Jane Austen: buku

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen minangka novelis sing misuwur ing abad kaping XNUMX, karyane dianggep klasik sastra Inggris. Novel sing paling apik yaiku Bangga lan prasangka, crita romantis sing ditemtokake nalika semana, diterbitake kanthi anonim ing taun 1813. Wis pirang-pirang abad, narasi iki dadi inspirasi kanggo pangarang liyane, uga diadaptasi kanggo layar ing pirang-pirang acara.

Austen nyekel gaya sing unik lan dinamis, sarat karo urip saben dinane, moralisme lan katrangan sing pas tradhisi masarakat jaman semana. Akeh pengacara nganggep dheweke minangka panulis konservatif, sanajan kritik feminis saiki ujar manawa dheweke minangka bek wanita sing setya. Ing taun 2007, panguripane digawa menyang bioskop, kanthi film: Dadi Jane.

Biografi

Jane Austen lair tanggal 16 Desember 1775 ing kutha cilik Inggris ing Steventon ing sisih lor Hampshire. Wong tuane yaiku Pendeta Anglikan George Austen lan Cassandra Leigh. Dheweke minangka bocah nomer loro saka wolung anak ing bebrayan kasebut, uga dadi bocah wadon nomer loro ing grup kasebut. Wiwit cilik, Jane cedhak karo mbakyune, Cassandra.

Kulawarga, pendhidhikan lan adat istiadat wektu kasebut

Ing njero masarakat, wong Austen dheweke kalebu "Gentry", salah sawijining klompok sing kurang status ing kalangan bangsawan. Dheweke ora duwe bandha sing gedhe lan penghasilan mung kanggo mbayar biaya dhasar, mula sedulur Jane kudu kerja wiwit cilik. Nanging, dheweke negesake liwat surat yen dheweke seneng nalika bocah cilik nalika bapakne stimulasi kanthi intelektual.

Nalika semana para wanita nampa pendhidhikan dhasar ing omah, sanajan kulawarga duwe kemungkinan, dheweke bisa ngirim putri menyang sekolah. ing 1783, Cassandra kudune sinau ing njaba, nanging Jane ora gelem ngeculake dheweke. Kanggo iki, pandhita mutusake kanggo ngirim dheweke bebarengan menyang sekolah asrama ing Oxford, nanging mung sedhela, amarga kekarone kudu bali sawise lara tipus.

Ing taun 1785, Jane lan Cassandra sekolah ing pesantren Abbey ing kutha Reading; nanging, amarga ora bisa mbayar SPP, dheweke kudu bali. Saka ing kana, dheweke nglajengake sinau ing omah, bapakne pancen dhukungan banget.. Pendeta kasebut duwe perpustakaan sing akeh lan tansah motivasi pakulinan saka Lear ing klompok kulawarga, mula Jane pancen seneng maca wiwit cilik.

Wiwitane nulis

Diperkirakan sing Austen wiwit nulis nalika isih cilik, Bukti kasebut minangka notebook digawe ing antarane 1787 lan 1793, sing kalebu sawetara crita cekak. Crita-crita cilik kasebut diterbitake ing wiwitan abad kaping XNUMX, nalika karya bocah cilik dikumpulake ing telung jilid. Sawetara crita kalebu: "Istana Lesley", "Tiga Suster" lan "Catherine".

Novelas

Wiwit taun 1795, Austen nyipta rancangan novel pertamane, sing - sawise pindhah menyang Chawton ing taun 1809 - dheweke revisi sadurunge diterbitake. Sing pertama ditampa karo editor yaiku: Rasa lan Kepekaan (1811). Narasi iki dikirim kanthi anonim, mung kanthi tandha tangan “Miturut Lady”. Pakaryan kasebut bisa ditampa kanthi kritikus nalika semana.

Sawise sukses buku iki, dheweke nerbitake Bangga lan prasangka (1813), novel sing penulis mula dikenal. Setahun candhake banjur katon Taman Mansfield (1814), salinan sing didol kanthi cepet. Ing pungkasan taun 1815, panulis nerbitake karya pungkasan ing urip, Emma. Ing taun 1818 karyane digawe dingerteni Northanger Abbey y Pangertosan.

Pati

Jane Austen tilar donya tanggal 18 Juli 1817 ing kutha Winchester, umure mung 41 taun. Saiki, dianggep pati amarga nandhang penyakit Addison. Sisa-sisa sisa penulis ing Katedral Winchester.

