Buku paling penting babagan ETA

Frasa dening Fernando Aramburu

Frasa dening Fernando Aramburu

Dina iki, sebutno ETA ngasilake divisi sengit ing bidang sosiopolitik Spanyol. Umume kontroversi saiki ana ing babagan Undang-undang Memori Demokrat sing mentas digawe, didhukung dening politisi progresif lan diremehake dening konservatif. Sing terakhir nggambarake hukum kasebut minangka "revanchist, sectarian lan sarujuk karo teroris."

Pancen, umume demokrasi Barat lan lembaga supra-pemerintah sing paling pengaruh ing donya -PBB, OAS, Uni Eropa, antara liya- padha nganggep ETA minangka kelompok ekstremis. Sing jelas, Iku ora subyek gampang kanggo alamat. Mulane, seri buku kanthi sudut pandang sing beda babagan munggah, munggah lan pungkasan ETA ditampilake ing ngisor iki.

Babagan ETA

Euskadi Ta Askatasuna minangka gerakan "kamardikan, patriotik, sosialis, lan revolusioner" sing mratelakake dhewe sing makarya utamane ing Negara Basque (Spanyol sisih lor lan Prancis). Tujuan utama organisasi kasebut yaiku kanggo ningkatake genesis negara sosialis sing mandiri ing Euskal Herria.

Akèh saka aktivitas pidana ETA kang wiwit sawise pati saka Francisco Franco (1975) nganti pertengahan 1990. Iki kalebu rampokan, pamboman, penculikan, perdagangan senjata, lan suap, mula statuse minangka teroris. Klompok radikal kasebut malah bisa ngunggahake sekitar 120 yuta dolar AS amarga pemerasan. Ing taun 2011, grup kasebut demobilisasi kanthi definitif.

imbangan saka teror

  • Penyelidikan dening panguwasa Prancis lan Spanyol nuduhake manawa ETA mateni luwih saka 860 wong (kalebu 22 bocah);
  • Umume korbane asale saka Basque lan kalebu pengawal sipil (utamane), hakim, politikus, pengusaha, wartawan lan profesor;
  • Pengeboman dheweke nyebabake akeh tiwas kanggo warga sipil, diumumake minangka "karusakan jaminan", miturut organisasi.

Sinopsis buku paling penting saka ETA

Tanah kelairan (2016)

Novel iki nggambarake tonggak sejarah ing karir sastra Fernando Aramburu. Nyatane, publikasi kasebut entuk pirang-pirang penghargaan - kayata Penghargaan Kritikus utawa Penghargaan Narasi Nasional, antara liya - kanggo penulis saka San Sebastian. Kajaba iku, ing taun 2017 HBO Spanyol ngumumake manawa judhul kasebut bakal diowahi dadi seri televisi (penayangan perdana ditundha amarga pandemi Covid-19).

Fernando Aramburu

Fernando Aramburu

Tanah kelairan nyritakake crita Bittori, randha pengusaha sing dipateni dening ETA ing enclave deso fiktif ing Guipúzcoa. Ing wiwitan buku kasebut, dheweke ngunjungi kuburan bojone kanggo ngandhani yen dheweke bakal bali menyang kutha ing ngendi pembunuhan kasebut kedadeyan. Nanging, senadyan deaktivasi pungkasan saka klompok teroris, ing desa kasebut ana ketegangan stres sing ditutupi dening ketenangan palsu sing ana.

ETA lan konspirasi heroin (2020)

Ing taun 1980, ETA nuduh negara Spanyol ngenalake heroin minangka alat politik kanggo mateni lan ngrusak pemuda Basque. banjur, miturut argumentasi kasebut, organisasi regionalis dibukak sing diduga kampanye radikal nglawan perdagangan narkoba. Nanging, ing perspektif penulis Pablo García Varela, "mafia narkoba" minangka mitos sing digawe dening kelompok teroris.

Kanggo mbantah maksud sampeyan, Varela —PhD ing Sejarah Kontemporer saka UPV/EHU— Dheweke nindakake riset ekstensif babagan subyek. Asil kasebut minangka teks sing njlentrehake kanthi data lan bukti kepiye tujuan nyata ETA kanggo nggabungake komponen bersenjata. Kajaba iku, penulis nyedhiyakake panyebab masalah narkoba ing Negara Basque kanthi solusi sing cocog.

