Biografi Rubén Darío

Biografi panulis Nicaragua Rubén Darío

Apa sampeyan nggoleki biografi Rubén Darío? Wong Nikaragua Ruben Dario minangka salah sawijining pujangga Spanyol-Amerika sing paling akeh dheweke merevolusi irama ayat Castilian kanthi puisi. Sampeyan uga bisa ujar manawa dheweke saiki modernis, dadi promotor utama kasebut.

Rubén Darío dudu jeneng kasebut. Jeneng asline yaiku Sugeng Rubén García Sarmiento, nanging dheweke njupuk jeneng kulawarga Darío amarga ana julukan sing dikenal bapakne. Rubén wiwit nulis amarga kebiasaan, kaya dene nulis geguritan minangka perkara sing normal nalika semana lan lingkungane (keanggunan kanggo almarhum, kemenangan, lan liya-liyane), nanging kanthi gampang banget nalika nyipta ayat kanthi irama lan maca.

Uripe ora gampang babar pisan. Dheweke tuwuh sekitar sawetara rasa ora setuju kulawarga sing nggawe dheweke uwal nulis, mula nggawe ide romantis lan impen tartamtu ing kabeh komposisi awal.

Puluhan taun kliwat lan Rubén Darío dijaluk révolusi nganggo irama Castilian lan ngisi jagad sastra Spanyol-Amérika kanthi fantasi anyar.

"Kembang aneh katon
ing kembang biru sing mulya,
lan ing antarane cabang sing enchanted, ing
papemores, sing lagune bakal seneng banget
kanggo bulbeles.

(Papemor: manuk langka; bulbeles: nightingales.) "

Urip ringkes, karir sastra intens (1867-1916)

Tribut kanggo Darío

Ruben Dario lair ing Metapa (Nikaragua), nanging mung sewulan sawise lair, dheweke pindhah menyang León, ing ngendi bapake, Manuel García lan ibune, Rosa Sarmiento, mesthine duwe perkawinan sing nyenengake nanging ora subur banget kanthi rasa ora seneng. Dheweke nggawe dheweke kepenak ing kantin lokal lan dheweke minggat saka wektu ke wektu karo sedulure. Kekacauan ana ing kulawarga kasebut lan Rubén ora suwe banjur manggon bareng karo pamane ibune, Bernarda Sarmiento lan bojone, yaiku Kolonel Féliz Ramírez, sing nampani dheweke kanthi apik lan seneng wong tuwa sejati. Rubén ora duwe rasa tresnane saka ibune lan luwih-luwih tresnane bapake, sing dheweke rasakake detasemen sejati.

Sinau ing a Perguruan Jesuit, sing mesthine dheweke ora nate sayang banget amarga puisi ironi lan moyoki sing ditulis nalika semana. Nalika mudha, dheweke nuli ngrasakake pengaruh romantis Gustavo Adolfo Becquer y Víctor Hugo, kalorone dianggep ethenes ing katresnan, mesthi diwenehi romantisme lan tresna sing ora seneng.

Kanthi 15 taun Aku wis duwe dhaptar kanthi jeneng telu bocah wadon: Rosario Emelina Murillo (miturut katrangan kasebut, bocah wadon langsing kanthi mata ijo), seduluré sing adoh, pirang lan cukup ayu sing banjur diyakini yaiku Isabel Swan, lan pungkasane, seniman trapeze Hortensia Buislay. Nanging ora bakal ana sing nggegirisi ati kaya sing pertama, Rosario Emelina Murillo, sing dikhususake kanggo novel sentimental biasa sing judhul "Emelina." Dheweke pengin omah-omah karo dheweke, nanging kanca-kanca lan sedulure padha berkonspirasi supaya dheweke bakal ninggalake kutha kasebut lan ora njupuk keputusan sing cepet lan ora mikir.

