Buku harian taun wabah

Ing wiwitan abad kaping 1722, ing taun XNUMX, buku kasebut ditulis Buku harian taun wabah dening panulis lan wartawan Inggris Daniel Defoe. Mula, panulis uga misuwur amarga novele Robinson cruose, nyritakake apa sing kedadeyan nalika wabah gedhe London ing taun 1665. Mula, kudu dicathet ing wiwitan manawa novel fiksi iki diterbitake setengah abad sawise epidemi kasebut kedadeyan ing Inggris.

Mula, sanajan panulis katon minangka narator saksi, sing sejatine nalika wabah kasebut nyerang London, umure isih limang taun. Yaiku, sing maca nemokake sadurunge karya agung crita rinci lan "pengalaman", adhedhasar kedadeyan nyata (ora nate dialami penulis). Nanging, iki minangka karya jurnalistik kanthi kesaksian lan cathetan nyata ing wektu kasebut.

Biografi Daniel Defoe

Ketoke, Daniel Defoe, lair ing London tanggal 10 Oktober 1660 lan tilar donya ing kutha kasebut tanggal 24 April 1731. Dheweke uga dianggep minangka salah sawijining pionir genre novelis, sing diakoni sacara universal amarga karya fiksi pertamane. Robinson Crusoe (1719). Uga jumeneng minangka jurnalis, nganti dadi pencipta sing diarani pers ekonomi.

Kajaba iku, dheweke nyedhiyakake urip kanthi macem-macem kegiatan komersial, kayata sektor tekstil utawa adol bata. Sadurunge, dheweke wis miwiti karier gereja, nanging ditinggal amarga motivasi bisnis permanen. Mengko Dheweke dadi bagean saka pamrentah liwat layanan rahasia ing negarane, makarya ing majalah kanggo dhukung sektor politik tartamtu.

Daniel Defoe: wong lanang

Panulis Inggris minangka putra saka wong tuwa Presbyterian, sing misuwur amarga ora setuju karo ajaran penting ing Greja Inggris. Bapake James minangka tukang daging sing darmabakti, nalika umure 10 taun dheweke dadi yatim piatu karo ibune Annie. Utamane Ing yuswa pitung taun, dheweke miwiti pelatihan akademik ing macem-macem sekolah, lan dheweke dadi sudagar.

Nanging, kegagalan sajrone dadi pedagang wis misuwur, ditandhani dening utang utang sing kuwat lan permanen sing nyebabake dheweke dipenjara. Sanajan ngono, dheweke bakal njupuk kapal lan sawetara kapal, tanpa entuk asil sing migunani. Kajaba iki, dheweke negesake nyoba nasib ing katresnan; ing taun 1684 dhaup karo Mary Tuffley, sing duwe putra cacah wolu.

Urip politik lan sastra

Ing taun 1701, Daniel Defoe nerbitake karya kaping pisanan sing bakal dingerteni, Basa inggris sejati. Babagan publikasi iki, kudu dicathet manawa panulis Inggris njupuk posisi kanggo mbela Raja William III. Kanthi cara iki, disposisi pamflet (sing wis misuwur lan duwe masalah sadurunge ukum) bakal dikonfirmasi.

Ing kasunyatan, Defoe dipenjara amarga pamflet kasebut Cara paling cedhak karo para penentang, parodi babagan Tori Greja. Amarga dheweke nempatake sing kasebut ing "gandum" lan nggawe dheweke ngolok-oloki umum (mula ing kana dheweke tuwuh Hymn kanggo Pillory). Maca bisa nggunakake rong teks kasebut kanggo ngerti karakter politik teks sadurunge novel sing bakal nggawe dheweke misuwur.

Novelistik

Babagan karya fiksi sing diterbitake dening Daniel Defoe, novel 1719 kanthi irah-irahan Robinson Crusoe. Thanks kanggo judhul iki, Defoe entuk pengakuan universal. Ing crita kasebut dheweke nyritakake kahanan ekstrem wong sing wis kecelakaan kapal. (Diilhami dening crita sejati saka pelaut Alexander Selkirk sing wis karam ing sawijining kapal Pasifik).

Dadi, sampeyan kudu nyebutake rong novel penting liyane: Petualangan Kapten Singleton (1720) lan Buku harian taun wabah (1722). Ing kaping pisanan, wong bakal weruh katresnan (rasa syukur) wong siji marang wong liya sing bisa ngowahi uripe rusak lan ostrasisme sosial.

