Corak liyane

Corak liyane.

Corak liyane.

Diterbitake ing taun 1898, Corak liyane minangka panganggit lan kritikus literatur Henry James sing misuwur lan paling dibahas. Iki minangka novel memedi lan memedi kanthi gaya crita gothic "tradisional" sing paling setya. Nanging kanthi jumlah elemen anyar lan inovatif sing nggawe para pamaca kaget amarga dheweke wis wareg.

Panulis minangka salah sawijining eksponen paling apik saka perspektifisme sastra. Kasunyatane, konsep iki tetep diwatesi. Meh ora bisa nindakake tinjauan babagan novella iki tanpa menehi katrangan babagan plot (sing misuwur diarani spoiler). Sanajan ing kasus iki, ngerti sawetara aspek sadurunge ora akeh bedane.

Babagan panganggit, Henry James

Iki minangka salah sawijining jeneng paling penting ing literatur realisme lan modernisme Anglo-Saxon. Kanggo akeh, Corak liyane —Nalika taun kasebut diluncurake - kanthi resmi dadi tandha wiwitan gerakan modernis. Kang, dominasi huruf ing basa Inggris sajrone paruh pertama abad kaping XNUMX.

Henry James Dheweke lair ing New York tanggal 15 April 1843, dadi kulawarga sing sugih. Bapakne, sing kepengin banget supaya anak-anake bisa nemokake jagad iki liwat mripate dhewe, banjur dikongkon sinau ing Eropa. Dheweke adhedhasar ing Paris lan banjur ing London. Ing metropolis pungkasan iki, dheweke bakal urip meh kabeh.

Sipat wicaksana

Teks dheweke wis dadi lambene para pamiarsa wiwit katon. Nanging, dodolan sing digawe ora cukup kanggo James urip kanthi gampang. Nanging, iki ora ngalang-alangi dheweke nekani bunderanisme Eropa kanthi terus-terusan, umume wong Inggris.

Miturut pangakuan penulis, argumen sing paling apik dipikolehi kanthi "snooping". Kanthi tembung liya, kanthi ngrungokake obrolan umum ing eselon ndhuwur Inggris, penulis Amerika rampung ngrampungake aspek-aspek karyane.

"Ora ana nabi ing negarane dhewe"

Ing Amerika Serikat, sajrone rong dekade pertama abad kaping XNUMX, tulisane ora nuwuhake semangat kanggo para kritikus. Nanging - luwih saka pertimbangan sastra - analisis biyasa subyektif banget. Sejatine, dheweke minangka komplain marang panulis amarga keputusane urip dadi wong asing.

Inggris ing pungkasan

Sadurunge seda, teka bab sing ngonfirmasi babagan istirahat James karo negara kelairan. Nalika Inggris dinasionalisasi ing taun 1915 kanggo protes sawise keputusan Amerika Serikat ora gabung karo Sekutu nalika Perang Agung. Kanggo males ukum, sajrone taun sawise seda, bukune praktis ngilang saka rak saka toko buku Amerika.

Henry James.

Henry James.

Saiki, karya sastra Henry James biasane dihargai luwih objektif, nanging "rekonsiliasi" karo negara Amerika isih durung tuntas. Kayane angel dingerteni Isih ana sektor ing "serikat pekerja" sing nolak kanggo menehi jasa. Saengga dheweke teka kanggo ngilangi dheweke minangka panulis Inggris sing "adhem" liyane.

Analisis saka Corak liyane

Sampeyan bisa tuku novel ing kene: Corak liyane

Judhul novel iki minangka pratelan prinsip. Crita kasebut nggawe literatur misteri medeni lan misteri supernatural kanthi cara sing kayane normal wis ora ana maneh. Intine, minangka buku kanthi alur peteng lan gotik, ana ing omah gedhong Victoria sing surem ing pinggiran London, diubengi alas sing kenthel.

Kanggo ngrampungake koktail, ing antarane paraga kasebut ana sawetara memedi, tokoh sing "cathetan urip" diwarnani dosa sing ora bisa diapura. Khusus, kesalahan sing paling gedhe yaiku nyerah ing godaan daging ... jinis sing ora sopan (tema umum ing James, nyebabake permusuhan luwih akeh).

Ora ana sing katon?

Protagonis saka Corak liyane dheweke kalebu bocah "polos" (Flora lan Miles). Ing wektu kasebut, makili corak langka. Kajaba iku, pangembangan sing kebak memedi, mati, lan jinis minangka kombinasi sing "kuwat banget". Mangkono, kanggo umume para pamaca lan kritikus sastra ing jamane, dudu plot sing gampang dicerna.

Kepriye wae, aspek James sing pancen inovatif yaiku nggunakake perspektif. Ing endi narasi crita mung fokus ing karakter pamrentah (sing ngurus bocah-bocah kasebut). Banjur, para pamaca (lan uga karaktere) duwe pengalaman khusus bocah wadon umur 20 taun iki kanggo mbukak misteri sing kedadeyan.

Narator sing ora bisa dipercaya

James menehi pamiarsa masalah sing ora bisa dilalekake, sing, gumantung saka kesimpulan sing ditindakake saben wong, bakal pengaruhe interpretasi pungkasan sing diwenehake kanggo crita kasebut. Ing pangertèn iki, titikan sing nuwuhake pitakon luwih akeh yaiku mung pamrentah sing bisa ndeleng memedi lan memedi. Apa kedadeyan paranormal tenan utawa kabeh ana ing pikirane wanita iki?

Kutipan Henry James.

Kutipan Henry James.

Kajaba iku, salah sawijine karakter sekunder, pembantu rumah tangga sing naif lan apikan banget, digegir karo kedadeyan gaib ing omah gedhong kasebut. Mesthi wae pembantu wanita iki ora nate nyekseni apike memedi. Yaiku, wedine mung adhedhasar teror sing diwiwiti saka ngrungokake crita saka guru mudha.

Daya tarik sing dilarang

Kanggo nambah pitakon luwih lanjut babagan tokoh kasebut pamrentah sing enom lan ayu, dheweke ora bisa ditarik maneh karo pamane protagonis. Sing uga dadi wali sah sawise matine wong tuwa biologis saka bocah kasebut.

Ing wektu iki, rong puluh wong sing duwe jinis emosi iki - kadhangkala digambarake minangka daya tarik hawa nepsu tinimbang perasaan sing ora sopan - cukup kanggo mangu-mangu babagan keputusan sing apik. Jumlah kasebut lan unsur liyane nyebabake keraguan saka sing maca.

Kerja transendental ing saben aturan

James nggawe crita kanthi langsung, beda karo gaya utama ing akeh narasi. Mula, deskripsi diwatesi kanggo menehi rincian sing ana gandhengane karo setelan, nanging tanpa seneng banget. Ngendi emosi (medeni) sing ditularake pamrentah njaga lan nggedhekake kaca ketegangan kanthi kaca.

Malah wong-wong sing durung maca Corak liyane, mesthine dheweke nemokake sawetara karya kanthi pengaruh langsung utawa ora langsung kanggo crita iki. Ing antarane adaptasi film sing akeh banget, ana sing swasanane nggambarake lingkungan sing digawe dening James: Sing liyane (2001) dening Alejandro Amenábar.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.