Ing taun 1882, dheweke nemoni pertemuan Presiden Zaldívar, ing El Salvador, sing nulis ing ngisor iki: "… dheweke apikan banget lan ngomong babagan ayat-ayatku lan menehi perlindungan; Nanging nalika aku takon marang aku apa sing dakkarepake, aku mangsuli kanthi tembung sing ora bisa dilalekake lan nggawe wong sing kuwat mesem: 'Aku pengin duwe posisi sosial sing apik'. "

Ing komentar kasebut, keprigelan utamane katon jelas lan sejatine Rubén Darío mesthi duwe cita-cita borjuis, sing mesthi frustasi banget.

Pindhah menyang panggung Chili, dheweke uga nyoba nalika ketemu karo presiden bunuh diri Balmaceda lan putrane, Pedro Balmaceda Toro, sing njaga kekancan. Cita-citane kanggo nganggep dheweke minangka borjuis wis tekan prekara kasebut sing meneng-menengan mung mangan herring lan bir, supaya bisa nganggo klambi sing apik lan apik ing posisi sing salah.

Menyang liyane karier sastra, dheweke nerbitake ing Chili wiwit taun 1886, "Caltrops", sawetara puisi sing bakal menehi crita babagan pujangga sing susah lan ora dingerteni. Ing kontes literatur sing diarani miliuner Federico Varela nulis "Musim Gugur", karo dheweke entuk papan nomer 8 sing asor banget ing antarane 47 sing tampil. Dheweke uga melu "Lagu epik kanggo kamulyan Chili", ing endi hadiah pertama sing nglaporake 300 peso pertama sing dipikolehi nganggo literatur.

Azul, kumpulan puisi saka pujangga Nikaragua Rubén Darío

Nganti taun 1888, dheweke ngerti yen sejatine Rubén Darío. Buku sing bakal menehi prestise iki yaiku "Biru", buku sing dipuji saka Spanyol dening novelis bergengsi Juan Valera. Surat-surat kasebut dadi prolog kanggo reissue sing anyar sing bakal diterbitake ing taun 1890. Sanajan ngono, Darío ora seneng lan kepinginan kanggo entuk pengakuan lan luwih saka kabeh kemakmuran ekonomi wis dadi obsesif. Nalika dheweke "minggat" menyang Eropa, khusus menyang Paris.

Rubén Darío ing Eropa

Dheweke nikah karo Rafaela Contreras, wanita kanthi rasa lan hobi sastra sing padha. Minangka acara Centenary Discovery of America kaping papat nalika dheweke kepengin kepengin ngerti Dunia Tua sing kawujud kanthi dikirim dadi duta besar menyang Spanyol.

Dheweke mlebu ing La Coruña ing taun 1892, lan ing kana dheweke nggawe hubungan langsung karo tokoh utama politik lan sastra Spanyol. Nanging nalika kabeh katon mesem, dheweke weruh maneh rasa senenge ora suwe garwane seda dumadakan ing wiwitan taun 1893. Kedadeyan sing tragis iki nyebabake dheweke seneng banget karo alkohol.

Pancen ing kahanan mabuk kasebut Dheweke kepeksa omah-omah karo Rosario Emelina Murillo. Apa sampeyan kelingan dheweke? Bocah cilik lancip lan ijo mripate nalika isih enom. Iki ora tumindak apik banget karo Rubén, amarga dheweke setuju karo rencana karo mbakyune supaya Rubén Darío omah-omah karo dheweke ing gunpoint, dheweke wis ngandheg karo wong liya. Dheweke nikah tanggal 8 Maret 1893.

Wiwitane Rubén Darío mundur, nanging ora setuju urip ing penipuan kaya ngono lan mlayu nalika bisa saka perkawinan palsu kasebut. Tekan Madrid, dheweke nate nemoni wanita sing apik, kondhisine, Francisca Sanchez, pembantu pujangga Villaespesa, ing kana dheweke nemu rasa legi lan hormat. Ing salah sawijining geguritan, dheweke menehi tembung kaya mengkene:

"Ati-ati karo lara sing sampeyan kenal

lan luhurake sampeyan tresna tanpa pangerten ”.

Dheweke lunga menyang Paris, sawise urip sawetara taun ing Buenos Aires. Paris mung wiwitan lelungan sing antusias (Barcelona, ​​Mallorca, Italia, Perang, Inggris,…). Nalika semana dheweke nulis buku sing paling terkenal: "Lagu-lagu urip lan pangarep-arep" (1905), "Lagu ngumbara" (1907), "Puisi musim gugur" (1910) lan "Emas Mallorca" (1913).

