Para juru crita paling apik ing sejarah

Para juru crita paling apik ing sejarah

La literatur cekak Wis ngalami kebangkitan ing taun-taun pungkasan amarga media sosial lan pola konsumsi sing luwih cepet tinimbang jaman biyen. Acara sing apik kanggo ngelingi dheweke crita paling apik tau sing tanggung jawab ngunggahake genre sing, nganti pertengahan abad kaping XNUMX, urip ing jaman keemasan tartamtu.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Poe lair ing Boston taun 1809, Poe yaiku duta besar crita cekak ing Amerika Serikat lan cikal bakal jinis kayata fiksi ilmiah sing bakal mbukak lawang kanggo penulis liyane saka abad kaping XNUMX ing. Uga dianggep minangka panulis pertama sing nyoba nyiptakake critane, panganggit The Golden Beetle minangka budak urip sing ditandhang kasusahan kulawarga, alkohol lan depresi. Pengalaman saka klasik sastra cendhak muncul ing satir lan gotik, kayata La caja oblonga, El Rey Peste utawa karyane sing hebat Ora ditemokake produk.

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez

Sanajan ana Satus taun kasepen novel sing bakal nggawe dheweke dadi bintang sastra saiki, Gabo ngolah seni crita cekak wiwit wiwitan karir. Saka koleksine Mripat asu birusing wis ngantisipasi Macondo sing bakal ditemokake liwat Buendía saga nganti jurnalistik Crita babagan mbuwang, panulis Kolombia wis menehi sawetara crita sing pantes diucapake, ing antarané Trace of Your Blood in the Snow, kalebu ing koleksi Rolas Dongeng Pilgrim sing menehi pengalaman karo macem-macem karakter Latin ing Eropa lan diterbitake ing taun 1992.

Alice munro

Alice munro

Alice Munro, pemenang Hadiah Nobel Sastra 2013.

Pemenang Hadiah Nobel ing 2013 amarga kerja keras ing crita cekak, Kanada Alice Munro minangka salah sawijining conto literatur cekak kontemporer paling apik. Sanajan tulisane sing pertama teka ing taun 60-an, durung nganti pungkasan taun 70-an, dheweke bakal wiwit dingerteni amarga koleksine Miturut sampeyan, sampeyan sapa?, banjur sukses karo antologi liya kayata sing misuwur Wulan Jupiter. Crita Munro umume diwiwiti ing Huron County, Ontario, lan ora beda karo protagonis pria sing luwih alus, paraga protagonis wanita luwih rumit, narik kawigatene para pamaca kanthi crita kasepen, rekonsiliasi, lan introspeksi.

Anton Chekhov

Anton Chekhov

Yen ana pendongeng sing kudu dipikirake, iku wong Rusia Anton Chekhov, panganggit malih dadi kaleidoskop kuat saka negarane Rusia, sawijining negara sing kasunyatane dijupuk liwat crita-crita sing nuwuhake realisme lan naturalisme ing pungkasan abad kesembilan belas. Sanajan wiwitane Chekhov wiwit nulis ora mung gegayuhan finansial, dheweke pungkasane dadi pungkasan vanguards anyar kaya monolog njero, sing bakal menehi inspirasi kanggo panulis liyane kayata James Joyce sawise sukses gawean terjemahane sawise Perang Dunia Pertama. Bisa kaya Kepulauan Flying, Ngambung o Sedhih wis dadi bagean saka sejarah sastra universal.

Charles perrault

Charles perrault

Sanajan wiwitane karyane adhedhasar memuji Louis Agung, ing kraton dheweke makarya sajrone abad kaping pitulas, Perrault pinesthi ngasilake crita nalika nggawe generasi anyar lan nggawe dheweke langgeng ing salawas-lawase. Nggawe crita bocah (utawa bisa uga ora akeh) Cinderella, Hood Nunggang Abang Cilik utawa Puss ing Boots, kalebu ing buku kasebut Ora ditemokake produk, Perrault bisa uga dadi salah sawijining juru crita paling misuwur ing sejarah lan panganggit saka ngendi kabeh babagan moralitas, rekonstruksi utawa film Disney.

Charles Bukowski

Charles Bukowski

Bukowski lair ing Jerman nanging nasionalisasi ing Amerika Serikat, Bukowski nggambarake gambaran mitos saka panulis sing rusak: alkohol, satira lan jinis ing mesin tik kanggo golek dhuwit (utawa supaya terus entuk bathi kanggo urip sing ora seimbang). Sanajan novel-novel kasebut minangka bagean saka karir, nanging crita cekak sing nggawe dheweke misuwur lan menehi inspirasi kanggo kabeh generasi penulis sing kepincut. realisme reged. Tuladhane paling apik yaiku Mesin Jancok, antologi sing nggabungake macem-macem crita babagan karakter lan kahanan ing saben dinane panganggit, utawa crita Wanted Woman, ing endi Bukowski nyritakake babagan katresnan sing mokal ing jagad sing memungsuhan.

Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges

Filsafat ngrajut karya sing dianggep minangka salah sawijining panulis paling apik ing abad kaping XNUMX. Wiwit nalika semesta Borges Argentina mbukak supaya luwih jelas nanging uga nuntut formulir. Matematika literatur utawa biologi logis, simbolologi ing Kitab Suci, Shakespeare utawa Cabala, nyengkuyung lintasan iki calon kekal kanggo Hadiah Nobel ing Sastra definisi kabeh lan ora liwat huruf utawa crita kayata mitos Aleph gawe pathokan.

Julio Cortazar

Julio Cortazar

Pendhudhuk Borges, Cortázar ora adoh banget nalika nerangake kariré dadi juru dongéng. Sanajan bagean warisane kalebu buku sing misuwur RayuelaCortázar nggumunake jagad iki karo crita-crita sing ana ing antarane metafisik lan saben dina, kalebu crita kayata La noche bocarriba, bisa uga salah sawijine crita paling apik, utawa Axolotl, ing ngendi salamander Meksiko dadi pola kanggo ngomong babagan kesepian manungsa.

Juan Jose Arreola

Juan Jose Arreola

Kolega saka panulis crita cekak Meksiko liyane kayata Juan Rulfo, panganggit karo aku nggawe publikasi literatur kayata majalah Pan, Arreola minangka salah sawijining juru crita hebat ing abad kaping XNUMX lan dheweke minangka salah sawijining penerbit sing paling produktif ing Meksiko. Karya sing paling misuwur, Kongkalikong, minangka gabungan crita sing ngatasi, kanthi ironi, masalah kayata kasepen, isolasi utawa masalah katresnan. Tanpa mangu-mangu, salah sawijining penulis Mexico paling umum.

Iki crita paling apik tau Dheweke nggawe narasi ringkes nanging jero, dadi panulis hebat ing jamane lan pengaruhe generasi mbesuk sing wis nggawe ringkes kasebut dadi tren anyar.

Apa juru dongeng sing disenengi?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Walter gonzales ngandika

    Panyritakake paling apik ing Peru yaiku Sebastián Salazar Bondi