Dante Aligheri. Pengetan sedane. 5 sonnet

Potret Domenico Di Michelino

Dante aligheri, pujangga Italia paling misuwur ing kabeh jaman, tilar donya dina kaya dina iki 1321 en Ravenna. Dheweke bubar nerbitake karya sing paling abadi, Komedi Ilahi. Dina iki aku pengin eling karo 7 saka sonnet.

Dante aligheri

Lair ing Florence ing taun 1265, Iki uga filsuf kajaba dadi pujangga. Dheweke kelangan wong tuwa banget enom lan banjur gelut kanggo liga Guelph nglawan Tuscan Ghibellines. Dheweke nikah karo Gemma Donati, karo dheweke duwe anak telu. Nanging kita kabeh ngerti katresnan lan inspirasi sejatine yaiku Beatriz, putri Folco Portinari, sing wis nikah karo Simón de 'Enjaeza.

Nalika seda, Dante kepengin sinau ilmu teologi lan filsafat lan uga melu politik. Wis ing taun 1301 duta besar ing Roma lan sajrone ora ana, Florence dijupuk dening Carlo di Valois. Omahe Dante dirampok lan dheweke dijatuhi denda berat banjur diukum mati ing taun 1302.

Dheweke mlebu Paris antarane 1307 lan 1309 lan uga mlaku ing omahe pembuangan liwat sawetara kutha ing Italia sisih lor, nganti ing Verona wiwit nulis karya sing paling universal, Komedi Ilahi.

5 sonnet

Sonnet

Katresnan sumunar ing mripate kekasihku,
lan dadi alus nalika dheweke katon:
ing endi kedadeyan, saben wong bisa ndeleng giliran
lan sapa sing ndeleng nyawa ing katresnan trenyuh.

Bakal dadi peteng yen ndhelikake pandelenge,
lan kanggo ndeleng dheweke maneh, kabeh desahan:
sadurunge gumunggung mlayu lan nesu;
ayu, pakurmatan mulya karo aku.

Seneng sewu kaping sing ndeleng lan ngrasakake;
nalika jiwa lair nganti wiwit
kabeh andhap asor kanggo mikir, kabeh manis,

lan dheweke ora ngerti, nalika ndeleng dheweke mesem,
yen alam ngluwihi,
utawa mukjijat sing lembut banget kaendahan.

***

Sonnet XL

Peziarah sing tapa
mbok menawa ing prekara sing ora sampeyan tingali saiki:
Apa sampeyan teka saka wong sing adoh banget?
aku ndeleng sampeyan, kanthi beban sing jero

lan tanpa nangis ing mripat sing ngumbara,
ngliwati kutha sengsara,
kaya wuta, budheg, ora peduli,
apa sampeyan bakal bisa ndeleng saka jagad liyane?

Atiku marang aku antarane getun
-Mungkasi ngrungokake sawetara wektu-
yen sampeyan ninggalake, breakdown bakal ngetutake sampeyan.

Wis BEATRIZe mung wayangan langit,
lan kanggo saben tembung sing jenenge
spring nangis luh mili.

***

Adol kanthi sampurna ...

Dheweke ngerti banget sapa sing bakal disambut lan disumpah
sapa ndeleng mine ing antarane wanita;
kabeh mau bisa dadi kanca sampeyan
dheweke duwe sih welas asih saka Gusti Allah.

Saka kaendahane dadi keunggulan
yen sampeyan meri ora tangi utawa salah:
sadurunge, gagah lan gumunggung
-bungah Cinta- netepake anane.

Saka redor asale saka lemah lembut
lan banjur nganggo klambi sing padha,
saben wong, ngrasakake, ngurmati awake dhewe.

Kabeh sing ana ing dheweke mesthi padhang,
sing ora ana, desahan manis,
sampeyan bisa uga lali sih rahmat.

***

Tutti li miei penser ...

Pikiranku mung ngerti babagan Cinta;
kanggo dheweke lan kanggo dheweke, aku duwe owah-owahan:
Katresnan kekuwatan nggawa kekasih,
utawa edan amarga alesan, regane.

Iki menehi ambegan manis,
utawa pait aku nangis kanthi ombak sing kebanjiran;
mung nyawijine dhewe yen geter
nyawa kawula ajrih katon sedhela.

Dadi aku ora nggatekake nasib ing kontes,
lan ora pengin ngomong lan ngucapake:
ngumbara aku lunga ing perantauan maha ...

Lan yen karo kabeh wong aku kudu nggawe aliansi
bakal muspra yen nangis marang mungsuhku
- Rahmat sing ora sensitif- kanggo mbela aku.

***

Dadi luwih alus

Bantalan saka kekasihku alus banget,
dadi pantes ditresnani nalika dheweke salam,
yen saben ilat tetep bisu
lan kabeh wong padha ndeleng kanthi gedhe.

Rauda mlaku adoh ngrungokake awake dhewe luhur
-mulyo sing ageman dheweke lan sing tameng dheweke-,
lan kanggo bumi sing nulungi langit
diowahi dadi prodigy manungsa.

Pengangkatan sing akeh banget kanggo inspirasi,
sing mabuk ati kanthi alus:
sapa sing nyawang iku ngrasakake lan ngerteni.

Lan ing lambene, apa tandha rejeki,
ngumbara kayane nggulung manis
yen nyawa iku matur: Sigh!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.