Buku fiksi ilmiah

Lelungan menyang Pusat Bumi.

Lelungan menyang Pusat Bumi.

Bebarengan karo medeni lan romansa, buku fiksi ilmiah kalebu sing paling populer. Gagasan manawa asal-usule wiwit taun 1920-an dianggep valid. Luwih cetha, nganti taun 1926, nalika majalah kasebut wiwit diterbitake Amazing Stories. Nalika iki pisanan ilmu fiksi, akeh sing wis nyoba ing jagad iki.

Istilah kasebut dhewe minangka subyek debat uga bingung lan salah paham. Miwiti amarga minangka cabang utawa subgenre narasi fiksi. Yaiku crita "fiksi" sing, ing istilah praktis, bisa digunakake kaya dene buku crita katresnan utawa drama kulawarga.

Fiksi ilmiah utawa fiksi ilmiah?

Kanggo pamicara basa Spanyol, tugas nemtokake literatur iki lan nemtokake watese duwe komponen ekstra. Sawetara nganggep manawa "fiksi ilmiah" minangka terjemahan saka tembung sing harfiah lan ora akurat ilmu fiksi. Sing bener yaiku "fiksi ilmiah." Luwih akeh tembung, tembung sing kurang: yaiku babagan spekulasi ing macem-macem topik, nanging netepi kekakuan ilmiah tartamtu.

Pancen ide pungkasan iki - ide ilmiah sing ketat - sing bisa mbedakake jinis sastra kasebut saka ide sing fantastis. Fiksi ilmiah - utawa fiksi ilmiah, kaya sing disenengi - kudu ngetutake lan nggawe logika. Spekulatif lan malah fantastis, nanging ora bisa dipindhah. Sastra antisipasi lan spekulasi rasional minangka sawetara judhul sing ditrapake kanggo genre iki sadurunge kabeh digabung dadi siji payung.

Verisimilitude, pisanan

Para juru dongeng fiksi ilmiah ora ngumumake sajrone teks dheweke ngandhani crita fiksi ilmiah. Sanajan bisa ngelingake - ing wong pisanan, ngarahake para pamiarsa kanthi langsung utawa liwat karakter - manawa "luar biasa" lan uga kasunyatan "fantastis", dheweke negesake manawa ide sing dikandhani iku nyata.

Kanggo iki, dheweke gumantung karo aspek logika ilmiah sing wis dikomentari. Dheweke nggawe aturan sing jelas babagan cara kerja apa sing bisa ditindakake. Iki ngidini dheweke nggawe pakta komunikasi karo para sing maca.

Fiksi ilmiah, sadurunge fiksi ilmiah

Jauh sadurunge dasawarsa kaping pindho abad kaping XNUMX, crita fiksi ilmiah saya akeh. Sing ora ana yaiku konsepe. Jeneng kaya Edgar Allan Poe utawa Tomás Moro bisa uga kalebu ing "Fiksi ilmiah Proto". Dhaptar sing kalebu panulis kayata Sir Arthur Conan Doyle, Charles Dickens utawa Johannes Kepler.

Lan sanajan ora ana kesetaraan panemu kanggo ngetokake definisi babagan fiksi ilmiah, utawa asale sing asale, jelas apa sejatine. judhul sing mbagi sejarah genre dadi loro. Iki yaiku Frankenstein o Prometheus Modern dening Mary Shelley.

Paradoks kasebut yaiku, ing taun-taun pungkasan - kanthi evolusi jinis iki - monster iki wis misuwur ing "Sci Fi". (Sanajan tetep dadi mitos penting). Kanggo akeh, crita kasebut medeni lan ora liya. Sanajan conto iki penting banget kanggo pentinge crita kasebut nggawe lan tundhuk karo kaku ilmiahe.

Apa sing diarani fiksi ilmiah

Robot, alien utawa lelungan antar negara. Fiksi ilmiah ora mesthi hebat. Iki kalebu eksplorasi sing asipat sosiologis. Tuladhane yaiku Utopiadening Tomás Moro. Teks sing diterbitake ing taun 1516 sing ahli teologi Inggris mbayangake sawijining masarakat sing dipimpin dening doktrin filosofis jagad klasik lan miturut kepercayaan Kristen.

Ideal kanggo nggayuh jagad antarane adil lan ora rusak bisa ditemokake ing akun sing kurang optimis lan luwih peteng. Salah siji sing paling misuwur yaiku Oranye jam dening Anthony Burgess (1962). Robot uga melu jinis tinjauan sosial (spekulasi) iki. Apa Androids Ngimpi Wedhus Listrik? dening Philp K. Dick (1968) minangka conto liyane sing apik.

Uchronias, dystopias

Subkategori liyane saka genre sastra iki yaiku uchrony. Iki jenis "Sejarah alternatif", njelajah kemungkinan sawetara kedadeyan sejarah sing menehi tandha babagan kamanungsan dheweke bakal duwe resolusi sing beda. Conto paling apik yaiku lair maneh saka pena Dick. Is babagan Wong ing kastil. Novel nalika Sekutu dikalahake ing Perang Dunia II, sing ngidini wong Jerman lan Jepang mbagi wilayah Amerika Serikat.

