Claudio Rodríguez. Pengetan sedane. Geguritan

Photography: Claudio Rodríguez. Cervantes Virtual.

Claudio Rodriguez, pujangga saka Zamora, tilar donya ing Madrid Ing dina kaya dina iki ing taun 1999, nalika nulis buku pungkasan. Iki siji pilihan saka sawetara sing geguritan kanggo ngelingi utawa nemokake.


Claudio Rodriguez

Gelar ing Filologi Romantis, minangka pamaca basa Spanyol ing Universitas Nottingham lan Cambridge, sing ngidini dheweke ketemu romantika Inggris Dylan Thomas, pengaruh dhasar ing latihan minangka pujangga. Menang pirang-pirang hadiah ing karir minangka Adonais, Sastra Nasional, ing Puisi Nasional utawa Pangeran Asturias saka Huruf. Dheweke uga dadi anggota Akademi Bahasa Spanyol Spanyol.

Puisi

Hadiah mabuk

Kejelasan mesthi teka saka swarga;
iku oleh-oleh: ora tinemu ing pirang-pirang perkara
nanging adoh banget, lan dikuwasani
nggawe urip lan gaweyane dhewe.
Dadi awan wungu; dadi wengi
nutup kamare gedhe wewayangane.

Lan iki minangka hadiah. Sapa sing kurang nyipta
nate kanggo makhluk? Kolong dhuwur apa
apa dheweke ngemot katresnan? Yen wis teka
lan isih awal, wis ana
ing dalan penerbangan sampeyan
lan ngaso, lan pindhah lan, isih adoh,
ora ana sing jelas kaya impuls sampeyan!

Oh kejelasan ngelak cara
saka subyek kanggo nggumunake dheweke
ngobong awake dhewe nalika nindakake gaweyan.
Kaya aku, kaya kabeh sing dikarepake.
Yen sampeyan wis njupuk kabeh lampu,
Kepiye carane bisa ngarep-arep saka esuke?

Nanging - iki hadiah - cangkemku
ngenteni, lan nyawa kawula ngenteni, lan sampeyan ngenteni kula,
mabuk ngoyak, kajelasan sepi
fana minangka rangkul arit,
nanging aku ngrangkul nganti pungkasan sing ora nate mundur.

Pencahayaan iki ...

Pencahayaan prakara iki,
karo adat lan harmoni,
kanthi srengenge sing lagi mateng,
karo tutul pulsa sing tenang,
nalika hawane lebet
ing kuatir saka tutul tanganku
sing muter tanpa curiga,
kanthi suka ilmu,
tembok iki tanpa retak,
lan lawang sing ala,
ora tau ditutup,
nalika muda wis ilang, lan pepadhane bakal entek.
ngirit utangku.

Dina anyar

Sawise pirang-pirang dina tanpa dalan lan tanpa omah
lan tanpa pain malah lan lonceng dhewe
lan angin peteng kaya kenangan
dina iki tekane.

Nalika wingi napas dadi misteri
lan katon garing, tanpa resin,
Aku nggoleki cahaya sing jelas
teka banget lan gampang banget,
dadi ayem ragi anyar
esuk iki ...

Kaget kejelasan
kesucian kontemplasi,
rahasia sing mbukak kanthi cetakan lan gumun
salju kapisan lan udan kaping pisanan
ngumbah kemiri lan wit zaitun
wis cedhak banget karo segara.

Sikep sing ora katon. Angin sepi
lagune sing dakkarepake maneh.
Iki minangka pepadhang kabungahan
kanthi meneng sing ora duwe wektu.
Kesenengan serius sing kasepen.
Lan aja nyawang segara amarga ngerti kabeh
nalika wayahe teka
ngendi panginten ora tekan
nanging ya segara nyawa,
nanging ya wayahe hawa iki ing antarane tanganku,
katentreman iki sing ngenteni aku
nalika wayahe teka
-dua jam sadurunge tengah wengi-
saka swell kaping telu, yaiku mine.

Angin

Ayo angin nglewati awakku
lan murup. Angin kidul, uyah,
banget sunny lan anyar ngumbah
karukunan lan nebus, lan saka
ora sabar Ayo, mlebu geni kawula
mbukak cara kanggo kula
ora nate dingerteni: sing jelas.
Kayane ngelak papan,
Angin Juni, kuat banget lan bebas
ambegan, sing saiki dadi gegayuhan
nylametake aku. Ayo
kawruhe, liwat
prekara sing gumun karo slempang sampeyan
Rahmat.
Sepira jero sampeyan nyerang kula lan mulang kula
urip, lali,
sampeyan, kanthi musik sing jelas.
Lan carane sampeyan nambah uripku
meneng banget
banget awal lan maha
karo lawang sing padhang lan sejati
sing mbukak kula serena
amarga karo sampeyan aku ora preduli
soko mergo jiwaku.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.