Roald Dahl Buku

Buku Roald Dahl.

Buku Roald Dahl.

Roald Dahl minangka novelis, pujangga, penulis cerpen, lan penulis skrip keturunan Norwegia sing misuwur.. Dheweke dadi misuwur ing saindenging jagad amarga karya populer kayata James lan Peach Raksasa (1961), Charlie lan Pabrik Coklat (1964), Dongeng sing ora dikarepake (1979), Para penyihir (1983), Matilda (1988) utawa Banyu Trot (1990). Lairalf ing Llandalf (Cardiff), tanggal 13 September 1916, dheweke duwe urip sing kebak wayahe epik sing dadi inspirasi. Pangaribawane nganti Emma Watson nyaranake supaya maca.

Nanging ora kabeh gampang, matine wong sing ditresnani uga kedadean sing bola-bali. Dheweke melu macem-macem kontroversi nganti pungkasan, utamane amarga pernyataan anti-Israel, utawa amarga ana masalah sing muncul sajrone adaptasi film saka sawetara karya sastrane. Nanging, dheweke dikenang amarga warisan intelektual sing gedhe banget, uga altruisme. Antarane kontribusi sing misuwur yaiku tembung sing ditemokake sing kalebu ing kamus Inggris Oxford.

Urip Roald Dahl

Bocah cilik

Harald Dahl lan Sofie Magdalene Hesselberg minangka wong tuwa. Nalika bocah cilik Roald umur 3 taun, adhine Astrid tilar donya amarga apendisitis. Sawetara minggu mengko bapake tiwas amarga radhang paru-paru. Ing kahanan kasebut, perkara sing logis kanggo ibu randha bakal bali menyang Norwegia, nanging dheweke tetep ing Inggris. Dheweke nindakake amarga kekarepane bojone supaya ndidik anak ing sekolah Inggris.

Pendhidhikan dhasar

Nganti umur wolung taun Dahl sinau ing Sekolah Katedral Llandalf, Dheweke banjur sekolah ing Sekolah St. Peter ing kutha pesisir Weston-super-Mare suwene nem taun. Nalika ulang taun kaping telulas, Roald remaja wis mlebu ing Repton School ing Derbyshire, dadi kapten tim sekolah lima lan kerja dadi asisten fotografi.

Roald Dahl.

Roald Dahl.

Lair saka Charlie lan "Bocah" sing misuwur

Tetep ing Repton diwiwiti saka plot crita anak-anake sing misuwur Charlie lan pabrik coklat (1964)Minangka perusahaan lokal sok-sok ngirim kothak permen kanggo dirasakake para siswa. Dheweke uga preinan musim panas karo sedulur-sedulur ing Norwegia, sing bakal dadi inspirasi kanggo nulis. Bocah: crita bocah (1984). Sanajan kayane kalebu karya otobiografi, Dahl mesthi nolak.

Pendhidhikan sing luwih dhuwur

Sawise sekolah menengah, dheweke melu kursus eksplorasi ing Newfoundland karo Sekolah Umum Eksplorasi Sekolah Umum. Banjur, ing taun 1934, dheweke nglajengake sinau ing Inggris karo Royal Dutch Shell, perusahaan minyak. Rong taun sabanjure, dheweke dikirim menyang Dar-es-Salaam (Tanzania saiki) kanggo ngrampungake latihane ing House Shell, ing kana dheweke nyedhiyakake bahan bakar kanthi bahaya laten singa lan serangga sing agresif banget.

Dhaptar ing WWII

Nalika Perang Dunia II pecah ing taun 1939, Roald Dahl pindhah menyang Nairobi kanggo mlebu Angkatan Udara Kerajaan. Sawise rampung latihan meh wolung jam total, dheweke wiwit mabur dhewe lan gumun karo kewan liar Kenya (dheweke nggunakake sawetara pengalaman kasebut ing bukune mengko). Ing taun 1940, dheweke nerusake latihan lanjutan ing Irak, dadi petugas lan diprentah nganti 80 taunvo Regu RAF.

Laka kacilakan fatal

Misi kaping pisanan kalebu utamane ngangkut bahan bakar ing Gloster Gladiator. Ing salah sawijining, ing tanggal 19 September 1940, serangan kasebut kacilakan — paling fatal— ing Libya amarga ana kesalahan ing lokasi sing ditunjuk (ing antarane garis Inggris lan Italia). Iki ditemtokake ing investigasi RAF sabanjure. Roald Dahl lagi wae uwal saka pesawat sing kobong kanthi tengkorak sing retak, irung lan buta sing wuta.

