Carolina Molina. Wawancara karo penulis Los ojos de Galdós

Photography: Carolina Molina, profil Facebook.

Caroline Molina, wartawan lan panulis saka novel sejarah, lair ing Madrid, nanging wis pirang-pirang taun ana gandhengane karo Granada. Saka kana karyane sing pertama bakal metu ing taun 2003, Rembulan liwat Sabika. Dheweke ngetutake dheweke kaya liyane Mayrit ing antarane tembok loro, Impen Albayzin, Uripe Iliberri o Wali saka Alhambra. Y sing terakhir yaiku Mripat Galdós. Aku seneng banget karo wektu lan kabecikan sampeyan kanggo iki Interview ing kana dheweke crita babagan dheweke lan kabeh.

Carolina Molina - Wawancara 

  • LITERATUR SAIKI: Mripat Galdós iku novel anyar sampeyan, mula sampeyan wis adoh saka tema buku sadurunge. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan ide kasebut?

CM: Wiwit cilik, maca Galdós ngancani aku saben musim panas. Dheweke dadi referensi ing bagean Madrid, uga Federico García Lorca ing bagean Granada. Dadi udakara sangang utawa sepuluh taun kepungkur, ide nulis novel babagan Don Benito Pérez Galdós, novelis sing aku wis sinau nulis, nggawe aku kaget. Maksudku nggawe Novel inti Galdosian. Wenehi visi lengkap babagan jagad sing ngubengi dheweke: keakraban, kepribadiane, cara njlentrehake novel utawa kepiye ngadhepi perdana karya teater kasebut. Saiki dheweke ora mung referensi, dheweke minangka kanca khayalan sing dakkarepake.

  • AL: Apa sampeyan ngelingi buku pertama sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

CM: Bubar, nalika pindhah, dheweke muncul crita kawitanku. Iki ditulis ing macem-macem kertas cathetan caket. Iki crita sing dicritakake ibu lan aku adaptasi. Wis sewelas taun. Banjur crita bocah-bocah liyane banjur novel, puisi lan teater pertama. Pirang-pirang dekade mengko, novel sejarah bakal teka. Buku pisanan sing dakwaca yaiku Wanita cilik. Karo dheweke sinau maca, aku bakal mbahas kanthi banter ing kamar.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

CM: Sawise, tanpa mangu-mangu. Aku uga ora bakal nemokake sing anyar: Cervantes, Federico García Lorca lan Benito Pérez Galdós. Katelu duwe akeh poin sing padha lan dakkira kabeh katon ing bukuku.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

CM: Jo Maret, saka Wanita cilik. Nalika maca novel, aku rumangsa bisa ngerteni manawa aku ngerteni yen ana gandhengane karo keputusanku dadi penulis. 

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

CM: Aku ora rewel banget. Aku mung butuh bisu, cahya sing apik lan secangkir teh.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

CM: Nganti saiki, wektu paling apik kanggo nulis yaiku ing wayah sore, nalika kabeh turu turu. Saiki kebiasaanku wis ganti Aku ora duwe jadwal sing tetep. Dudu papan, sanajan umume ana ruang tamu (ing endi aku duwe mejane) utawa ing teras.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

CM: Mesthi wae. Ing crita (crita cekak) lan Teatro. Aku uga seneng banget karangan sejarah Lan biografi, genre sing dakwaca kanthi semangat kanggo nyathet dhiri.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

CM:Aku lagi maca loro biografi, yaiku sejarawan Granada saka s. XVI lan karakter sing kepengin banget saka Renaissance Spanyol. Aku ora nyebut jenenge amarga bakal mbukak topik novel sabanjure. Aku uga wis miwiti antologi sing Remedios Sánchez wis rampung ing puisi Emilia Pardo Bazan (Gulung ilang ing segara sing gedhe banget).

Minangka kanggo apa sing daktulis saiki, ing tahap dokumentasi, aku khusus kanggo nyiyapake ringkesan, sketsa sastra, lan crita banjur tulungana aku ngadhepi proses nggawe novel. Minangka periode sing dawa lan angel banget nanging prelu. Banjur, ing dina tartamtu, kabutuhan nulis bakal teka banjur game literatur paling apik diwiwiti.

  • AL: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan? Akeh penulis lan sawetara sing maca?

CM: Nalika aku wiwit nulis mesthi Aku jelas yen kudu nerbitake. Novel tanpa pamaca ora ana artine. Sawetara penulis bakal ujar manawa nulis dhewe, nanging kreativitas mbutuhake sampeyan nuduhake. Buku ditulis kanggo menehi komentar, mula kudu diterbitake. Sampeyan butuh telung puluh taun kanggo nerbitake. Yen crita pertamaku umur sewelas taun, aku nerbitake novel kaping pisanan nalika umur patang puluh taun. Ing antarane aku wis nyedhiyakake jurnalisme, nerbitake sawetara puisi lan crita cekak, nanging nerbitake novel pancen rumit.

Lanskap penerbitan wis seda. Yen salah sadurunge, kanthi tekane pandemi akeh penerbit lan toko buku sing kudu ditutup. Bakal entuk biaya supaya bisa pulih. Kabeh wis owah akeh. Aku ora weruh masa ngarep sing ngarep-arep banget.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

CM: Aku miwiti pandemi karo a penyakit kulawarga angel kanggo asimilasi. COVID teka lan aku nandhang penyakit liyane saka anggota kulawarga sing luwih angel. Dheweke wis rong taun rumit banget nalika aku mbayangake lan mutusake urip kanthi cara sing beda lan kanthi nilai-nilai liyane. Iki nyebabake literatur lan kebiasaanku. Positif yaiku yen wong loro sing lara saiki wis sehat, sing nuduhake manawa nutup lawang, sampeyan bakal mbukak jendhela kanggo sampeyan. Mungkin kedadeyan sing padha ing jagad penerbitan. Kita kudu ngenteni.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.