bakal bebas lan kuwat
Lan sampeyan bakal mandheg dadi boneka kahanan
Amarga sampeyan dhewe arsitek takdir.

Tangia lan delengen srengenge nalika esuk
Lan ambegan cahya subuh.
Sampeyan minangka bagean saka kekuwatan urip.
Saiki tangi, gelut, mlaku, pikirake
Lan sampeyan bakal sukses ing urip;
Aja mikir babagan begja, amarga begja iku
alesan gagal.

Apa sampeyan mikir babagan teks kasebut? Apa sampeyan mikir, kaya aku, manawa literatur bisa "nylametake" sampeyan ing kahanan tartamtu? Apa sampeyan duwe teks liyane kanggo mbantu lan pengin nuduhake? Sugeng akhir minggu!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   José ngandika

    Aku uga menehi saran supaya dina-dina sing ala (lan sing apik) kanggo maca Carmen Guillén

bool (bener)