Charlie lan Pabrik Coklat.

Charlie lan Pabrik Coklat.

Waras Ajaib

Sanajan dokter prédhiksi dheweke ora bakal bisa mabur maneh, Roald sing enom isih bisa ndeleng maneh wolu minggu mengko. kacilakan kasebut lan dibebasake ing wulan Februari 1941, bali menyang tugas penerbangan. Nalika semana, skuad kaping 80 wis cedhak karo Athena, perang kanthi kahanan sing ora apik banget nglawan pasukan Axis. Isih, sawise rong wulan, Dahl nyabrang Mediterania kanggo gabung karo dheweke.

Prospek kasebut suram banget: 14 Badai lan 4 Inggris Bristol Blanheim ing saindenging wilayah Hellenis nglawan luwih saka sewu kapal mungsuh. Sajrone kapal bom tempur pertamane ing Chalcis, Dahl ngadhepi enem tukang ngebom dhewe, bisa nembak siji mengko uwal ora karuwan. Kabeh pengalaman perang kasebut dijupuk ing bukune otobiografi Mlaku dhewe.

Publikasi pisanan, bebrayan lan bocah-bocah

Eing taun 1942, dheweke diangkat dadi wakil udara ing Washington. Ing kutha kasebut, dheweke bakal nggawe publikasi pertamane, sing wiwitane diarani Sepotong jajan (gampang peasy). Ing kana dheweke nyritakake rincian kacilakane ing Gladiator Gloster, nanging pungkasane dirilis kanthi judhul Ditembak mudhun liwat Libya. Ing taun 1943 prose anake sing pertama muncul, Gremlins, diadaptasi ing bioskop pirang-pirang dekade mengko.

Aktris Amerika Patricia Neal dadi garwane wiwit taun 1953 nganti 1983, karo dheweke duwe anak lima, ing antawisipun, panganggit Tessa Dahl. Sedih, ing taun 1962 putrine Olivia umur pitung taun tilar donya amarga ensefalitis parah sing disebabake dening virus campak. Theo, putrane siji-sijine, lara hidrokphalus amarga kecelakaan nalika isih cilik. Minangka asil saka kedadeyan iki, dheweke melu riset sing nyebabake katup Wade-Dahl-Till, piranti sing dirancang kanggo mitigasi hidrokalis. Putri liyane, Ophelia, minangka pendiri lan direktur Parthners in Health, organisasi nirlaba sing ndhukung pendhudhuk ing wilayah paling miskin ing donya kanthi perawatan medis.

Pethikan Roald Dahl.

Pethikan Roald Dahl.

Krama lan pati nomer loro

Putune, model lan panulis Sophie Dahl (putri Tessa), menehi inspirasi kanggo salah sawijining tokoh utama ing Raksasa sing apikan (1982). Dheweke nikah kaping pindho ing taun 1983, karo Felicity Ann d'Abreu Crosland, kanca paling apik kanggo garwane sing pertama. Mdidhesek tanggal 23 November 1990, ing omahé ing Buckinghamshire, amarga leukemia.

Antarane penghargaan postmortem sing ditampa yaiku mbukak Galeri Anak-anak Roald Dahl ing Museum Bucks County. lan Museum Roald Dahl - Pusat Sejarah dibukak ing taun 2005 ing Great Missenden. Kajaba iku, Yayasan sing jenenge jenenge terus komitmen karo penulis Wales ing bidang kayata neurologi, hematologi lan literasi populasi ing wilayah sing rentan.

Buku Roald Dahl sing misuwur

Charlie lan pabrik coklat

Bukak buku anak nomer telu Roald Dahl - sawise Gremlins y James lan Peach Raksasa- Iki tegese titik balik ing karir sastra. Mula, ora nggumunake yen karya iki wis sukses diadaptasi kanggo layar lebar kaping pindho (1971 lan 2005). Crita kasebut diterbitake ing taun 1964 fokus ing Charlie Bucket, bocah lanang saka kulawarga sing mlarat banget sing urip karo wong tuwa lan simbah, yen luwe lan adhem.

Untunge protagonis ganti nalika menang salah siji saka limang tiket emas sing menehi tur liwat pabrik coklat kutha.. Papan kasebut biasane ditutup kanggo ngindhari spionase lan diduweni dening jutawan eksentrik Willy Wonka. Eksentrik iki ngatur kabeh iki kanggo milih ahli waris ing antarane limang peserta. Sawise seri acara teater, Charlie dadi pemenang lan pindhah menyang pabrik karo kabeh keluargane.