Masa depan dystopian minangka ide reiteratif liyane. Maneh telusuran kanggo masyarakat sing sampurna pungkasane nyebabake sing sebaliknya. Topik tartamtu iki modis banget kanggo rong dekade pisanan ing abad kaping XNUMX. Game Keluwen dening Suzanne Collins (2008) lan Divergensi Veronica Roth (2011) minangka rong conto. Sanajan dystopias ora ana sing anyar. 1984 dening George Orwell (1949) lan Fahrenheit 451 Ray Bradbury (1953) kalebu klasik sing sejatine.

Lelungan ing wektu kasebut

Panelusuran manungsa sing ora bisa dipenuhi, sing nemokake plasebo ing literatur fiksi ilmiah. Idea nggoleki paling anyar ing seri TV Jerman peteng, diprodhuksi dening Netflix. Sing akeh ora ngerti yaiku mesin pertama sing lelungan kanthi tepat nalika dikonfigurasi nganggo basa Spanyol.

Penulis Madrid Enrique Gaspar sing "paten" salah sawijining gadget sadurunge wong liya. Apa ing novel Anaaptop, diterbitake ing taun 1887. Teks sing ora dingerteni dening akeh masarakat lan sing durung dingerteni kanthi cara paling apik. Iki sebabe amarga pangarang iki luwih bisa urip kanthi lakon lan zarzuelas.

Lima novel fiksi ilmiah sing penting

Apa wani. Pilih limang novel fiksi ilmiah lan wenehi jeneng "esensial". Kasunyatane, ora ana ruang kanggo luwih akeh. Amarga alasan iki, kanthi cara sing sawenang-wenang - lan mung nggunakake preferensi sastra (lan apa sing wis diwaca) - dhaptar limang judhul "luar biasa" ing fiksi sastra.

Lelungan menyang Pusat Bumidening Jules Verne

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Lelungan menyang Pusat Bumi

Ana penulis sing butuh pengabdian eksklusif. Item mung kanggo wong-wong mau. Jules Verne ana ing kategori kasebut. Milih crita siji ing katalog sampeyan wis mbebayani. Iki tegese ngilangi akeh klasik. Nanging kita bakal tetep teguh sajrone kakuasan ilmiah kita dhewe.

Judhul kasebut diterbitake ing wulan November 1864, sawetara taun sadurunge istilah fiksi ilmiah dipatenake. Petualangan intraterrestrial sing ditindakake kanggo sawetara penggemar, kanthi cara game, nanging uga akeh banget, Hipotesis postulat babagan apa sing didhelikake ing sangisore lapisan tektonik.

Mesin wektudening HG Wells

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Mesin wektu

Panulis penting liyane nalika ngomong babagan fiksi ilmiah. Saliyané iku, kontribusine katon adoh sadurunge standarisasi konsep iki. Lan sanajan Enrique Gaspar diakoni minangka sing pertama sing kalebu mesin perjalanan wektu ing crita, ora ana artefak sing luwih apik tinimbang Herbert George Wells.

Mesin wektu.

Mesin wektu.

Petualangan sing diusulake penulis London lan diterbitake ing taun 1885, bisa nggawe kuciwa kanggo para pamaca generasi anyar. Ora ana paradoks temporal. Mung spekulasi sing asale moral babagan kaya apa masarakat sing bisa antisipasi kanthi fisik kedadeyan sing bakal dialami.

Wong Yankee ing Pengadilan King Arthurdening Mark Twain

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Wong Yankee ing Pengadilan King Arthur

Isih ing abad kaping XNUMX, diterbitake patang taun sawuse Mesin wektu Sumur Crita liyane sing beda karo ide millennial babagan lelungan wektu lan paradoks bencana.

A Yankee ing Pengadilan King Arthur.

A Yankee ing Pengadilan King Arthur.

Luwih sindiran sing ngira-ngira apa sing bakal kedadeyan yen wong modern masang awake dhewe ing pengadilan King Arthur. Ing pertengahan Abad Pertengahan lan bebarengan karo ksatria liyane ing Meja Babak. Kajaba iku, karakter iki sing ora bisa ditrapake lelungan kanthi tepat wektu, dadi spesialis senjata api.

Fahrenheit 451dening Ray Bradbury

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Fahrenheit 451

Masyarakat ing buku kasebut dilarang. Iki kayane dadi idham-idhamane para pamrentah fasis lan otoriter. Uga para pandhereke. Iki uga konflik sing dibangun Fahrenheit 451 dening Ray Bradbury.

Fahrenheit 451.

Fahrenheit 451.

Diterbitake ing taun 1953, pangarang Amerika dhewe ngakoni yen dheweke nulis crita iki kuwatir banget karo implikasi Era McCarthy. Argumentasi lan keprihatinan sing, ora ketompo kepiye fiksi ilmiah, saiki isih valid.

Game Keluwendening Suzanne Collins

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Game Keluwen

Paling akeh Best Ebay sing wis ditinggalake nganti saiki ing abad XNUMX stigmatized. Kanggo akeh, dheweke mung kerja cilik. Mupangate, saliyane kanggo adol jutaan salinan, dadi hiburan. Pitakon sing mesthi ana ing sebalik jinis-jinis pernyataan iki: apa ana kesalahan karo para pamiarsa?

Oalah, Trilogi Collins, sing toko buku kaping pisanan ing taun 2008, entuk urip anyar ora mung dadi literatur fiksi ilmiah. Uga "mateng" crita romansa sing mokal ing antarane para remaja. Iki diwiwiti karo Edward Cullen lan Bella Swan ing Senjadening Stephenie Meyer (2005). Hubungan sing ora ana sing serius sadurunge munculé Katniss Everdeen lan Peeta Mellark.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.