Sampeyan bisa ndeleng prabédan ing antarane panulisan buku pungkasan iki, yaiku lelucon, dolanan, guyonan lan semangat sing bisa ditemokake, dibandhingake karo tulisane sing pertama sing kebak lara lan kuciwa. Ing ngisor iki conto saka bukune "Emas Mallorca":

"Wanita mayorcan nggunakake a
rok sederhana,
Tutup kepala lan kepang
ing mburi.
Iki, sing dakdeleng,
mesthi wae.
Lan sing ora nganggo ora nesu,
Kanggo iki ".

Wayahe mundur

Mallorca minangka perjalanan sing dheweke luwih nindakake kesehatan sing apik tinimbang alasan liyane. Sanajan peduli karo garwane, Francisca, penyair ora bisa metu.
Dheweke ora nate entuk apa sing dikarepake wiwit wiwitan, sing kepengin posisi sosial sing apik sing dikepengini kanthi upaya wiwit wiwitan, mula dadi urip sedheng. Iki kabukten karo episode sing nggegirisi Alexander Sawa, sing wis pirang-pirang taun sadurunge ngladeni dheweke ing Paris minangka pandhuan kanggo ngerti sawetara lingkungan kutha kasebut. Sawa minangka bohemian buta tuwa sing mlarat sing wis masrahake uripe kanggo sastra. Dheweke njaluk Rubén supaya dhuwit sithik yaiku 400 peseta kanggo pungkasane ndeleng karya sing paling penting saiki diterbitake., "Ilumine ing bayangan". Nanging Rubén ora ana sawetara tugas kanggo nyedhiyakake dhuwit kasebut lan dheweke ora nggatekake. Sawa wiwit njaluk nesu, malah nuntut pambayaran kanggo dinuga sing diwenehake. Miturut Sawa dhewe, dheweke minangka penulis "ireng" sawetara artikel sing dikirim ing taun 1905 menyang La Nación sing ditandatangani dening Rubén Darío. Sanajan mangkono, Rubén bakal dadi prolog kanggo buku Alejandro Sawa, sing wis almarhum nalika diterbitake.

Dheweke ora bakal entuk akeh dhuwit, nanging yen menang pangenalan gedhe dening mayoritas panulis basa Spanyol kontemporer.

Biografi Rubén Darío dipungkasi ing taun 1916, ora suwe sawise bali menyang Nikaragua, Rubén Darío tilar donya. Warta iki ngisi komunitas intelektual sing nganggo basa Spanyol kanthi getun banget. Manuel Machado, pujangga Spanyol sing sastra banget dipengaruhi dening Rubén, sing didedikake epitaph:

"Kaya nalika lelungan, cak,
Sampeyan ora ana,
lan ngiseni kasepen sing nunggu
mulihmu ... arep teka? Nalika,
primavera
arep nutupi lapangan, kanggo ngeculake
sumber
Ing wayah awan, ing wayah wengi ... Dina iki, wingi ...
Ing samar
kasep, ing fajar mutiara,
lagune padha resonate.
Lan sampeyan ana ing pikirane, lan ing
ati kita,
gosip sing ora dipateni, geni
sing ora dipateni.
Lan, ing Madrid, ing Paris, ing Roma,
ing Argentina
Dheweke ngenteni sampeyan ... Ing endi wae sing disenengi para sitar
gaib
kedher, anake isih urip, ayem, manis,
kuwat…
Mung ing Managua ana
pojok surem
ngendi tangan sing mateni nulis
mati:
'Ayo, lelungan, Rubén Darío ora ana ing kene'. "

Sawetara geguritane ...

Azul

Iki pilihan geguritan dening Rubén Darío sing wis digawe supaya sampeyan ngerti luwih akeh babagan iramae, ayat-ayat kasebut:

Campoamor

Iki nganggo rambut abu-abu,
kaya wulu ermine,
dheweke nglumpukake lilin bocah
karo pengalamane dadi wong tuwa;
nalika sampeyan nyekel ing tangan sampeyan
buku wong kaya ngono,
tawon iku saben ekspresi
sing, mabur saka kertas,
tinggalake madu ing lambe
lan nuwuhake ati.

