Cara nyelehake koma kanthi bener

Koma kasebut nylametake nyawane.

Koma ngirit nyawa

Cara nyelehake koma kanthi bener penting supaya bisa nulis (lan maca) nulis kanthi bener. Tanpa kasebut, maca teks bakal rata-rata lan, mulane, ora ana irama utawa rasa estetis sing nggampangake pangerten. Aturan tetep sing digunakake yaiku: koma kudu ditulis langsung sawise tembung utawa tandha sadurunge.

Banjur, papan kudu ditinggalake ing antarane koma lan tembung, tandha utawa nomer sing nerusake konten. Utamane, koma digunakake kanggo nuduhake jeda cekak nalika nulis. Jeda cekak kasebut ing tengah wacan kurang dawa tinimbang sing dituduhake dening periode (.).

Sawetara perkara sing kudu dipikirake babagan koma

Koma duwe "kekuwatan" kanggo ngowahi makna ukara kanthi totalsanajan nuduhake urutan tembung sing padha. Tuladha sing paling asring ditindakake yaiku kanthi tembung sifat lan cara sampeyan bisa nggawe klompok subjek dadi sawijining klompok. Contone:

  • Siswa sing semangat nggawe latihan aerobik.
  • Siswa sing antusias ngrampungake latihan aerobik.

Ing baris kapisan, kabeh siswa ngrampungake latihan aerobik lan kabeh antusias. Ing pratelan nomer loro, mung sing antusias ngrampungake latihan kasebut. Conto klasik liyane yaiku "koma sing nylametake nyawane", kaya ing ngisor iki:

  • Ayo mangan, bocah-bocah.
  • Ayo mangan saiki, bocah-bocah.

Cara nyelehake koma kanthi bener ing teks

Ing rong conto sadurunge - nyata - ing cara nulis sing bener ukara kasebut nomer loro. (Kajaba iku minangka urutan sing kejem utawa wacana saka crita horor). Amarga iki, nalika wong nulis teks, dheweke kudu jelas babagan jinis koma kanggo nyelehake ing papan sing cocog karo tujuwane.

Mangan kanthi fungsi vokatif

Koma lan vokatif.

Koma lan vokatif.

Sampeyan kudu eling yen vokatif minangka cara nuduhake utawa ngatasi siji utawa luwih wong kanthi jeneng utawa kanthi istilah sing khas. Banjur, koma sing digunakake cocog nyorot vokal ukara (ora preduli ing endi jejer subjek-verba-predikat). Contone:

  • Mario, mudhun menyang stasiun kereta bawah tanah jam 9.
  • Lulusan sekolah menengah, kabeh sumber sing dilebokake kudu diindeks.
  • Wayahe mangan awan, Carolina, wisuh tangan nganggo sabun lan banyu.
  • Nilsa, wanita sing seneng maca Neruda.
  • Frida, suwene tenan, kepriye tuwuhmu!
  • Para rawuh ingkang kinurmatan, penyanyi wis teka, tetep ing kursi sampeyan.

Panganggone koma enumeratif sing bener

Koma enumeratif yaiku koma sing digunakake kanggo misahake saben anggota klompok unsur kanthi fitur utawa ciri sing padha. Koma jinis iki uga migunani kanggo nggawe urutan lan, biasane, tembung-tembung kasebut diiringi konjungsi (sing ora ana koma sadurunge). Contone:

  • Mbak Carmen adol sepatu, sandal, tas, parfum lan produk higienis pribadi ing tokone. (Bener).
  • Mbak Carmen adol sepatu, sandal, tas tangan, parfum, lan produk higienis pribadi ing tokone. (Salah).
  • Basket, bal-balan, lan nglangi olahraga sing nuntut banget. (Bener).
  • Basket, bal-balan, lan nglangi olahraga sing nuntut banget. (Salah).
  • Buku-buku sing ditulis penulis kasebut nyenengake, dinamis, lan akeh kejutan.
  • Aku seneng menyang negara amarga aku bisa ngrasakake hawa sing resik, ngrasakake suket, krungu manuk nembang, lan turu tanpa rame ing kutha gedhe.

Panganggone koma panjelasan utawa insiden sing bener

Nalika koma kedadean digunakake, ukara kasebut kudu dibingkai karo koma ing wiwitan lan ing pungkasan. Koma jinis iki digunakake kanggo nambah informasi tambahan - mula ora penting, bisa dibebasake tanpa ana masalah - babagan wong utawa perkara sing dijelasake (subyek) utawa tumindak (kata kerja). Sanajan, ora suwe data tambahan bisa ngowahi tegese ukara kasebut.

