Kepiye carane nulis otobiografi?

Kepiye carane nulis otobiografi?

Bayangna sampeyan wis urip lengkap. Sampeyan wis nindakake akeh perkara lan sampeyan ora pengin wong lali babagan iki. Nyatane, malah bisa uga generasi liya bisa sinau saka pengalaman sampeyan. Nanging ngerti carane nulis otobiografi ora gampang. Kita bisa uga ujar manawa iki minangka salah sawijining perkara sing paling rumit sing bisa ditindakake.

Lan sampeyan ora mung kudu ngandhani kanthi cara tartamtu, nanging sampeyan kudu cukup persuasif supaya maca kasebut kecanthol ing pengalaman sampeyan lan pengin ngerti kabeh sing kedadeyan karo sampeyan. More considering sing bisa uga ora sapa. Apa kita menehi saran?

apa iku otobiografi

Kaping pisanan, sampeyan kudu ngerti apa otobiografi lan kepiye bedane karo biografi. Padha uga katon padha nanging ing kasunyatan padha ora.

Yen kita pindhah menyang RAE lan golek otobiografi, asil menehi kita iku saka

"urip wong sing ditulis dhewe".

Saiki, yen kita nindakake perkara sing padha karo biografi, sampeyan bakal weruh yen RAE njupuk sawetara tembung saka ndhuwur. Biografi tegese:

"crita uripe wong"

Bener, beda antarane istilah siji lan liyane iku dumunung ing ndhuwur kabeh sing arep nulis crita sing. Yen protagonis dhewe nindakake, kita ngomong babagan otobiografi; nanging yen sing nindakake iku wong katelu, sanajan iku sanak, iku biografi.

Cara nulis otobiografi: tips praktis

panulis otobiografi

Dadi cetha beda antarane otobiografi lan biografi, wektune kanggo nyilem babagan carane nulis otobiografi. Lan, kanggo iki, ora ana sing luwih apik tinimbang menehi sawetara tips sing bakal mbantu sampeyan entuk paling akeh.

maca liyane

Lan khusus, kita ngomong babagan otobiografi liyane. Mangkono sampeyan bakal bisa ndeleng carane wong liya nindakake lan bakal menehi idea carane sampeyan kudu nindakake.

Ya, kita ngerti manawa sampeyan pengin "nyalin" wong liya lan sampeyan pengin nindakake kanthi cara sampeyan. Nanging kadhangkala maca wong liya sampeyan ngerti sudut pandang sing beda-beda sing kudu digatekake nalika nulis.

Uga, yen sampeyan arep mlebu ing genre sastra kasebut, paling sampeyan kudu ngerti lan ngerti liyane babagan. Mulane, yen maca wong liya sing uga wis nulis otobiografi, sampeyan bakal weruh carane dheweke "menang" maca karo critane.

Gawea kompilasi pecahan, crita, crita...

kanggo nggawe otobiografi bab pisanan sampeyan kudu katon maneh kanggo ngelingi bagean penting Apa sing sampeyan pengin kalebu ing buku sampeyan? Mulane, gunakake notebook lan seluler kanggo nulis kabeh gagasan, kahanan, wektu, lsp. Apa sing arep sampeyan critakake ing buku sampeyan?

Sampeyan ora kudu nuruti pesenan. Saiki iki draf pertama, brainstorming sing mengko bakal ngatur adhedhasar crita. Nanging iki penting amarga kanthi cara iki sampeyan bakal ngerti apa sing kudu dilebokake ing buku kasebut lan carane nyritakake.

Yen sampeyan wuta, kemungkinan sing nalika refresh memori, sampeyan kudu bali kanggo nambah liyane (lan iku luwih karya).

Coba pikirake carane sampeyan bakal nulis otobiografi

Wong nulis otobiografi

Asring dianggep salah yen otobiografi kudu ngetutake kronologis. Yaiku, wiwit lair, utawa tanggal penting, nganti saiki. Nanging nyatane ora bener. Nalika mayoritas sing ana ing genre iki kaya ngono, Sejatine iku ora kudu rampung kaya iki kabeh wektu..