1980. Terorisme nglawan Transisi (2020)

Wiwit taun 1976, Spanyol miwiti proses owah-owahan sing alon lan traumatis saka kediktatoran Franco menyang demokrasi. Mung luwih saka enem taun nalika terorisme minangka ancaman paling gedhe kanggo stabilitas negara ing krisis. Motif kejahatan kasebut yaiku penolakan Transisi dening kelompok radikal kanthi profil politik sing beda.

Mesthine, sanajan ana macem-macem tendensi organisasi kasebut (separatis, ultra-kiri, ultra-tengen…) kabeh padha mutusake nggunakake teror kanggo ngrusak Negara. Ing taun-taun kasebut, sing paling geger yaiku 1980, nalika 395 serangan didaftar., nyebabake 132 tiwas, 100 ciloko lan 20 kidnapping.

File

Koordinator: Gaizka Fernández Soldevilla lan María Jiménez Ramos. pambuka: Luisa Etxenike.

Penulis: Gaizka Fernández Soldevilla, María Jiménez Ramos, Luisa Etxenike, Juan Avilés Farré, Xavier Casals, Florencio Domínguez Iribarren, Inés Gaviria, Laura González Piote, Carmen Lacarra, Rafael Leonisio, Javier Marrodán, Irene Moreno, Póñoz, Roberto Murez Matteo Re, Barbara Van der Leeuw.

Editorial: Teknik.

Narasi terorisme (2020)

Diedit dening Antonio Rivera lan Antonio Mateo Santamaría, Buku iki nggabungake perspektif 20 penulis ing antarane ahli sejarah, filsafat, sosiologi, lan komunikasi. Utamane, para panulis njelajah pungkasane kegiatan kriminal lan pembubaran ETA. Semono uga, teks kasebut nyinaoni kahanan terorisme saiki kanthi normalisasi ing kabeh jinis media budaya.

Akibaté, brutalitas wis nyebar ing populasi liwat pers, bioskop, sastra lan televisi. Amarga nyebar kaya ngono, penulis pitakonan cara sajarah dicritakake kanggo generasi anyar. Dheweke ngelingake yen bebaya paling gedhe yaiku narasi bias bisa mbenerake kekerasan teroris lan ora nggatekake penderitaan para korban.

NARATIF...
NARATIF...
Ora ana review

Fernando Buesa, biografi politik. Ora pantes dipateni utawa mati (2020)

Tanggal 22 Fèbruari 2000, politisi sosialis Fernando Buesa—bareng karo pengiringé, Jorge Díez Elorza—dipatèni déning ETA. Wong sing tiwas kasebut diancam dening organisasi teroris amarga oposisi nasionalisme institusional. saka pihak sing selaras karo ETA. Kecenderungan ideologi secessionist iki katon banget ing PNV (Partai Nasionalis Basque) lan sawetara faksi PSE (Partai Sosialis Euskadi).

Babagan buku, Mikel Buesa, sadulure Fernando Buesa, ngumumake marang Libertad Digital yen teks kasebut gagal kanggo ngubungake sawetara aspek biografi sing penting. saka dipatèni Nanging, publikasi dening sejarawan Antonio Rivera lan Eduardo Mateo - delegasi ing Yayasan Fernando Buesa - nyakup rincian sing ana gandhengane karo perjuangan internal ing sosialisme Alava.

Pain lan memori (2021)

Komik iki ditulis dening Aurora Cuadrado Fernández lan diterbitake dening Saure nyedhiyakake sepuluh crita babagan kasangsaran, kasepen, ditinggal, wedi lan pati.. Paragane katon "normal", amarga ora ana sing pengin dadi protagonis. Nanging, saben wong kepeksa lumaku ing dalan sing angel kanggo sabar kanggo ngatasi kasusahan lan ngrangkul masa depan.

Dheweke minangka wong sing beda-beda latar mburi, nanging ana siji sing padha: uripe diganti kanthi drastis amarga tumindak teroris. Kanggo nglumpukake crita, penulis nggunakake kesaksian para korban lan sanak keluarga sing kena pengaruh dening kelompok ekstremis kayata ETA, GRAPO utawa terorisme Islam (11-M). Ilustrator utama komik yaiku Daniel Rodríguez, Carlos Cecilia, Alfonso Pinedo lan Fran Tapias.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.