Charles Perrault: biografi lan crita bocah sing paling apik

Kaendahan turu

Charles Perrault minangka panganggit sing wis dadi bagean saka sejarah kanak-kanak, sejarah, lan narasi universal. Crita kasebut kalebu crita bocah-bocah sing paling misuwur lan ora ana gandhengane, sanajan kasunyatane pangarang Prancis iki mesthi luwih akeh babagan royalti lan "dunia nyata" tinimbang fantasi. Urip lan karya Charles Perrault Iki ora mung menarik ing sejarah, nanging uga nalika ngerti babagan ilmu sihir sing salawas-lawase ngowahi kekuwatan crita.

Charles Perrault: juru crita ing Pengadilan

Charles perrault

Charles Perrault lair tanggal 12 Januari 1628 ing Paris, ing pangkone kulawarga borjuis sing bapake dadi pengacara ing Parlemen, sing ngidini dheweke entuk urip istimewa. Perrault lair nalika lair kaping pindho sing kembare, François, tilar donya nem wulan sawise mlebu ing jagad iki.

Ing taun 1637, dheweke mlebu ing College of Beauvais, ing kana dheweke nduwe katrampilan hebat nganggo basa sing wis mati. Ing taun 1643 miwiti sinau hukum kanggo ngetutake lakune bapakne lan adhine, Pierre, kolektor umum lan pelindung utamane. Lan wiwit cilik, Perrault nduwe katrampilan sing apik kanggo sinau, lan iki dadi prioritas utama sajrone urip.

Ing taun 1951, dheweke lulus saka Bar Association lan telung taun sabanjure, dheweke dadi pejabat ing sistem pamrentahan. Ing antarane sumbangan pertamane, panulis melu nggawe Akademi Ilmu Pengetahuan lan Akademi Seni. Nanging, sanajan jabatane ing bidang politik lan hubungane karo seni, Perrault ora nate nglawan sistem kasebut uga ora menehi pratandha fantasi yen crita-crita kasebut bakal dibangkitake pirang-pirang taun mengko. Uripe diwatesi kanggo ngrampungake kerjane lan ngurmati King Louis XIV kanthi bentuk puisi lan dialog, sing nggawe dheweke kagum ing papan sing dhuwur lan jabatan sekretaris Akademi Prancis ing taun 1663 ing sangisore pelindung paling gedhe, Colbert, penasihat Louis XIV.

Ing taun 1665, dheweke bakal dadi salah sawijining pejabat kerajaan. Ing taun 1671, dheweke diangkat dadi Kanselir Akademi lan omah-omah karo Marie Guichon, lan dheweke duwe anak wadon kaping pisanan ing taun 1673. Ing taun kasebut uga diangkat dadi Pustakawan Akademi. Dheweke duwe anak telu maneh, kelangan garwane sawise lair pungkasan, ing taun 1678. Rong taun sabanjure, Perrault kudu nyerahke jabatane karo putra Colbert, sawijining wayahe sing bakal menehi transisi menyang aspek panulis bocah sing judhul utama ana Dongeng saka jaman biyen, sing luwih dikenal minangka Tales of Mother Goose. Sanajan nulis kabeh crita kasebut ing taun 1683, crita kasebut ora bakal diterbitake nganti taun 1697.

Sajrone taun-taun pungkasan, Perrault darmabakti kanggo nulis odes kanggo monarki, raja Swedia, Spanyol lan, utamane, Louis XIV. Dheweke ngaturake geguritan kasebut marang dheweke El Abad Louis Agung, sing nyebabake keributan gedhe sawise diterbitake ing 1687.

Charles Perrault tilar donya tanggal 16 Mei 1703 ing Paris.

Charles Perrault: Crita Cekak Paling Anyar

crita angsa mama

Sanajan bagean saka karya sastrane (kalebu 46 karya anumerta sing diterbitake) ngomong babagan raja, Pengadilan lan kahanan politik, Crita bocah-bocah Perrault dheweke kalebu moralitas sing dianggep panulis perlu nalika jaman rame kaya Prancis ing abad kaping XNUMX.

Ogres, peri, kucing lan putri sing dikepung wiwit ditarik ing sirahe sing diilhami karo crita sing sumebar ing kalangan kelas ndhuwur minangka warisan pidato saka negara-negara Eropa liyane lan sawetara sing luwih eksotik. Sabanjure, setelan nyata sing biyen dikunjungi panulis, kayata kastil Ussé, ing departemen Indre lan Loire, bakal menehi inspirasi marang crita kayata Sleeping Beauty.