Ana liyane cara.

Contone, sampeyan bisa miwiti saka saiki lan bisa mundur. Sampeyan bisa nggawe fragmen urip sing wis ditandhani utawa sing wis temenan sadurunge lan sawise lan wis nemtokake dalan... Utawa sampeyan bisa mlumpat ngendi, kanggo tema tartamtu, sampeyan marang pengalaman urip.

mikir babagan karakter

Sadawane sejarah sampeyan bisa uga sawetara wong utawa wong liya wis mlebu ing urip sampeyan. Sing sawetara minangka bagean saka kahanan sing sampeyan critakake ing buku, lan liyane ora.

Saliyane duwe sampeyan minangka karakter utama, sampeyan kudu duwe 2-3 liyane sing tetep lan sing padha mbantu kanggo menehi solidity kanggo plot, amarga cara sing maca bakal ngenali lan ora bakal ilang. Nanging sampeyan uga kudu kalebu liyane, sekunder, tersier, mungsuh, kenalan ... Aja lali pets uga.

Sing apik lan ala

Buku kanthi otobiografi

Urip iku kebak bab apik lan ala. Ing otobiografi sampeyan ora mung bisa fokus ing bab sing apik, nanging uga kudu ngomong babagan sing ala. Ora mung nggawe sampeyan luwih manungsa, nanging menehi soliditas nalika nerangake menehi kredibilitas. Lan, omong-omong, bisa ngilangi "sombong" sing sampeyan bisa nyingkirake kanthi mikir yen urip sampeyan "merah" nalika kasunyatane ora kudu kaya ngono.

Saiki, kita ora ateges sampeyan bakal ngetung kabeh kegagalan, utawa kasunyatan saka dadi pahlawan dadi wong jahat; nanging ya sing wis ana ketegangan, masalah lan carane sampeyan wis ditanggulangi, utawa ora.

ninggalake ending mbukak

Uripmu terus maju, mula bukumu ora bisa rampung. Pancen, yen sampeyan nerbitake, sampeyan ora bakal ngerti apa sing bakal ditindakake ing mangsa ngarep, nanging amarga alasan kasebut sampeyan kudu ninggalake mbukak. Sing ditindakake sawetara wong yaiku nyritakake kepiye carane ndeleng awake dhewe ing mangsa ngarep, apa sing bakal kelakon ing uripe, proyeke, lsp.

Sing, percaya utawa ora, rada penasaran lan yen sampeyan wis bisa menangake para pamaca, mesthine bakal cepet utawa mengko dheweke bakal takon apa sampeyan wis entuk kabeh sing sampeyan ucapake kanggo masa depan sampeyan utawa yen ana masalah ing impen.

Ujare liyan, sampeyan nggawe pangarepan.

goleki sing maca

Sawise otobiografi rampung penting banget yen ana pembaca liyane sing bisa menehi sudut pandang. Ora apa-apa kanggo dipercaya kulawarga lan kanca-kanca, nanging goleki wong-wong sing asing banget kanggo sampeyan kanggo mangerteni yen dheweke kecanthol, yen apa sing sampeyan ucapake pancen menarik.

Lan minangka saran, duwe pengacara maca. Alesane amarga sampeyan bisa uga wis ngandhani apa wae ing buku sampeyan sing ana masalah hukum lan ora ana sing luwih apik tinimbang profesional iki kanggo nuding sampeyan lan menehi pitutur marang kowe carane sijine supaya keluhan utawa masalah karo hukum.

Ngerti carane nulis otobiografi iku gampang. Nindakake bisa uga ora akeh. Nanging sing penting nalika nulis buku yaiku nggawe crita sing madeg dhewe lan uga ndadekake wong liya kecanthol lan entuk apa wae. Apa sampeyan tau nulis crita urip sampeyan?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.