1984

1984.

1984.

1984 minangka novel paling apik kanggo panulis lan jurnalis Inggris, Eric Arthur Blair, dikenal ing saindenging jagad kanthi jeneng samaran, George Orwell. Diterbitake tanggal 9 Juni 1949, iki dudu karya kaping pisanan sing dianggep dystopian, luwih-luwih yen judhul sing nggawe istilah iki modis ing saindenging jagad.

Buku iki dadi sukses komersial saka instalasi pertama ing rak toko buku. Wiwit saiki, bali kanthi rutin ing ndhuwur tangga lagu. Pambrontakan utama pungkasan kedadeyan ing 2016, nalika Donald Trump dipilih - kaget akeh wong - minangka presiden Amerika Serikat kaping 45.

Penulis

Eric Arthur Blair lair tanggal 25 Juni 1903, ing Motihari, sawijining kutha sing dununge ana ing wilayah jajahan Inggris sing jembar ing India. Sajrone urip, dheweke dadi pejuang sengit nglawan sistem totaliter lan imperialis. Sajrone mudha, dheweke malah mbrontak pamrentahane dhewe ing Burma.

Banjur dheweke kesah menyang Spanyol kanggo gabung karo pertahanan Republik nglawan serangan Franco. Nyatane, dheweke meh ditembak ing Catalonia (dheweke bisa lolos kanthi ajaib). Kabeh pengalaman kasebut, bebarengan karo oposisi kanggo rezim Nazi lan Stalinis, saiki ana ing pirang-pirang karyane. Fitur sing jelas ing 1984, uga ing novel ikonik liyane: Pambrontakan ing tegalan.

Penyelidikan jurnalistik taun

Orwell, wartawan, ngupayakake kabeh kanggo nglumpukake kabeh data sing kalebu ing teks paling ora limang taun. Iki nuduhake rincian sing jelas banget kanggo para penonton ing pertengahan abad kaping XNUMX. Maca ulasan sejarah iki ngidini akeh ngerti akumulasi kedadeyan kejang sing kedadeyan ing Eropa wiwit Perang Agung.

Judhul 1984 nyedhiyakake plot kasebut ing wektu sing adoh, amarga alasan kasebut nalika semana dianggep "esai sunnat". Sanajan panulis dhewe njlentrehake luwih saka sepisan, ora mung spekulasi babagan masa depan umat manungsa. Umume dadi tinjauan satir babagan kedadeyan sing kedadeyan nganti paruh pertama abad kaping XNUMX.

Kanggo keturunane

Pambrontakan ing tegalan diterbitake ing taun 1945; 1984 ing taun 1949… George Orwell tilar donya setaun mengko, dadi korban tuberkulosis sing wis suwe. Kaya akeh seniman hebat ing kabeh wektu, dheweke ora bisa nikmati sukses ing karyane. Iki dudu kasunyatan cilik, amarga dheweke dianggep minangka salah sawijining panulis sing paling berpengaruh ing kabeh abad kaping XNUMX.

George Orwell.

George Orwell.

Salajengipun, pengaruhe tetep kuat nganti dadi milenium anyar. Opo maneh, dheweke duwe tembung sifat "Orwellian", tembung sing saiki digunakake kanggo nyebut rezim totaliter. Uga, istilah kasebut nuduhake sistem sing sengaja ngrusak sejarah lan budaya kabeh masarakat sing cocog karo kapinterane.

1984, kanthi ringkes

London, 1984. Kutha Inggris, bebarengan karo sisa Kapuloan Inggris, kalebu bagean ing Oseania. Kasunyatane, dheweke makili salah siji saka telung kekuwatan gedhe sing jagad kasebut dipérang. Wilayah ing negara mega iki kalebu Irlandia, Afrika kidul, Amerika kanthi sakabehe, Selandia Baru, lan Australia.

Kaloro negara liyane sing ana saiki yaiku Eurasia - digawe saka Uni Soviet lan Eropa liyane (kajaba Islandia - lan Asia Wétan, gabungan antara China, Jepang lan Korea. Kelompok kasebut mesthi perang (Mula, barang ekonomi sing paling penting kudu tetep diregani kanthi rega apa wae). Ing wektu sing padha, konflik perang minangka cara sing sampurna kanggo ngontrol populasi.

Watake

Winston Smith minangka protagonis lan rapporteur. Makarya ing salah sawijining kompetisi sing dirancang supaya rezim tetep kuwasa: Menteri Kebenaran. Tugasé yaiku nulis ulang sejarah supaya cocog karo kepentingan pamrentah. Ing jalur iki, ora masalah manawa sampeyan kudu nulis fiksi ilmiah lan mbatalake cathetan sing faktual. Amarga alesan iki, dheweke nesu karo sistem sing ana.

Kepinginan kanggo pangowahan nyebabake dheweke gabung karo Brotherhood of Resistance karo Julia, bocah wadon sing dheweke tresna lan nuduhake cita-cita sing padha.. Nanging organisasi revolusioner sing mesthine minangka cara kontrol liyane. Kaloro karakter kasebut dicekel, disiksa lan dipeksa nampa kabeh informasi pamrentah sing ora diragukan, sanajan "loro ditambah loro padha karo lima."

Lambangipun

1984 nampilake konsep presisi lan gadget sing nyenengake saiki. Istilah pertama sing digawe yaiku Big Brother, teka bareng karo ide negara sing umum lan kabeh pengawasan. Ana Gadgets (layar) diselehake kanggo ngawasi saben gerakan wong.

Saiki, swara sing paling radikal nglawan Revolusi Digital negesake manawa Alexa utawa Google saiki wis nindakake fungsi pelacak populasi sing kurang luwih. Nyatane, akeh teori konspirasi ing dekade pungkasan adhedhasar jinis pamikiran Orwellian iki.

Fiksi ilmiah sunnat?

Kutipan George Orwell.

Kutipan George Orwell.

"Polisi sing dipikirake" minangka lambang liyane 1984. Tujuan utamane yaiku kolaborasi, bebarengan karo portofolio menteri (kajaba Menteri Kebenaran uga ana sing tresna, Limpahan lan Perdamaian) kanthi meksa ide babagan Diri. Mula, individualisme dilarang, amarga masarakat kudu dadi massa homogen sing didominasi liwat rasa wedi lan perang.

Tanpa tembung

Saliyane, manipulasi informasi minangka salah sawijining aspek sing paling jero dening Orwell ing crita kasebut, uga nggunakake basa neo. Iki minangka sistem sing digawe kanggo ngethok tembung kanthi ide nyebrang kabeh sing ora bisa dipikirake.

Temenan, kamiripan karo jaman saiki akeh banget. Ing wektu nalika warta biasane dituduhake liwat media sosial, ora mungkin manawa bisa nemtokake wates antarane kasunyatan lan dusta. Kajaba iku, ing emoji dheweke saya cedhak lan nyedhaki masarakat supaya ora bisa bisu.

Apa ana masa depan?

Ora niat saka spoiler, nutup saka 1984 pancen pancen pesimis. Teks kasebut dipungkasi karo deskripsi alam semesta sing dominasi ora bisa dibalekake. Kanthi ekstrapolasi keprihatinan iki kanggo "urip nyata", apa manungsa isih duwe uwal? ... Bisa uga wis kasep.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.