Buku paling apik dening Isabel Allende

Kutipan dening Isabel Allende.

Kutipan dening Isabel Allende

Yen pangguna Internet njaluk telusuran "buku paling apik Isabel Allende", asile bakal nuduhake sawetara judhul laris sajrone patang puluh taun kepungkur. Sanajan tokoh laris sing apik banget, sektor kritik literatur apik amarga karya penulis penulis Chili-Amerika iki. Malah swara paling keras nuduh dheweke mung salinan Gabriel García Márquez.

Sanajan Allende dhewe wis ngerti pengaruh jenius Kolombia, sawetara panulis kondhang - kayata Roberto Bolaño - nyebut dheweke "panulis sederhana". Apa wae, pendapat subyektif; nomer, ora. Lah 72 juta salinan sing didol (diterjemahake menyang 42 basa) ndadekake dheweke dadi penulis basa Spanyol sing akeh maca ing saindenging jagad.

Urip Isabel Angélica Allende Llona, ​​kanthi sawetara tembung

Pendhudhuk Chili-Amerika, Isabel Allende lair ing Lima, Peru, tanggal 2 Agustus 1942. Bapake dadi sepupu pertama Salvador Allende (presiden Chili antara taun 1970 lan 1973, nganti dheweke digulingake Pinochet). Panulis mbesuk sinau sekolah dhasar ing akademi Amerika ing La Paz, Bolivia. Mengko, aku sinau ing institusi Inggris pribadi ing Beirut, Libanon.

Wiwit pungkasan taun 50-an nganti pembentukan diktator Pinochet (1973), Allende urip ing Chili karo bojone sing pertama, Miguel Frías. Dheweke krama luwih saka 20 taun lan duwe anak loro: Paula (1963 - 1992) lan Nicolás (1963). Mengko mengko dheweke dadi pengasingan ing Venezuela nganti taun 1988, taun nalika dhaup karo Willie Gordon ing Amerika Serikat.

Pakaryan dhisik

Isabel Allende makarya ing organisasi lan media umum penting ing Chili, Venezuela lan Eropa sadurunge pengabdian literatur. Ing negara kidul, dheweke kerja ing Organisasi Pangan lan Pertanian PBB (FAO) antara 1959-65.

Kajaba iku, dheweke kerja ing majalah Paula y mampato; uga, ing sawetara saluran televisi Chili. Banjur, dheweke dadi editor koran El Nacional lan guru ing sekolah tinggi ing Caracas. Buku sing diterbitake kaping pisanan ditujokake kanggo bocah-bocah, Eyang panchita y Lauchas, lauchones, clurut lan clurut, kalorone wiwit taun 1974.

Omah Roh (1982)

Novel pertama, dhisik paling apik penjual —Kita minangka impen emas saka panulis - Isabel Allende bisa nggayuh Omah Roh. Pengaruh editorial kasebut, umume, amarga crita sing apik banget sing dimuat karo unsur realisme gaib luwih saka patang generasi kulawarga Chili. Mula sejajar karo sawetara pangritik babagan Satus taun kasepen.

Mula, sajrone pangembangan ana papan kanggo tema sing ana gandhengane karo katresnan, pati, cita-cita politik lan masalah supranatural (memedi, firasat, telekinesis ...). Sanalika, Buku kasebut nggambarake sawetara transformasi sosial politik lan agama sing paling penting sing kedadeyan ing Chili sajrone abad kaping XNUMX.

Sale Omah Arwah ...
Omah Arwah ...
Ora ana review

Sawetara penghargaan sing ditampa kanggo novel iki

  • Novel taun (Chili, 1983)
  • Panganggit Taun (Jerman, 1984)
  • Book of the Year (Jerman, 1984)
  • Grand Prix d'Evasion (Prancis, 1984)

Dongeng Eva Luna (1989)

Plot lan konteks

Ing portal khusus kanggo literatur nyaranake maca novel dhisik Eva Luna (1987) sadurunge nggoleki buku 23 crita iki sing ditandatangani dening penulis fiksi iki. Akeh crita kasebut duwe adaptasi dramatis, radio lan televisi sing sukses banget. Kajaba iku, ing pirang-pirang sipat kasebut diamati sipat-sipat realisme gaib, kaya ngono sing kasebut ing ngisor iki:

  • "Rong tembung"
  • "Cah wadon keblinger"
  • "Walimai"
  • "Ester Lucero"
  • "Garwane hakim"
  • "Maria si konyol"
  • "Tamu guru"
  • "Urip sing ora ana enteke"
  • "Ajaib wicaksana"
  • "Istana sing dibayangake"

Kanthi cara sing padha, Rolf Carlé - protagonis saka Eva Luna- katon ing crita pungkasan, Digawe saka lempung, pangembangane diilhami dening kasus asli Omayra Sánchez. Saliyane, katresnan lan kekuwatan wanita nalika ngadhepi kasusahan lan intrik, nggambarake utas mobilisasi meh kabeh crita. Kajaba, plot dendam ora bisa disingkirake.

