Kepiye carane nulis esai

Kepiye carane nulis esai.

Kepiye carane nulis esai.

Tata cara ngerti nulis karangan iku gampang. Pungkasan, minangka cara teratur kanggo nyebut ide sampeyan babagan topik. Biasane, ditindakake kanthi perspektif kritis. Mula, karangan nggambarake alat pedagogis sing kuat amarga ana kemungkinan nggawe kontroversi utawa debat sing udur kanthi apik.

Kajaba iku, karangan Dianggep minangka genre sastra sing ditulis ing prosa sing ngemot tesis adhedhasar pengalaman pribadi lan panemune panulis. Kajaba iku, ing jinis teks iki, nggunakake tokoh sastra lan sumber daya hias pancen bener. Amarga alasan iki - ing kasus khusus esai sastra - asring diarani puisi utawa seni.

Jinis tes

Kajaba sastra, Ana modalitas esai liyane sing kudu dipikirake sadurunge mutusake nulis siji. Ing ngisor iki, diterangake kanthi ringkes:

Karangan argumentasi

Jose Marti.

Jose Marti.

Iki kalebu gladhen asring banget ing artikel politik utawa diskusi sing ana gandhengane karo ekonomi. Sanajan kabeh karangan argumentasi, kelas iki khusus disebutake amarga penjelasane luwih objektif (dibandhingake karo esai sastra). Dadi, esaiawan kudu ngandelake teori sing ditampa spesialis liyane kanggo mbela pandangane. Ing wilayah iki, dheweke pancen misuwur Jose Marti.

Karangan ilmiah

Iki dibedakake kanthi kaku lan struktur akademik adhedhasar metodologi ilmiah. Patut, nyebabake ambane argumentasi sing luwih gedhe lan dhukungan indeks nalika ndhukung saben ide sing ditampilake. Tujuan karangan ilmiah yaiku sinau topik utawa kahanan banjur menehi sintesis.

Karangan ekspositoris

Modalitas tes sing cocog banget kanggo pengawasan sing angel dingerteni babagan pitakon lan panjelasan babagan maksud didaktis. Banjur, essayis nyiyapake teks sing cukup deskriptif, saged nyampekano kabeh rincian babagan subyek lan nuli nerangake kanthi rinci.

Karangan filosofis

Minangka jeneng gawe, nggambarake musyawarah filsafat sing beda. Akibate, kalebu topik-topik spekulasi eksistensial kayata katresnan, arti urip, iman, pati utawa kasepen, lan liya-liyane. Amarga alasan kasebut, kalebu jinis esai kanthi posisi sing luwih subyektif lan kaluhuran transendental.

Karangan kritis

Sanajan nampilake akeh kamiripan karo esai argumentasi, pengujian kritis luwih ketat babagan bukti penanganan. Manut, panliten sadurunge lan koleksi antecedents tegese kaku sing padha karo uji coba ilmiah.

Karangan sosiologis

Terence Moix.

Terence Moix.

Yaiku teks-teks sing esai nulis babagan pertimbangan sing ana gandhengane karo masalah sosial lan / utawa wujud budaya. Sanajan ing esai sosiologis ora ana alesan kanggo nalar karo pamikiran penulis, nanging kudu didhukung dening panelitian akademik sing serius. Amarga iki, jinis karangan iki katon minangka cabang esei ilmiah. Terenci moix unggul ing jinis uji coba kasebut.

Karangan sejarah

Ing jinis karangan iki penulis menehi pendapat babagan sawetara acara sejarah sing dikarepake. Biasane teks ngemot perbandingan antarane loro utawa luwih sumber sejarah. Adhasar, esai nerangake manawa sing katon luwih bener. Siji-sijine aturan sing ora bisa dipindhah yaiku ora menehi komentar babagan acara sing ora ana dukungan sing bisa diverifikasi (nanging, sampeyan bisa njlentrehake nalika sampeyan nganggep).

Karakteristik nyoba

  • Iki minangka teks sing fleksibel lan fleksibel, tanpa watesan tematik. Dadi, sampeyan bisa nggabungake macem-macem gaya komposisi - angger konsistensi dijaga - uga macem-macem nada retorika, nesu, satiris, kritis, utawa uga nada melodi lan lirik.
  • Iki kanggo nuduhake pendapat pribadi saka penulis babagan perkara sing dibahas. Biasane kanthi tujuan persuasif, informatif, utawa nglipur.
  • Wajib, panganggit kudu nguwasani topik sing dibahas sadurunge ngandharake kesimpulan kanggo njupuk katrangan sing bener.
  • Saben ide kudu duwe rezeki adhedhasar investigasi.
  • Panulis duwe cara kanggo ngrampungake topik kasebut (ironi, serius, konten sing durung rampung, pangarepan individu utawa kolektif, supaya bisa ngasilake kontroversi) ...
  • Karangan kasebut dudu teks sing dawa banget, mula, ide sing diandharake bisa uga jelas lan ringkes.

