Paskah Sejarah sing mesthi kita tingali. Napa kita ora maca buku?

Klasik Paskah

Aja gagal. Anggere kita eling dheweke wis diprogram ing televisi nalika Paskah. Kita wis kerep ndeleng dheweke, nanging kita bakal terus ndeleng dheweke. Ing kabeh versi. Klasik, sing paling kontemporer… Tradhisi minangka tradhisi, ora kepiye pinter ing kelas kasebut.

Yuda Ben-Hur lan Messala, tribune Marco Vinicio lan kaisar Nero, lan abdi abadi Spartacus nantang patrician lan tanpa kendhat Marco Licinius Crassus. Kita bakal ketemu maneh, manawa ...kita wis maca novel Apa adhedhasar gambar sing diduweni? ¿Kita ngerti pengarange? Ayo ayo ndeleng lan ngelingi.

Ben-Hur, crita Kristus - Lewis Wallace

Militer Lew wallace (1827-1905) minangka jenderal ing sangisoré Ulysses Grant ing Perang Sipil Amérika, nanging uga panulis lan diplomat. Umum novel iki kaping pisanan ing taun 1880. Butuh edhisi sing akeh banget lan wis diterjemahake ing pirang-pirang basa, lan tetep dadi klasik saka novel sejarah sing paling sukses lan populer.

Utamane, matur nuwun kanggo film. Wis kana papat film (ditambah cendhak bisu lan cekak animasi): sing pertama Fred niblo ing taun 1925, karya agung William Wyler ing taun 1959 (sewelas Oscar lan salah sawijining pagelaran paling apik ing Charlton Heston), miniseri televisi ing Steve shill ing 2010 lan pungkasan (lan ora sukses banget) saka Timur Bekmambetov pungkasan taun

El padu wis kondhang lan kelakon sekitare uripe Yuda Ben-Hur, wong Yahudi sing sugih, kontemporer karo Yesus saka Nasaret. Sanajan kekancan karo bocah cilik karo tribun Roma messala, kahanan politik sing alus ing wektu kasebut lan kacilakan sing ora disengaja tiba saka sih lan kulawargane.

Wis rampung galengan nanging, sawise perang nglawan para bajak laut lan nylametake bangsawan Roma Arius kaping lima, Ben-Hur dadi putrane angkat. Dheweke bakal bali menyang Yudea lan dibantu wong tuwa mau Simonides lan Arab Syekh Ilderim, bakal ngadhepi Messala lan mbales balapan kreta.

Apa maneh? - Henrik Sienkiewicz

Akeh sing pengin ndeleng ing novel iki a kiasan politik saka Poland ing endi pengarang urip, Henrik Sienkiewicz (1846-1916). Ing gawan saka imperialisme Rusiacagak jaman semana, sing wis nglawan dheweke, padha karo Kristen wiwitan nganiaya sak Roma. Novel diwiwiti ing taun 63 Masehi, lan kita rawuh bali saka tribune Marco Vinicio menyang Roma ing sangisore bayangan psikotik kaisar misuwur Nero.

La versi film paling misuwur mlebu iku Mervyn Leroy ing taun 1952. Nduwe pemeran sing luar biasa sing dipimpin Robert Taylor, Peter Ustinov, Leo Genn, lan Deborah Kerr. Geni Roma kasebut katon surem lan ditembangake dening Nero sing nggegirisi saka Peter Ustinov sing hebat tetep tetep ing retina kita.

Spartacus - Howard Cepet

Howard melvin cepet (1914-2003) minangka panganggit sing sukses banget karya polisi, fiksi ilmiah lan utamane sejarah, ing endi dheweke nemokake masalah sosial lan politik. Afiliasi sampeyan karo Partai Komunis nuntun dheweke menyang pakunjaran lan kalebu dheweke ing dhaptar ireng seniman nalika "Mburu penyihir" Senator McCarthy, mula dheweke kudu nulis miturut macem-macem jeneng samaran.

Gambar saka Spartacus mbantu Cepet nyipta a karya emblematic ing genre novel sejarah. Dheweke nerbitake saka kanthonge dhewe ing 1951, sawise ditolak nganti pitung editorial. Iki apik banget bayangan babagan hubungan kekuwatan lan legitimasi kekerasan. Iki uga reproduksi sing sampurna lan potret psikologis jamane.

La film legendaris 1960 sing ngarahake Stanley Kubrick lan dheweke mbintangi Kirk Douglas, Jean Simmons, Laurence Olivier, Tony Curtis, Charles Laughton lan Peter Ustinov malah menehi luwih relevan karo novel Fast. Lan kita kabeh wis tau tangi saka akeh wong dadi Spartacus.

Dadi ...

Ya, kita bakal ketemu maneh. Ing Paskah utawa kapan. Nanging Kepiye uga saiki kita uga wis maca?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.