Dhaptar crita sing lengkap Dongeng Eva Luna

  • "Clarisa"
  • "Boca De Sapo"
  • "Emas saka Tomás Vargas"
  • "Yen sampeyan ndemek atiku"
  • "Hadiah kanggo pacar"
  • "Tosca"
  • "Kelalen paling lali"
  • "Heidelberg Cilik"
  • "Cara menyang sisih lor"
  • "Kanthi hormat
  • "Dendam"
  • "Surat cinta dikhianati"

Paula (1994)

Konteks lan bantahan

Iki minangka novel otobiografi, sing motivasi penyakit Paula Frías Allende, putrine Isabel Allende. Buku kasebut diwiwiti minangka pidato epistolary (surat saka penulis kanggo putrine) sing disiapake sawise Paula koma lan dirawat ing klinik ing Madrid. Ing pethikan kasebut, ibu ngelingake uripe wong tuwa lan simbah.

Uga, Allende nyebutake sawetara anekdot nalika isih cilik lan remaja, uga pribadi lan sedulur liyane. Nalika teks kasebut maju, ibune dadi putus asa dadi mundur ... Sithik mbaka sethithik dheweke nampa manawa putrine pancen wis mandheg ing awake sing ngapusi.

Putri rejeki (1999)

Buku iki minangka novel fiksi sejarah sing udakara 10 taun (1843 - 1853) lan njupuk karaktere saka Valparaíso menyang California. Minangka narasi kanthi kabeh unsur khas ing paling laris saka Allende. Yaiku, romansa, rahasia kulawarga, wanita sing kuwat lan mantep, skenario epik, penampilan paranormal lan ganti rugi para protagonis.

Sinopsis

Bagéan siji

Ana ing Chili (1843 - 1848). Bagean iki nuduhake kepiye Eliza - karakter utama drama kasebut - diadopsi dening kulawarga Sommers lan digedhekake ing lingkungan kelas ndhuwur.. Kajaba iku, kepribadian sedulur Sommers (Jeremy, John lan Rose) diterangake. Antarane, Miss Rose paling tresno lan cedhak karo Eliza.

Karakter penting liyane yaiku Mama Fresia, wong asli Mapuche sing menehi katrampilan kuliner marang Eliza. Saiki, sing bener-bener ngowahi jagad raya bocah wadon kasebut yaiku Joaquín Andieta, sawijining pemuda tampan sing kerja ing Jeremy Sommers. Bocah lanang kasebut ngrebut ati Eliza lan dadi kekasihe.

Bagéan loro

Babagan antara taun 1848 lan 1849. Diwiwiti karo mangkat Joaquín Andieta menyang California kanggo nyoba nasib ing tengah-tengah emas. Ora suwe, Eliza ngerti yen dheweke hamil lan mutusake arep ngetutake dheweke (minangka stowaway) ing kapal Walanda. Ing kapal kasebut Eliza dadi kanca akrab karo juru masak, Tao Chi'en, sing nulungi dheweke ndhelik lan mbantu dheweke sawise aborsi.

Sawise tekan California, Tao nyipta praktik akupunktur lan dheweke banjur wiwit golek kekasih. Kangge, ing Chili, Sommers kaget amarga ngilang Eliza. Utamane sawise Miss Rose mbukak: Eliza minangka woh saka hubungan antara John lan wanita Chili (sing dudu identitas).

Pérangan nomer telu

Eliza rada keweden nalika ngerti manawa katrangan fisik penjahat Joaquín Murieta mirip karo kekasihe. Banjur, Eliza kontak karo wartawan Jacob Freemont. Dheweke ora bisa nulungi dheweke, nanging dheweke ngelingake kulawarga Sommers marang Eliza (dheweke ngira yen dheweke wis tilar donya).

Kangge, Eliza lan Tao mapan ing San Francisco. Ing kutha kasebut, dheweke menehi dhiri kanggo mbantu para pelacur Tionghoa supaya bisa urip maneh adoh saka pendhudhukan kasebut. Kanthi lumakune wektu, ikatan antarane kekarone dadi romantis. Pungkasane, Joaquín Murieta dicekel lan diukum mati. Banjur, nalika Eliza pungkasane bisa verifikasi identitas wong sing salah, dheweke rumangsa wis bebas.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.