Prakawis Buku harian taun wabah

Gaya lan tujuane

Ing buku iki, sing maca bakal nemokake jinis nemen ing kedadeyan wabah London sing gedhe. Yen narator kepengin crita kanthi akurat, nanging kayane ora melu apa-apa ing kedadeyan kasebut. Ing kasus apa wae, Bisa dimangerteni manawa iki gaya literatur jurnalistik lan investigasi sing apik banget.

Nalika Buku harian taun wabah iku karya fiksi, Defoe nduduhake katrampilan investigasi kanthi cara nglumpukake kesaksian nyata lan cathetan resmi. Akibate, sing maca bisa ngerteni cedhak saka protagonis sing jelas karo narator kasebut. Kajaba iku, tujuane utamane yaiku supaya para generasi kenangan memori pengaruh tragedi sing dialami ing taun 1665 kanthi wabah kasebut.

Tema gedhe novel kasebut

Novel Inggris iki, sing plot kronologis lan narasi kanthi nada pengalaman, makarya kanthi tema sejarah wabah gedhe London. Kaya sing dingerteni, Eropa wis ngalami tragedi wabah bubonic wiwit abad kaping patbelas. Nanging, wong London ngantisipasi pengalaman bola-bali epidemi sing padha ing taun 1665, kanthi 20% pedunung sing mati.

Wawasan penulis babagan tragedi kasebut

Kajaba iku, ora bisa diarani mung novel sing isi fiktif utawa anekdot. Kosok baline, Buku harian taun wabah ngatasi kahanan epidemi kanthi sawetara dhasar obat. Kajaba iku, Defoe nyengkuyung masalah kasebut kanthi statistik lan bukti prastawa sing menehi tandha generasi.

Amarga alasan kasebut, sudut pandang narator diwenehi objektivitas lan kekuwatan sing cukup. Kajaba iku, minangka novel tanpa dialog, sing maca melu nggambarake lukisan sing bisa dipercaya (iki bakal menehi relevansi sing luwih gedhe).

Ringkesan saka Buku harian taun wabah

Karya iki nyritakake kanthi rinci babagan kedadeyan ing wabah London ing taun 1665. Nalika semana, penyakit kasebut minangka rasa wedi laten ing antarane penduduk Kekaisaran Inggris ... sing dadi ngipi elek tenan. Wiwitane, Defoe - lumantar narator - menehi khotbah babagan kahanan manungsa lan tumrap sebab-sebab panyebaran supranatural.

Banjur, pelapor kasebut menehi dhiri kanggo njlentrehake kanthi rinci kahanan sosial saben dinane amarga panyebaran penyakit kasebut. Nalika liwat dalan London, panulis ora ragu-ragu nuduhake bagean sing paling sengsara ing metropolis liwat crita cilik lan kaget.

Warisan

Isi saka Buku harian taun wabah nduwe validitas sing langgeng. Sajrone sejarah manungsa, rong kedadeyan jangkauan global wis diulang sing negesake. Epidemi sing kaping pisanan, flu flu, H1N1) taun 1918. Sing nomer loro, pandemi Sars-Cov-2 sing diwiwiti ing taun 2020.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Estelio Mario PEDREAÑEZ ngandika

    Pandemi 1918-1920 diarani "Flu Spanyol" amarga nyerang prajurit sing gelut ing parit Prancis nalika Perang Agung (banjur diganti jeneng "Perang Dunia Pertama") nanging sing pertama nglaporake yaiku pers Spanyol, sing netral lan ora tundhuk karo sensor perang. Dikandhani manawa virus iki mutasi ing Amerika Serikat lan disebar dening para prajurit sing perang ing Eropa ing taun 1917, sanajan ana hipotesis mutasi virus flu umum sing kena senjata kimia (gas beracun) sing digunakake kalorone ing perusak. perang sing diluncurake kanthi ambisi ekspansi panguwasa Eropa. Mayuta-yuta wong mati amarga ambisi wong sing rakus sing ora nate nylametake nyerang perang lan nalika kalah dadi pengasingan kaya Wilhelm II saka Jerman, pembantaian tanpa hukuman sing mrentah supaya mateni Hereros lan Namas ing taun 1904-1908 saiki- dina Namibia.