Contone:

  • López, kajaba dadi atlit sing hebat banget, dadi penari sing apik banget. (Bisa ditulis: López minangka penari sing apik banget).
  • Mariana lan Eduardo teka, sanajan wis adhem, awal ing kantor. (Bisa ditulis: Mariana lan Eduardo tekan awal ing kantor).
  • Telponku, sanajan dudu generasi paling anyar, njupuk foto definisi sing apik banget. (Bisa ditulis: Telpon njupuk foto definisi sing apik banget).

Panganggone koma elips sing bener

Panggunaan koma jinis iki kanthi tepat minangka sulih kanggo tembung kriya lan / utawa nomina sing kasebut sadurunge. Amarga iki, koma elips digunakake minangka sumber daya sing becik kanggo ngindhari kegagalan redhundhansi lan nyengkuyung gaya nulis. Contone:

  • Marcos nutupi shift esuk lan Aureliano, shift wengi. (Koma sawise "Aureliano" ngganti segmen "nutupi giliran").
  • Roberta tuku kamera; Mario, sawetara gelas. (Koma sawise "Mario" ngganti "tuku").
  • Manuel nggoleki katenangan; Ignacio, nyenengake. (Koma sawise "Peter" ngganti "nggoleki").

Panganggone koma apositif sing bener

Jenis koma iki digunakake nalika subyek dingerteni nganggo jeneng utawa alias liyane. Jeneng samaran iki kudu dilampirake ing koma. Contone:

  • Giannis, kedadean Yunani, menang penghargaan Pemain Paling Terhormat NBA ing taun 2020.
  • Nubia, programmer, efisiensin banget kanggo ngilangi bocor ing jaringan.
  • Panulis, Antonio Rubiales, ngritik keras marang presiden klub maca.

Panganggone koma konjungsi sing bener

Koma panyambung iku prelu nalika ing ukara kasebut ngaso kanthi sawetara tembung andhahan utawa tembung panggandheng. Cara sing tepat kanggo nyelehake yaiku sawise link sing ana ing ukara kasebut. Ekspresi sing asring banget ing kasus kasebut yaiku:

  • Yaiku
  • Contone
  • Yaiku
  • Kaping kabeh

Sawetara conto bisa dideleng ing ngisor iki:

  • Minggu kepungkur aku ngrampungake kabeh rute, nanging angel banget.
  • Sesuk band-band paling apik bakal diputer, yaiku, akeh wong sing bakal teka.
  • Ing basket sampeyan kudu latihan dribbling dhisik.

Panganggone koma hiperbatik sing bener

Ing kasus iki, koma kudu dilebokake sawise ana prastawa utawa prastawa. Koma hiperbatik digunakake kanggo ngowahi urutan umum unsur ukara (urutan, subyek, tembung kriya lan predikat). Kajaba iku, bisa negesake tumindak ing tengah kahanan tartamtu. Contone: - Sesuai karo nilai perusahaan, José pantes diakoni kabeh wong.

  • Sanajan ora duwe modal, proyek kasebut bisa ditindakake kanthi sukses.
  • Nalika ana ing mburi, kita kudu tetep fokus karo target.

Panganggone koma liyane

Minangka pamisah desimal

Ing matématika, kabeh angka desimal didhisiki koma. Mula, bisa digunakake kanggo mbedakake nomer kabeh karo nomer desimal. Saliyane, ing sawetara negara, periode kasebut digunakake kanggo tujuan kasebut tinimbang koma. (Kalorone koma lan periode kasebut valid kanggo RAE).

Conto

  • 17.515,5
  • 20.072.003,88

Ing basa pamrograman

Koma ing komputasi digunakake kanggo macem-macem tujuan. Nanging, meh kabeh asring digunakake kanggo misahake angka utawa milih sawetara saka siji utawa luwih. Kanthi cara sing padha, bisa nuduhake unsur-unsur formula utawa printah.

Contone:

  • [On (a, b)] (fungsi).
  • [int a, b, jumlah] (deklarasi variabel).

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Luis Felipe Ortiz-Reyes ngandika

    Klarifikasi sing apik banget!

  2.   Gustavo Woltmann ngandika

    Nyenengake banget yen golek informasi kaya ngono, mesthi mbantu mbenerake kesalahan utawa nulis detail.
    - Gustavo Woltmann.

  3.   Henry Nawa ngandika

    Informasi apik banget, matur nuwun.

bool (bener)