10 buku sing disensor ing saindenging jagad

Buku sing disensor

Sanajan ing sisih Kulon, kita yakin manawa tawaran penerbitan luwih demokratis tinimbang ing endi wae ing jagad iki, kasunyatane beda-beda, kanthi sawetara negara utawa negara ing saindenging jagad sing nutup wates karya tartamtu, kadang-kadang ora mung alesan logis lan , ing wong liya, ora kakehan.

Buku sing kanthi titik tartamtu ing sejarah nantang konservatisme tartamtu, sanajan sing liyane dilarang amarga seksual banget utawa uga amarga alesan sing durung dituduhake (utawa dingerteni) kanthi lengkap.

Sawetara kejutan liyane nyelehake menyang dhaptar iki 10 buku sing disensor ing saindenging jagad.

Alice in Wonderland, dening Lewis Carroll

Alicia-Lewis-Carroll

Ing 1931, Provinsi Hunan Tiongkok nyensor bukune Lewis Carroll kanthi nuduhake kewan antropomorfik sing tumindak kaya manungsa, sing miturut pamrentah lokal, nyumbang "bencana lan kebingungan" ing bocah-bocah cilik.

American Psycho, dening Bret Easton Ellis

Diterbitake ing taun 1990, novel getih sing dibintangi jutawan Patrick Bateman disensor ing Jerman nganti taun 2000 amarga kekerasan lan nada macho sing eksplisit. Ing negara bagian Australia ing Queensland, sensor kasebut terus disensor amarga alasan sing padha.

Mein Kampf, dening Adolft Hitler

Adolf Hitler

70 taun sensor mengko, My Fight, ditulis dening Führer ing taun 1925, kasedhiya ing domain publik ing Jerman, sing adol nganti 50 ewu eksemplar.. Publikasi sing angel ditiru dening negara liya kayata Amerika Serikat utawa Spanyol, sanajan Walanda tetep nganggep publikasi manifesto Nazi kasebut ilegal.

Ayat Setan, dening Salman Rushdie

Cover Ayat Setan

Regane sirahe Rushdie bubar nambah dadi $ 3 yuta casi rong dekade sawise diterbitake The Satanic Verses, sawijining novel sing nyuda kapercayan Muslim dadi perjanjian kekuwatan mung ing kutha kuno Jahilia, nyebabake penganiayaan penulis saka asal-usul Hindu dening panguwasa Iran. Buku kasebut jelas terus dadi daging sensor ing paling ora 14 negara Muslim.

Kabeh ambruk, dening Chinua Achebe

Diterbitake ing taun 1958, novel Achebe sing paling misuwur ing Nigeria nyakup urip ing masarakat Afrika pisanan sing diwartakake dening Greja Anglikan ing wiwitan abad kaping XNUMX liwat mripate prajurit Okonkwo. Dianggep minangka salah siji saka novel paling apik babagan pengaruhe Kulon ing bawana AfrikaNegara kaya Malaysia ora ragu-ragu kanggo ngukum dheweke amarga dianggep kolonialisme kanthi cara sing negatif.

Buku harian Ana Frank

Anna Frank

Salah buku paling pengaruh ing abad kaping XNUMX, ditulis dening bocah wadon Yahudi sing ora bersalah sing dikunci ngenteni tekane Nazi, disensor ing Libanon ing 2009 amarga entuk bathi kanggo wong-wong Yahudi. Ing perguruan tinggi Alabama uga dianggep "nyesel banget" kanggo para siswa.

Kode Da Vinci dening Dan Brown

Sawise diterbitake ing taun 2003, penjual paling laris Dan Brown dadi skandal ing papan-papan kaya Vatikan kanthi ngowahi akeh kapercayan Katolik babagan kelairan Yesus utawa sifat Mary Magdalene. Oposisi ing sektor-sektor tartamtu nggayuh kekarepan manawa kalangan Kristen ing Libanon nyensor wulan September 2004.

50 Shades of Grey dening ELJames

Novel erotis sing luwih saka siji wanita nyoba nglegakake bayangane sajrone limang taun kepungkur, dilarang ing Malaysia bebarengan karo cicilan trilogi liyane kanggo seksualitas lan promosi praktik "sadis".

Lolita, dening Vladimir Nabokov

Nulis crita wong diwasa tresna karo bocah wadon umur 12 taun ing taun 1955, bisa uga nyoba supaya adoh banget sadurunge wektu sing ora ngapura publikasi karya Nabokov, sing disensor ing negara-negara kayata Inggris, Prancis, Selandia Baru utawa Argentina.

Ulysses, dening James Joyce

Novel Joyce, diterbitake taun 1922, dilarang ing Inggris nganti taun 30-an amarga kandungan seksuale dhuwur. Kanggo bagean kasebut, Australia nyensor saka taun 1929 nganti 1953, dadi pamirsa maca kanggo sing umure luwih saka 18 taun.

Iki 10 buku sing disensor ing saindenging jagad Dheweke amarga motif agama, sosial, politik utawa, mung, kanggo wektu sing bisa uga durung cukup siyap kanggo ngatasi argumen tartamtu. Ing kasus wong liya, konservatisme tetep dadi sebab utama penyensoran instan, dene sawetara (ya, China) langsung nindakake dosa amarga rentan banget.

Apa buku sing disensor liyane sing sampeyan ngerteni?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Joseph Sendrós ngandika

    Aku ora ngerti apa-apa bab Arbor Miriabilis saka Ulrich saka Mainz

bool (bener)