Carlos Arniches. Master humor farce lan asam.

Carlos Arniches Aku bakal rampung dina iki 152 taun. Alicante iki minangka salah sawijining panulis sing luwih becik dheweke kenal karo Madrid lan urip anekdot liwat sandiwara, jinis sing ora ana sing bisa cocog. Dheweke uga kolaborasi dadi penulis lirik karo para musisi penting sing misuwur zarzuela. Ing antarane karyane sing produktif ana judhul sing kondhang Wanita Trévelez, yaiku wong ku, kanca Melquíades, Cacak, Bojoku teka! Dina iki aku nylametake sawetara fragmen kasebut.

Carlos Arniches

Arniches teka ing Madrid nalika umur 19 taun. Dheweke kerja dadi wartawan ing Barcelona. Lan sawise ing Madrid, dheweke mlebu dunia adegan kasebut kanthi pambiyantu musisi terkenal, uga saka Alicante. Ruperto Chapi.

Dheweke minangka master kanggo nggambarake Krama Madrilenian ing apa diwiwiti liwat zarzuela lan sainetes liris kaya Santo IsidraSukses dheweke nyebabake dheweke nyedhiyakake awake dhewe kanggo skit.

sandiwara

Kanthi swasana tradisional lan karakteristik Arniches masalah utawa kahanan domestik utawa liyane sing serius ditangani kanthi komedi. Asil campuran unsur loro kasebut kadang-kadang diwatesi grotesque lan, tanpa mangu, acidity.

Minangka pola sing asring diulang: ana rong watak lawan (ati sing apik lan deg-degan sing ala; wong sing andhap asor lan kerja keras lan wong liya ora sopan lan akeh lambe), uga ana lady apik banget nanging soko naif lan ing wong tuwa, akal lan protèktif. Bantahan kasebut nduweni basa tradisional banget lan pungkasane dheweke mesthi menang apik, katresnan lan kejujuran lan wong jahat padha guyon.

Nanging, kajaba hiburan, Arniches uga golek kritik sosial mbukak nilai kleru dening ambisi utawa munafik, nentang Nilai universal, kaya kulawarga, kejujuran utawa katresnan. Kutipan iki saka, bisa uga judhul sing paling misuwur, Miss de Trévelez, Iki kanggo nutup wayahe ngeling-eling iki marang Pak Arniches.

Miss de Trévelez

TINDAK Loro, ADEGAN V

Nomer (wong Galán); banjur Florita mlebu.

Nomer. (Dheweke tiba tipis ing bangku.)
- Dhuh Gusti! Inggih; Aku wis ora turu, mangan, utawa urip sajrone limalas dina ... Lan aku, sing durung nate duwe utang sepeser, malah dadi wong curang! ... Amarga antarane loro asu lan Marco, sing mbayar cicilan, aku separo gaji. Gambar sithik!… Don Gonzalo ngarani "noda", nanging ora ana. Dadi luwih gedhe. La Mancha lan La Alcarria, kabeh bebarengan. Aku ora nyelehake luwih saka pita lan ngunggahake dhuwit dadi rong puluh lima dolar! ... Oh, aku lara, aku ora ragu. Aku lara sirah, gelisah, gemeter; amarga kajaba kabeh iki, wanita kasebut nggawe aku edan. Iki minangka kamulyan, semangat lan ala sing gawe kuwatir. Banjur dheweke duwe sawetara pitunjuk ... Wingi dheweke takon apa aku wis maca novel sing diarani "Ciuman Pertama", lan aku durung maca, nanging sanajan aku ngerti sejatine ... Lawakan cilik, ora! Lan paling penting, dheweke ngomong nganggo leksikon jubah kaya sing katon ireng. Ing kene aku wis mlayu saka dheweke ... Ing kene, sanajan sawetara wektu, aku bebas saka sesanti sing nggegirisi, saka sesanti kasebut ...

FLORITA. (Nyurung cabang saka ngisor sumber, dheweke nuduhake raine sing mesem lan ngomong kanthi merdu.)
- Ora!

NUMERIANO (Munggah kanthi kabisat. Aside.)
- Tanduk!… Sesanti!

FLORITA.
- Sungkem Nume.

Nomer. (Kuciwo.)
- Florita!

FLORITA (lunga, ndeleng dheweke)
- Nanging pucet! Sampeyan ora ana warna! Apa sampeyan wedi?

Nomer. (Lemes.)
- Yen getihen, ora bakal entuk bekuan.

FLORITA.
- Aku, ngumbara, wis lunga saka sisih amben kembang menyang sisih liyane kanggo nggoleki sampeyan, lan sampeyan, tresnaku?

Nomer.
- Aku ngumbara uga; nanging luwih males tinimbang sampeyan, aku wis lungguh sawetara wektu kanggo seneng banget nalika mikirake wengi sing tenang lan lintang-lintang! ...

FLORITA.
- Oh Nume! ... Ya, aku nggoleki sampeyan.

Nomer.
- Ya, yen aku ngerti yen sampeyan nggoleki aku, aku sumpah yen aku mlayu, aku mlayu nemoni sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.