Buku sing nglumpukake bagean saka crita kasebut judhulé Histoires ou contes du temps passé, njupuk luwih becik kanthi judhul Contes de ma mère l'Oye ing tutup mburi. Volume kasebut kalebu wolung crita, sing paling misuwur dening Charles Perrault:

Kaendahan turu

Dongeng Putri Aurora sing misuwur, dikutuk kanggo turu salawas-lawase sawise ditusuk karo spindle, dadi salah sawijining crita paling dawa ing sejarah. Perrault narik kawigaten ing mitos putri turu Dadi bola-bali ing crita Islandia utawa Spanyol lawas lan nambah sentuhan sing luwih ironis lan wawasan.

Hood Nunggang Abang Cilik

sethitik Red Riding Hood

Crita saka bocah wadon sing nganggo klambi abang sing mlayu karo serigala nalika arep menyang omahe mbah putri mau legenda wiwit jaman pertengahan kanggo nandhani bedane kutha lan alas. Perrault nahan rincian sing paling angel (kayata undhangan serigala menyang Little Red Riding Hood kanggo ngrebut jenazah eyange) lan nduweni kualifikasi moral sing ditujokake kanggo kabeh wanita enom nalika nyegah supaya ora nemoni wong liya.

Jenggot Biru

jenggot biru

Akun sing paling ora nyenengake kanggo crita Perrault yaiku wanita sing nemokake mayat para garwane bojone sing anyar ing istana sing jahat. Sanajan sejarah omah gedhong mewah lan bojo misterius diwiwiti saka mitos Yunani sing padha, dipercaya manawa Perrault diilhami dening tokoh kayata pembunuh berantai Gilles de Rais, bangsawan Breton abad ka-XNUMX.

Kucing nganggo boots

kucing nganggo boots

Kucing saka bocah pabrik sing menehi kabeh pusaka sawise mati dadi prekara crita sing paling lucu iki sing interpretasi isih nyebabake luwih saka siji debat. Sawetara nyengkuyung teori yen kucing humanisasi sing nglakokake bisnis kasebut minangka piwulang babagan administrasi bisnis, dene liyane nuduhake kewan boot minangka metafora kanggo naluri kewan manungsa dhewe.

Cinderella

Cinderella

Sawetara crita wis ngluwihi wektu kaya ngono Cinderella, wanita enom sing ngladeni ibu tiri lan rong sadulur tirine sing kepengin banget omah-omah karo pangeran. Crita kasebut nggambarake konsep paling tuwa ing saindenging jagad: perang babagan ala karo ala, tema sing wis ana ing salah sawijining versi narasi pisanan saka Mesir Kuno.

Thumbelina

Thumbelina minangka anak bungsu saka wolu anak. Keuntungan gedhe sing ngidini dheweke nyametake awake dhewe ing boots saka ogre sing pengin mangan kabeh. Metafora ukuran kasebut ora bisa nemtokake regane manungsa.

Rong crita liyane sing kalebu ing buku kasebut yaiku Peri lan Riquet karo pompadour, kurang dikenal. Sabanjure, versi sabanjure Tales of Mother Goose kalebu Kulit bokong, klasik liyane saka Perrault sing nyalahake inses kanthi nyritakake babagan raja sing pengin omah-omah karo putrine.

Apa crita Charles Perrault favorit sampeyan?

Apa sampeyan ngerti iki 7 crita kanggo diwaca sajrone nunggang kereta bawah tanah?

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

6 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   RICARDO ngandika

    Sampeyan ngerti edhisi omah penerbitan Edhasa, iku luar biasa ing koleksi buku-buku TREASURE, sawijining keajaiban

  2.   Pedro ngandika

    Artikel sing apik, aku seneng banget. Aku mikir kabeh, Sleeping Beauty minangka favoritku. Priksa publikasi kanthi apik, ana sawetara jinis liyane (1951 / suss). Aku wis wiwit ngetutake sampeyan, blog sampeyan apik banget.

  3.   Daniela carmen ngandika

    Sastra sing apik banget

  4.   Carmen ngandika

    Halo, nuwun sewu, nanging ana tanggal sing sampeyan salah "Ing taun 1951, dheweke lulus saka Bar Association"

    Artikel sing apik banget.

  5.   Gustavo Woltmann ngandika

    Pengarang sing apik banget, minangka harta karun kanggo bisa nikmati karya-karya titan sing kaya ngono, lan pesenane bisa adaptasi karo kahanan modern minangka gejala sing dheweke seneng banget karo sesanti. Lan sanajan akeh critane sing kelangan konten ing adaptasi filmografis, bobot isih ora bisa dietung.

    - Gustavo Woltmann.

  6.   KADS ngandika

    Halo, kepiye cara ngutip kaca iki, aku ora bisa nemokake tanggal digawe….