Dongeng sing ora dikarepake

Iki minangka koleksi 16 crita cekak sing nyata sing ditemokake ing taun 1979. Sadurunge, crita kasebut wis diterbitake ing macem-macem media cetak. Humor ireng, suspense lan intrik minangka elemen umum ing kabeh. Wong liya utamane babagan pamales dendam (Putri turton, Nunc Dimittis) utawa nesu (Daging Panggang, Munggah Swarga). Lan, padha karo crita bocah-bocah, biasane dipungkasi kanthi fiksi moral.

Para penyihir

Iki diterbitake ing taun 1983. Adaptasi filme (1990) sing disutradarai dening Nicolas Roeg nyebabake kontroversi amarga ana pangowahan, amarga ora cocog karo novel kasebut lan dheweke akeh sing ora seneng karo Dahl. Iki crita sing dicritakake ing wong pisanan dening wong sing wis ketemu karo sawetara penyihir "sing ora kaya sing ana ing crita kasebut". Sing kapisan pengin menehi ula; karo sing nomer loro malah luwih elek.

Matilda

Matilda

Paralel, rapporteur kasebut nyritakake babagan kacilakan mobil bejat sing dialami wong tuwane, amarga dheweke dibesarkan dening eyange ing Norwegia. Pengasuh nerangake apa ciri khas penyihir lan ngelingake babagan serangan sadurunge marang 5 bocah sing dheweke kenal. Nanging kanggo ngenali para tukang sihir iku rumit, dheweke nganggo klambi wanita biasa nalika ngrampungake misi rahasia: ngrusak bocah-bocah ing jagad iki.

Matilda

Karya iki Dahl sing diterbitake ing taun 1988 mesthi wae paling akrab karo Milenial, iki amarga film fitur homonim populer (1996) sing disutradarai dening Danny DeVito. Protagonis yaiku Matilda Wormwood, bocah wadon sing umur limang taun sing cerdas banget, maca lan seneng banget sinau. Dheweke putri saka wong tuwa sing cukup males lan ora ngerti kabecikan.

Gurune, Miss Honey, amarga wis ngerti kualitase sing luar biasa, takon marang Principal Trunchbull supaya Matilda mlebu kelas sing luwih maju. Kepala sekolah nolak, amarga dheweke pancen wong jahat sing seneng ngukum bocah tanpa sebab. Sementara, Matilda nggawe kekuwatan telekinesis, bisa mindhah obyek kanthi pandangane.

Miss Honey penasaran karo kemampuane bocah wadon kasebut lan diajak menyang omah. Ing kana Matilda ngerti yen gurune pancen miskin lan nandhang sangsara karo bibine, sing (dicethakake mengko) Ibu Trunchbull. Dadi Matilda nyusun rencana supaya Bu Trunchbull bisa urip apik. Nalika dheweke sukses, Matilda disengkuyung karo bocah liya lan pindhah menyang kelas sing luwih maju.

Akibate, prodigy cilik kasebut kelangan kekuwatan telekinesis amarga dheweke kudu nggunakake kabeh otak supaya bisa sukses ing subjek sing anyar. Pungkasane, Matilda pungkasane urip ing ngisor wali karo Ibu Madu. (sing ora kudu urusan karo Mbak Trunchbull) sawise wong tuwane bocah wadon kasebut dicekel amarga nyolong mobil.

Warisan seni lan sastra Roald Dahl

In total, Roald Dahl nerbitake 18 crita bocah, 3 buku prosa kanggo bocah, 2 novel kanggo wong diwasa, 8 antologi crita, 5 memoar bibliografi lan lakon. Babagan jagad audiovisual, Dahl nyipta 10 skrip film, kalebu cicilan sing misuwur Kita mung urip kaping pindho ing (1967), Kiss Kiss Bang Bang (1968) lan Jagad fantasi (1971), antara liya.

Dheweke uga melu dadi produser lan / utawa dadi tuan rumah ing 7 program televisi ing Inggris lan ing Amerika Serikat. Karya-karyane wis dicocogake karo 13 film fitur sing ditampa kanthi apik dening masarakat, kayata James lan Peach Raksasa (1996), Pak Fox sing hebat (2009) lan Ing BFG (2016 - judhul asli Inggris saka Raksasa sing apikan). Kajaba iku, gaweyane wis dipindhah menyang 9 seri lan celana pendek televisi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.