Struktur kanggo berkembang kanggo ngripta esai

Pambuka

Ing bagean iki, panulis menehi ringkesan cekak marang subjek sing dianalisis kanthi hipotesis masing-masing. Sing terakhir bisa diajokake ing sawijining pitakon utawa minangka pernyataan sing isih ana konfirmasi. Apa wae keputusan sing nggambarake orisinalitas lan gaya panganggit.

Ngembangake

Pratelan sebab, ide lan perspektif. Ing kene, data lan informasi (relevan) sabisa bisa diselehake. Kajaba iku, panulis kudu jelasake alasan apa sing paling relevan kanggo ndhukung utawa mbantah hipotesis sing ana ing pambuka kasebut. Gagal, saben pendapat didhukung kanthi bener.

kesimpulan

Bagean pungkasan esai yaiku review singkat babagan kabeh sing dijelasake ing pangembangan supaya bisa menehi solusi minangka nutup. Uga, kesimpulan bisa nambah kanyatan anyar utawa - ing babagan karangan sastra utawa kritis - nggambarake nada sindiran babagan sawijining karya. Saliyane, referensi bibliografi katon ing pungkasan teks (yen perlu).

Langkah-langkah kanggo nulis karangan

Sadurunge nulis

Minat lan riset

Kaping pisanan, topik sing dibahas kudu narik minat penulis. Sing jelas, dokumentasi sing apik penting. Ing jalur iki, ora ana watesan media: teks akademik, artikel koran, brosur dicithak, materi audiovisual lan, mesthine internet.

Cara online

Volume informasi sing akeh banget sing kasedhiya ing internet nggambarake sumber sing terkenal banget lan megadiverse ing tengah-tengah digital saiki. Nanging, Kesulitan sing ana gandhengane karo data sing dipikolehi ing Internet yaiku - amarga ana warta palsu - kanggo verifikasi asline sing sejatine kanthi bener.

Nggawe sudut pandang lan nyusun garis gedhe

Sawise topik wis dipilih lan diselidiki, esai kudu nggawe posisi sadurunge nampilake tesis (kanggo dikonfirmasi utawa mbantah). Banjur, panulis terus nggawe skema nulis, sing bakal migunani kanggo ngatur urutan debat kasebut. Yaiku, ide apa sing bakal dibahas ing pitepangan, pangembangan lan kesimpulan, kanthi pethikan masing-masing saka sumber sing dirujuk.

Sajrone nulis karangan

Tinjauan terus-terusan

Apa teks sing disiyapake bisa dingerteni dening sing maca? Apa kabeh aturan nulis lan ejaan wis dituruti kanthi bener? Apa gaya nulis cocog karo topik sing ditangani? Resolusi pitakon kasebut ora bisa dihindari nalika nggawe esai. Ing pangertene iki, pendapat pihak katelu (kayata, kanca) bisa migunani.

Kajaba iku, panulis kudu ngerti manawa nyemak kalebu nganalisa babagan kosa kata lan tandha wacan sing digunakake. Amarga koma utawa tembung sing diselehake ing papan sing salah bisa ngrampungake maksud asli saka panulis kanggo mratelakake panemume. Amarga alasan iki, esai kasebut kudu ditulis kaping pirang-pirang sing dibutuhake.

Publikasi

Temenan panulis sing ora dingerteni ora duwe akses langsung menyang media editorial massal. Nanging, digitalisasi wis nggampangake panyebaran tulisan liwat jaringan sosial lan sumber daya kayata Blog, podcast utawa forum khusus. Mesthi, supaya kiriman kasebut katon ing jagad maya uga ana liyane (nanging uga ana akeh informasi).


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltman ngandika

    Pancen apik banget nalika nulis esai, kanggo ngirim sketsa pambuka rampung kanggo wong sing sampeyan percayai lan kanthi tliti kanggo ngerti manawa ide utamane bisa diakses.
    - Gustavo Woltmann.