Consuelo López-Zuriaga. Wawancara karo finalis Hadiah Nadal

Photography: Consuelo López-Zuriaga. Profil Facebook.

Consuelo Lopez-Zuriaga fue finalis Penghargaan Nadal pungkasan karo novel Mungkin ing musim gugur, sing diterbitake ing pungkasan April. Ing iki Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan dheweke sing nembe teka ing jagad penerbitan. Aku seneng banget karo kabecikan lan wektu sampeyan.

Consuelo López-Zuriaga. Wawancara

  • LITERATUR SAIKI: Mungkin ing musim gugur Iki minangka novel pertama sampeyan lan wis dadi finalis kanggo Hadiah Nadal pungkasan. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

CONSUELO LOPEZ-ZURIAGA: Mungkin ing musim gugur ngomong babagan rapuh saka normalitas sing nyata ing urip kita. Kepiye urip saben dinane bisa berubah, kanthi cepet, nalika ngalami kematian. Crita kasebut nyoba ngrebut wayahe nalika normal ora ana maneh. 

Minangka kanggo plot, nyritakake kepiye urip Claudia figueroa, pengacara sing sarwa khusus kanggo mbela hak asasi manungsa, njupuk wektu radikal nalika Mauricio, pasangan sampeyan, sampeyan didiagnosis a kanker lanjut. Wiwit wektu kasebut, protagonis kudu nggawe keputusan penting sing bakal mengaruhi apa sing dadi urip lan gegayuhane. Tanpa peta utawa kompas kanggo ngadhepi panyakit kasebut lan salah paham pati, dheweke bakal miwiti dalan sing bakal debat ing antarane wedi kelangan wong sing ditresnani, istirahat karo urip sadurunge lan sadhar yen dheweke bakal ora bakal padha maneh.

Singkat, Mungkin ing musim gugur nyritakake a Prosesor transformasi sing tujuane pungkasan yaiku ngatasi rasa wedi yen ora bakal dadi apa sing wis tau ana.

Gagasan novel kasebut nduweni a asal usul biografi lan sastra liyane. Minangka sing kaping pisanan, asil saka pengalamanku karo kanker lan pengaruh sing didiagnosis diagnosis pasanganku ing urip kita. Babagan sing nomer loro, alur novel iki lan swarane narasi saka tembunge Joan Didion, kapan en Taun Mikir Ajaib, dheweke ujar: «Sampeyan lenggah nedha bengi lan urip sing biyen wis dingerteni wis rampung ». Maca Didion menehi nada novel. Dheweke dadi penulis sing duwe katrampilan sing kuat nyritakake kasunyatan sanget dramatis uripe kanthi presisi meh operasi, adoh saka korban lan sentimen. Aku pengin nyelehake swara narasi Claudia ing registrasi kasebut, ing endi emosi ora ngilangi utawa dadi gedhe banget, nanging tekan sing maca kanthi temenan.

  • AL: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

CLZ: Buku pisanan sing dakelingi diwaca yaiku Enid Blyton. Wong Telu Wicaksana mesthi teka kanthi nggawa salinan Wong lima, Pitu Rahasia utawa saka sekolah asrama kasebut - sadurunge Harry Potter nanging uga Inggris banget - yaiku Menara Malory. ing tinkles, kanthi tulang belakang kain, saka koleksi kakangku lan petualangan saka Asterix lan Obelix Dheweke uga ngancani aku nggawa roti cemilan kanthi coklat.

Aku bocah wadon introvert lan maca lan, bisa uga amarga alesan iki, tulisan kasebut ora suwe saya thukul ing bentuk pcariyos lan crita cilik. Crita sing disimpen ing notebook, diiringi ilustrasi lan kolase, kaya sisa-sisa urip sing wiwit diwiwiti.

  • TO THE: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

CLZ: Sampeyan ora bisa nyuda mung dadi siji, ana akeh panulis sing menehi inspirasi kanggo aku lan aku ngerti yen "ekspedisi gedhe kanggo kasunyatan" sing diwaca. Aku seneng novelis abad kaping XNUMX lan kemampuane nyritakake Flaubert, Stendhal, Tolstoy, Dostoyevsky, dickens, Galdós utawa Clarín. Nanging aku uga seneng banget karo tampilan korosif sing ditindakake Amerika kanggo kasunyatan, Hemingway, Dospassos, Scott Fitzgerald, Cheever utawa Richard Yates.

Aku uga ora bisa lali panganggit sing ngalami karo novel lan, ing wektu sing padha, takon proyek narasi dhewe minangka Faulkner, Cortázar, Kafka utawa Juan Rulfo. Lan ing jaman saiki, aku gumun karo intelijen narasi saka Lucia Berlin lan kaprigelan kanggo ngowahi potongan bajingan dadi crita sing apik. 

