"Dewa Amerika." Karya penulis Neil Gaiman.

Dewa Amerika dening Neil Gaiman

Apa sing kedadeyan karo dewa-dewa ing Jagad Lawas nalika dheweke ora duwe setya, dhewekan lan tanpa daya ing bawana sing asing karo dheweke? Pitakon iki minangka salah sawijining pitakon Neil Gaiman lan iku genesis saka karya paling gedhe: American Gods. Novel sing nyelehake mitos primordial kanggo dekonstruksi, nanging ing wektu sing padha ngurmati integritas kasebut.

Wong sing mitos

Lintasan british Gaiman iku ora biasa kaya sing apik banget. Nalika dheweke kerja dadi wartawan, dheweke diwawancarai Allan moore (misuwur ing donya amarga novel grafis kaya v kanggo Vendetta o kepethuk), sing nuwuhake semangat maneh karo komik. Minangka asil paseduluran ing kalorone, Gaiman miwiti karir dadi panulis skrip buku komik kanthi karya kayata Anggrek ireng y The Sandman. Seri terakhir iki minangka seri nalika dheweke entuk pangenalan sajrone taun 90an, nganti tekan status panganggit kultus.

Sanajan dheweke uga nuwuhake narasi sing luwih tradisional sajrone dasawarsa iki, nanging mesthi wae kolaborasi karo penulis liyane (kaya ing Tandha apik, jejere Terry pratchett) utawa nggawe novel skrip komik utawa televisi dhewe (Ora ono ing endi wae y Stardust). Kita kudu ngenteni wiwitan abad XNUMX kanggo maca Amérika Dewa (2001), kreasi pertama dikembangake wiwit wiwitan dadi novel. Ing kono, Gaiman nggabungake kabeh elemen sing wis angker dheweke sajrone urip, sing nggawe karya sing apik banget.

Masalah jender

Amérika Dewa nyritakake babagan Wulan Bayangan, sing sawise kapercayan telung taun, nilar penjara kanggo lunga menyang pemakamane garwane Laura, bubar tilar donya ing kacilakan lalu lintas karo kanca sing paling apik. Nalika bali menyang omah sing lawas, dheweke nemoni «Pak rabu»(Rebo), sing nawakake dheweke dadi pengawal. Wiwit semana, Sombra, sing ora precaya, nemokake manawa ana kasunyatan sing sejatine ana mitos liyane, lan mitos kasebut ana ing pojokan.

Cover American Gods

Panutup edisi Roca Pocket.

Novel iki nggabungake macem-macem elemen sing beda banget. Iki crita saka bayangan lan winastan a thriller, akun saka ilmu fiksi, lan malah a buku lelungan. Iki pancen dadi kritikus masalah sing paling gedhe nalika nganalisis Amérika Dewa, amarga mokal bisa nggawe pigeonhole. Pungkasan, kita kudu ngerti yen Gaiman ora duwe genre sastra minangka kompartemen sing ditutup. Penulis sing padha ujar babagan:

Nalika aku mung duwe pamiarso pisanan, jenis kelamin, utawa ora ana jinis, dadi ora pati penting. Siji-sijine aturan sing bisa nuntun aku dadi panulis yaiku terus maju, lan terus crita sing ora nggawe aku, pembaca pertama, rumangsa diapusi utawa kecewa ing pungkasan.

Kanthi cara iki, Amérika Dewa Punika a karya kontras. Lan iki, adoh saka fitur negatif, menehi karakter dhewe sing bisa diarepake buku liyane. Drama lan komedi, fantasi lan kasunyatan ana ing antarane kaca kanggo nenun crita sing narik kawigaten para sing maca.

Crita dewa lan pria

-Kowe kuwi opo? Ditakonake Bayangan. Kowe kabeh apa?
Bastet menguap, nampilake ilat jambon peteng sing sampurna.
"Dheweke mikir yen kita simbol; kita minangka impen sing digawe manungsa kanggo ngerti bayangan ing tembok gua kasebut. Lan saiki mangkat. Awakmu dadi adhem. Wong edan lagi kumpul ing gunung. Wektu cekak.

Amérika Dewa Dheweke ora mung petualangan mantan kon. Yaiku a mitos modern sing dibingkai ing saiki apa neo-hebat, lair minangka asil saka kekeselen jinis, lan sing mbantah karo klasifikasi fantasi tradisional dening teoritis Todorov. Iki minangka perjuangan kekuwatan ing AS ing antarane Dewa kuno (wicaksana, tuwa, miskin lan decadent) lan dewa anyar (bodho, enom, sugih lan kuat), sing dadi personalisasi globalisasi, Internet, lan postmodernitas. Konfrontasi iki nduweni résonansi mitos sing ngelingake kita babagan mitologi Yunani Gigantomachy, utawa perang antara Æsir lan mitologi Vanir saka Norse.

Nanging, aja nganti latar mburi sing sugih iki mblusukake kita. Bener sing Amérika Dewa nduweni subteks sing bisa ditemokake pamaca sing cerdas, nanging dudu prasyarat kanggo ngrasakake karya kasebut. Plot kasebut, kanthi dhewe, menarik, kanthi beda corak corak y karakter dibangun kanthi apik karo wong sing gampang empati. Amarga kabeh sebab kasebut, aku nyaranake maca crita dewa lan manungsa iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)