Novel Jane Austen

  • Rasa lan Kepekaan (1811)
  • Bangga lan prasangka (1813)
  • Taman Mansfield (1814)
  • Emma (1815)
  • Northanger Abbey (1818) karya anumerta
  • Pangertosan (1818) karya anumerta

Sinopsis buku Jane Austen

Rasa lan Kepekaan (1811)

Gesang saka Elinor, Marianne lan Margaret Dashwood ganti drastis sawise patine bapake. Wong lanang wis masrahake kabeh asete kanggo bocah lanang sing ana ing persatuan sadurunge, John. Sanajan ahli waris sumpah kanggo njamin keamanan lan kenyamanan para wanita sing ora kuwat, Fanny - garwane - menehi komik kabeh. Kahanan kasebut nyebabake bocah-bocah wadon kudu ngalih karo ibune menyang omah cilik lan asor.

Plot umum umume ing Elinor lan Marianne, amarga Margaret isih bocah. Saka kasunyatan ekonomi lan sosial sing anyar, urip dadi penting, lan para wanita enom wiwit ketemu kanca anyar lan ngalami kaributan.

Saben wong nganggep urip beda; Elinor, sing paling tuwa, pancen cukup diwasa lan fokus. Marianne, kanggo dheweke, yaiku bocah wadon sing semangat lan sentimental bangetl. Nanging, nalika ngrembakake plot, alternatip ing pribadine para protagonis bisa dihargai.

Crita kasebut kedadeyan ing telusuran kanggo katresnan miturut perspektif saben wong enom. Nalika komplikasi khas plot kedadeyan, sadulur Dashwood kesusu ing antarane akal lan sensibilitas ing tradhisi aristokrasi lan borjuis ing Inggris abad kaping XNUMX.

Bangga lan prasangka (1813)

Ing pungkasan Abad XNUMX, ing wilayah pedesaan Inggris urip kulawarga Bennet, pasangan lan 5 putrine: Jane, Elizabeth, Mary, Catherine lan Lydia. Amarga kahanan ekonomi lan adat istiadat sing wis ana ing jaman saiki, ibu fokus kanggo nemokake kekawin sing apik. Sanajan, dheweke kuwatir karo Elizabeth - Lizzie - lan karakter sing angel, sing ngaku ora duwe kekarepan kanggo omah-omah.

Dumadakan, tekane kutha loro nom-noman penting —Pam Bingley lan Pak Darcy— narik perhatian saka Bu Bennet, sing ngerteni masa depan sing sampurna kanggo putrine sing luwih tuwa, Jane lan Lizzie. Saka kana, kalorone sesambetan ngalami kahanan sing beda. Nasib para protagonis kasebar ing antarane prasangka, angkuh, misteri, karep lan akeh perasaan campuran.

Taman Mansfield (1814)

Rega Fanny Cilik wis dijupuk dening pamane sing sugih: adhine ibune, Lady Bertram; lan garwane, Sir Thomas. Kulawarga kasebut manggon ing omah gedhong Mansfield Park karo anak papat: Tom, Edmund, Maria lan Julia. Amarga asale asor, wong wadon enom kena disepelekake terus saka seduluré, kajaba Edmund, sing ngrawat kanthi apik lan sopan

Skenario iki tetep nganti pirang-pirang taun Fanny tuwuh kanthi perawatan sing beda, sanajan rasa syukur marang Edmund dadi katresnan rahasia. Ing sawijining dina, Sir Thomas nggawe perjalanan penting, sing pas karo tekane Mansfield Park saka sedulur Crawford: Henry lan Mary.

Kunjungan para mudha iki bakal nyeret kulawarga iki menyang macem-macem cara lan godaan. Antarane tresna, konfrontasi lan karep, mung Fanny —Saka perspektif— bisa uga ngumumake ancaman laten kasebut.

Emma (1815)

Omah kayu Emma yaiku wanita enom sing cerdas sing ayu, sing wis dadi misi ngatur perkawinan kanggo kabeh wong sing cedhak karo dheweke. Kanggo dheweke, urip tresnane ora dadi prioritas, dheweke luwih peduli karo pihak katelu.

Kabeh urip apik ing urip Emma, ​​nganti Taylor - pamrentahan lan kanca - wis palakrama. Sawise kedadeyan kasebut, kahanan ing antarane kalorone bakal owah, mula wanita enom kasebut Woodhouse ambruk dadi kesepian sing jero. Nanging, wanita enom kasebut ngupayakake ngatasi rasa sedhih liwat swarane dadi matchmaker.

Emma enggal nemokake kanca anyar, Harriet Smith, wong wadon enom sing asor. Sanajan bocah wadon ora duwe gegayuhan dhuwur, matchmaker mekso golek garwa sugih. Nanging, Harriet nolak dimanipulasi, sing ngrusak rencana Woodhouse. Kasunyatane yaiku ing antarane corak corak sing beda-beda sing dikombinasikake karo tampilan karakter anyar lan strukture, "casadora" pungkasane ana ing kahanan sing ora nate dipikirake dhewe.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.