Dashiell Hammett umure 124 taun. Saka elang, kunci, palawija lan liya-liyane.

Dina iki aku ngrayakake Ulang tahun Samuel Dashiell Hammett. Yen EA Poe dianggep minangka pelopor ing jinis ireng Kanthi detektif Dupin, Hammett diarani bapak. Dheweke kerja ing agensi detektif sing misuwur Pinkerton ing wiwitan lan mengko dadi panulis saka novel, crita cekak lan tampilan layar. Uga ana aktivis politik sing hebat.

Dheweke nggawe karakter simbol saka genre kasebut minangka Sam spade, nanging uga pasangan detektif Nick lan Nora Charles utawa kanggo agen bawana. Aku mriksa tokoh lan karyane lan nyorot frase sing paling misuwur saka judhul kayata Falcon Maltese o Panen abang

Dashiell Hammett lan kerjane

Dheweke miwiti karir sastera kanthi sawetara novel cekak, diterbitake wiwit taun 1924 lan dikoleksi kanthi judhul Pencet gedhe. Ing taun 1929 dheweke nerbitake Panen abang, sukses gedhe sing dadi pungkasane Falcon Maltese lan terus karo Wong langsing o Tombol kristalantara liya.

Hammett nulis karya-karya sing madeg dhasar sing anyar lan banjur nganggep subgenre sastra, novel kriminal, khusus hard nggodhog. Iki dibedakake karo novel kriminal kanthi nampilake akeh skenario sing komponen kayata kekerasan ekstrem utawa jinis campur tangan.

Pengaruh lan gaya

Su pengaruh dikenali ing panulis minangka Ernest Hemingway utawa Raymond Chandler, gaya liyane sing hebat. Iki uga gaya khusus sing kalebu karo nggawe ikonografi, karakter lan plot novel-novele. Laconic lan kesan, pilih sawetara rincian sing penting banget nanging sing maca bisa menehi karakter lan lingkungan kasebut.

Aspek dhasar liyane saka karyane yaiku realisme. Hammett ngerti persis apa sing ditulis. Ngerti ing korupsi Masyarakat Amerika ing lingkungan sing kejang kaya sing digawe sawise Krisis 29 lan Depresi Gedhe, konteks nalika nerbitake karya utamane. Suasana kasebut nyebar lan menehi inspirasi ing jero pesimisme sing nyerang karaktere umume.

Lan ana sing mbedakake dheweke karo kolega genre liyane, utamane sing sekolah sing luwih akeh ing Sachon, yaiku dheweke ora seneng karo mesin lan langkah-langkah investigasi kejahatan kasebut, nanging etika lan sosial sing ana ing saubenge utawa ana ing mburine. Rasa kasebut kanggo "manungsa" komponen pidana nanging uga nyampur karo perasaan romantis iku sing dadi ciri khas karya Hammett.

Sawetara judhul

  • Panen abang 
    Kutukan saka Dain 
    Falcon Maltese
    Tombol kristal 
    Wong langsing
    Dhuwit getih
    Agen bawana 

Sawetara digawa menyang bioskop kanthi versi sing ora bisa dilalekake kaya sing saka Falcon Maltese, sing dipandu pemuda John huston ing 1941. Dheweke main ing lintang kasebut Humphrey Bogart kaya detektif sing angel lan ironis Sam Spade, Mary Astor y Peter lorre. Setahun mengko Alan Ladd lan Veronica Lake padha lintang Tombol kristal dening direktur Stuart Heisler, sing naskah Hammett uga ditandatangani.

Nanging sadurunge, ing telung puluhan, William Powell lan Myrna Loy Dheweke menehi urip kanggo pasangan sing eksentrik lan milyuner sing bebarengan karo asu Asta darmabakti kanggo ngrampungake kasus. Dheweke dadi paraga Hammett sing digawe ing novel Wong langsing. Serangkaian film digawe sing diwiwiti Nedha bengi wong sing dituduh, dening WS van Dyke.

Sawetara ukara

De Falcon Maltese

  • Dheweke mung ngilang ... Kaya tinju nalika mbukak tangane.
  • Nanging, dingerteni, yen bocah ilang, mesthi bisa duwe anak liya; Nanging, mung ana siji falcon Malta.
  • Aku ora wedi karo dheweke lan aku ngerti carane nangani dheweke kanthi sampurna. Iki sing dakkandhani. Cara kanggo ngatasi yaiku menehi korban, wong sing bisa nggawa manuk hantu.
  • Aku ora precaya marang wong sing nemtokake wates. Yen sampeyan kudu ati-ati supaya ora ngombe luwih saka prelu, mula amarga nalika ngombe sampeyan ora bisa dipercaya.
  • Nalika wong dibunuh karo pasangane, mesthine dheweke tumindak sawetara cara. Ora masalah apa pendapat sampeyan babagan dheweke. Dheweke dadi mitra, lan dheweke kudu nindakake apa-apa. Kajaba iku, profesi saya minangka detektif. Dadi, yen anggota komunitas detektif tiwas, iku ora becik ngeculake pembunuh kasebut bisa uwal. Iki minangka bisnis sing ala saka kabeh sudut pandang, lan ora mung kanggo masarakat tartamtu, nanging uga kanggo kabeh polisi lan detektif ing saindenging jagad.

De Panen abang

  • Dhuwit dudu masalah. Iki minangka prinsip.
  • Kanggo duwe apa sing sampeyan karepake, sampeyan kudu menehi wong liya apa sing dadi duweke sampeyan.
  • Sapa sing ngirit menang. Aku bisa mbantu ngirit dhuwit lan masalah.
  • Dheweke jujur, terus kaya poker terus saka lima nganti lima, nganti dheweke kejiret ing omong kosong. Dheweke dadi salah sawijining. Garwane entek sabar banjur ditinggal.
  • Aku ora ngerti, lan ora bisa mbayangno prekara iki, aku sengaja teka ing kutha iki lan aku nemokake sampeyan. Kanca-kanca lawas, lan kabeh sing diandharake, ora mandheg takon babagan aku nalika njupuk.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.