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

CLZ: Gregory samsa, protagonis saka MetamorfosisDheweke nganggep karakter luar biasa sing nampilake pirang-pirang lapisan lan sing ora ana rasa kasepen lan rasa nyeri universal, uga ora nyenengake wong liya, beda, wong asing. 

Uga Emma bovary Iki minangka kreasi monumental sing nuduhake musuhan katresnan romantis lan keracunan emosi, dadi archetype sing ora bisa dipertanyakan. 

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

CLZ: Aku duwe sawetara ritual. Aku luwih seneng ora menehi kondisi. Aku mung butuh sIlencio, kopi lan meja sing bening. Kanggo nulis aku kudu ngrungokake dhewe, penting ngrungokake para paraga lan nggambarake adegan supaya crita kasebut wiwit tuwuh ing layar laptop.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

CLZ: Aku nulis kanthi meneng. Aku kudu ngisolasi awakku dhewe kanggo nulis, wiwit aku urip ing negara kasebut, aku nemokake papan sing sampurna. Ngganti lurung-lurung ing Madrid kanggo alas saya nambah konsentrasi. Uga, nalika macet, aku nelpon sundel lan mlaku-mlaku ing grumbulan. Nanging, aku ora mikir sampeyan kudu ngenteni "ruangan sampeyan dhewe", meja kolonial utawa panelitian kanthi pemandangan laut. Nalika crita kasebut tetep ana ing njero atimu, maju kanthi cepet, tanpa mandheg lan ora ana ing endi wae. Aku nulis paling apik nalika esuk nalika rame awan durung mlebu pikiranku lan nitih sejarah tanpa gangguan.

Aku encanta waca ngapusi ing sofa utawa tindakake ing amben, sanajan aku uga maca ing bis, ing Metro, ing sepur lan pesawat, ing ruang tunggu lan ing endi wae, nalika critane nyekel aku lan aku njupuk saben kaca buku nganti tekan pungkasan. Antarane ewu barang sing dakbeta ing tas biasane ana buku.

  • TO THE: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

CLZ: Aku uga maca tes, sejarah seni lan aku seneng novel sejarah. Ing njaba dununge sastra murni, aku seneng botani lan buku masak. 

  • TO THE: Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

CLZ: Akhir-akhir iki aku wis maca trilogi sing apik banget Rachel Cusk, Lampu latar, Transit y Prestige. Aku wis nemokake cara sing luar biasa Ora ana plot, logika efek sebab, adoh saka kekuwatan, nyebabake mosaik fragmen sing ngisi kabeh lan dadi novel kasebut dhewe. Aku uga maca maneh a Gambar placeholder Miguel Delibes, penulis hebat sing ora nate nguciwani.

Minangka kanggo nulis, aku lagi fase ngrencanakake novelku sabanjure. Crita babagan kekuwatan rahasia: sing ngasilake panebusan lan, iku luwih becik ora dibukak. 

  • TO THE: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

CLZ: Aku mentas mlebu ing dunia penerbitan, dadi aku ora wani nggawe analisis lengkap babagan kahanan saiki. Kesan pertama sing dakkarepake yaiku bingung. Aku ndeleng pasar jenuh, kanthi pasokan naskah sing akeh banget, ora bisa dilalekake liwat penerbit konvensional; lan ing sisih liyane, aku uga ngerti sistem ganti, ing endi ana alternatif lan format publikasi sing menarik banget, lan kompetisi karo macem-macem bentuk «hiburan» galak. Cekakipun, wonten ketegangan antarane runtuh lan inovasi.

Keputusan kanggo ngluncurake dhewe diterbitake ana gandhengane karo kapercayan yen dheweke buku rampung nalika sing maca tekan kaca pungkasan. Aku ngerteni ilmu sihir sastra ing perjalanan ulang-alik antarane panulis lan sing maca. Novel kasebut, Umberto Eco wis ujar, «iku mesin interpretasi ».

  • TO THE: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa apa sampeyan bisa menehi komentar positif ing crita mbesuk?

CLZ: Taun kepungkur angel banget lan akeh wong susah, nanging bisa uga bagean sing positif yaiku kasunyatane pandemi kasebut wis ditampilake fragility penting gesang kita lan absurditas kesombongan eksistensial. Kita bisa uga luwih ngerti. Aspek penting liyane yaiku wacan mundhak. Akeh wong sing wis bali menyang buku kanthi nggoleki kaca, nyingkirake, nyenengake, sinau ... Cekakipun, ilmu sastra.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.