Kepiye carane nulis geguritan

Kepiye carane nulis geguritan

Nulis puisi iku ora gampang. Ana sing duwe fasilitas sing luwih akeh, lan sing rumangsa luwih rumit supaya sampurna. Nanging yen sampeyan pengin sinau carane nulis geguritan, ana tips tartamtu sing bisa diwenehake kanggo mbantu sampeyan priksa manawa ora ana masalah.

Apa sampeyan pengin ngerti apa kunci nulis puisi? Kepiye nulis geguritan katresnan, nostalgia utawa fantasi? Banjur aja ragu-ragu, ing ngisor iki kita nuduhake kabeh sing kudu sampeyan ngerteni.

Tulis geguritan, apa sing kudu sampeyan ngerteni sadurunge nindakake?

Tulis geguritan, apa sing kudu sampeyan ngerteni sadurunge nindakake?

Sadurunge ngluncurake dhewe kanggo nulis geguritan, ana sawetara konsep dhasar sing ora bisa sampeyan tinggalake, amarga kabeh intine puisi. Salah sawijining konsep ana gandhengane karo unsur geguritan. Apa sampeyan ngerti gaweyane?

ing geguritan kasusun saka telung unsur penting:

  • Ayat, yaiku saben baris sing ana ing geguritan.
  • Stanza, sing sejatine minangka seperangkat ayat sing bisa diwaca bebarengan lan katon kaya paragraf.
  • Sajak, yaiku sing cocog karo ayat kasebut. Saiki, sajroning sajak sampeyan bisa nemokake asonansi, yen mung vokal sing padha; konsonan, nalika vokal lan konsonan padha pas; lan ayat gratis, yen ora nganggo sajak (iki paling anyar). Tuladhane bisa uga yaiku "Sanajan gaun kethek nganggo kain sutra / imut". Kaya sing sampeyan ngerteni, pungkasaning ayat kasebut cocog saben siji, lan sing diarani rima konsonan. Kosok baline, yen kita ujar «Nalika tengah wengi teka / lan Bocah nangis, / satus kewan tangi / lan kandhang dadi urip ... , pengarepan / kaya alas sing goyang. Yen sampeyan ngelingi, puisi iki saka Gabriela Mistral (Romance of the stable of Bethemhem) menehi kita assonance Child, urip lan gonjang-ganjing; lagi wae tangi lan nyedhak. Pungkasan aksara swara, nanging ora nganggo konsonan.

Elemen liyane sing kudu dipikirake

Konsep dhasar liyane babagan nulis geguritan yaiku: metrik. Iki minangka jumlah suku kata ing sawijining ayat lan penting banget amarga saben bait kudu ana sawetara suku kata sing ana gandhengane karo tembung pungkasan. Yen tembung kasebut yaiku:

  • Akut: siji suku kata maneh.
  • Llana: tetep ing papan sampeyan.
  • Esdrújula: siji suku kata dikurangi.

Mesthi, mula bisa diwenehi lisensi puisi kayata sinalepha, sinergi, hiatus, lsp. sing bakal ngganti meter saka ayat utawa kabeh geguritan.

Pungkasane, sampeyan uga kudu njupuk strukture. Yaiku, kepiye macem-macem ayat bakal sajak lan dibangun. Sampeyan kudu ujar manawa ana sawetara jinis, lan saben wong bisa ngrasakake luwih kepenak karo siji utawa liyane.

Tips kanggo nulis geguritan

Tips kanggo nulis geguritan

Nalika ngadhepi kaca kosong, sampeyan kudu jelas banget babagan nulis puisi, lan prekara iki kalebu:

Ngerti apa sing bakal sampeyan nulis geguritan

Nulis geguritan katresnan ora padha karo geguritan sengit. Uga ora padha nulis geguritan sing realistis tinimbang geguritan fantasi, utawa sing duwe tema tartamtu. Sadurunge ngluncurake dhewe, sampeyan kudu ngerti apa sing pengin ditulis, amarga nyelehake ukara sing sajak tanpa dipikirake maneh, sapa wae, nanging sajak kasebut lan menehi katrangan sing wis rumit.

Nguasai basa lirik

Puisi dudu novel sing sampeyan bisa nggedhekake apa sing sampeyan karepake, uga crita cekak yen sampeyan crita kanthi sawetara tembung winates. Ing geguritan sampeyan kudu nggawe tembung kasebut apik, ora mung amarga tembunge, nanging uga amarga irama, swarane ...

Cetha babagan pesen lan tujuan sing sampeyan goleki

Penting, kajaba ngerti apa sing bakal ditulis, sampeyan uga kudu eling apa sing pengin sampeyan utarakake, apa tujuane nulis geguritan kasebut, utawa apa sing sampeyan pengin maca nalika maca marang sampeyan.

Gunakake kiasan yen mbutuhake

Metafora yaiku a unsur karakteristik puisi, lan dheweke bisa nyantikake basa kasebut. Saiki, pindhah saka sing wis dingerteni lan kabeh wong nggawe lan nggawe dhewe. Pancen apik yen sampeyan mandhiri, nanging "mutiara embun" utawa "ngempet hawa nafsu" wis akeh digunakake, mula ora bakal nyenengake para pamirsa.

Kontrol kabeh aspek geguritan

buku puisi

Kita ngomong kanthi khusus babagan sajak, meter, nomer ayat, struktur ... Sadurunge mudhun, pilih kepiye geguritan supaya bisa tetep. Dadi, sampeyan bisa menehi luwih penting kanggo bagean, utawa menehi katrangan babagan geguritan kaya-kaya duwe wiwitan, tengah lan pungkasan.

Ati-ati tandha tandha wacan

Sing sampeyan tulis geguritan ora ateges tandha tandha wacan ora kudu diajeni. Sanajan ana luwih fleksibel, sing sejatine sampeyan uga kudu nggunakake, luwih-luwih kanggo ngaso ing antarane ayat lan bait.

Yen ora, sampeyan bisa uga ngerteni yen pesen sampeyan dawa banget supaya sing maca malah ora ngelingi wiwitane, utawa ngaso ambegan lan nglereni makna puisi kanthi umum.

Sawise rampung, waca geguritan

Cara paling gampang kanggo delengen geguritan kasebut sejatine "duwe urip." Opo kuwi Ya, babagan ngerti manawa swarane, yen duwe irama, intonasi, tegese lan apa sejatine nggawe sampeyan mbangkitake. Yen nalika maca rasane ora duwe urip utawa nyekeli, aja nganti pundung banjur coba maneh.

Sing penting lan sing kudu sampeyan coba yaiku ngandhani sawetara baris sing sampeyan karepake, lan saben tembung nggawa akeh perasaan sing nggawe kabeh puisi "puisi".

Sinau geguritan

Saran pungkasan sing diwenehake yaiku sinaoni kabeh sing ana gandhengane karo genre sastra puisi. Siji-sijine cara supaya luwih apik ing geguritan lan dadi sarjana babagan subjek yaiku sinau babagan. Mula, ora cukup mung maca geguritan lan ndeleng kepiye panganggit jaman biyen lan saiki nggawe puisi, nanging sampeyan kudu ngerti apa dhasar, sejarah lan transformasi sing ditindakake yaiku nemokake dalan sampeyan dhewe.

Apa sampeyan wani saiki nulis geguritan?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.