Sedhih, sedhih banget

Ing sawijining dina aku sedhih, sedhih banget
ndeleng banyu sing tiba saka banyu mancur.

Minangka wengi sing manis lan Argentina. Nangis
wengi. Wengi bosen. Sambat
wengi. Lan surup ing kecubung alus,
ngencerake eluhe seniman misterius.

Lan seniman kasebut yaiku aku, misterius lan erangan,
sing nyampur jiwaku karo jet sumber.

Wengi

Kasepen ing wayah wengi, kasepen sing nglarani
nokturnal ... Napa jiwane gumeter kaya ngono?
Krungu getihing getihku
ing njero tengkorakku ana prahara sing alus.
Insomnia! Ora bisa turu, lan saiki
Swara Dadi bagean otomatis
dissection kasukman, Hamlet dhewe!
Ngencerke rasa sedhihku
ing anggur wengi
ing kristal peteng sing apik ...
Lan aku mikir ing awakku: jam pira bakal esuk?
A lawang wis ditutup ...
Wong sing liwat wis kliwat ...
Jam wis telung belas jam ... Ya bakal dadi Dheweke!

Kula

Tambang: jenengmu kuwi.
Apa maneh harmoni?
Tambang: awan;
tambang: mawar, kobongan.

Apa gondho sampeyan tumpah
ing jiwaku
yen aku ngerti yen sampeyan tresna karo aku!
Dhuh! Dhuh!

Jinis sampeyan lebur
karo jinis kuwat,
lebur loro tembaga.

Aku sedih, kowe sedih ...
Apa sampeyan kudu ora banjur
mine nganti mati?

Timeline biografi Rubén Darío

Lan ing kene, ringkesan kronologis ringkes babagan sing wis dingerteni babagan biografi Rubén Darío:

  • 1867: 18 Januari: Rubén Darío lair ing Metapa, Nikaragua.
  • 1887: Nerbitaké "Emelina ". Nulis "Caltrops", "Otoñales", "Epic Song kanggo kamulyan Chili".
  • 1888: Kirim "Biru" lan bapake seda.
  • 1891: Pernikahan agama karo Rafaela Contreras. Putrane Rubén lair.
  • 1892: Lelungan menyang Spanyol sing dikirim dening pamrentah Nikaragua, ing acara Centennial 4th of the Discovery of America.
  • 1893: Rafaela Contreras seda. Dheweke nikah karo Rosario Emelina Murillo.
  • 1896: Kirim "Langka" y "Prosa profan".
  • 1898: Dheweke plancong menyang Madrid minangka koresponden kanggo La Nación.
  • 1900: Bangsa ngirim dheweke menyang Paris. Kekasihé Francisca Sánchez ngancani.
  • 1905: Kirim "Lagu urip lan pangarep-arep".
  • 1913: Saka Paris lelungan menyang Valldemosa, ing Mallorca: "Emas Mallorca" (karya sing diterbitake).
  • 1916: Dheweke tilar donya ing León, Nikaragua.
Artikel sing gegandhengan:
"Lagu-lagu urip lan pangarep-arep", karya kaping telu karya Rubén Darío

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

10 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jose Antonio Arce Rios ngandika

    Disertasi sing apik banget kanggo ngrayakake abad kaping patine surat saka Pangeran Castilian, inisiator lan perwakilan paling dhuwur Modernisme Amerika Latin. Rubén Darío dijaluk révolusi nganggo irama Castilian, nanging uga kanggo ndunungi jagad sastra kanthi fantasi anyar, angsa ilusi, mega sing ora bisa diendhani, kanguru lan macan Benggala urip bareng ing laladan sing mokal. Iki nggawe basa sing wis bosok pengaruh Amerika sing revitalisasi lan model Parnassian lan Symbolist Prancis, mbukak leksikon sing sugih lan aneh, keluwesan lan musikalitas anyar ing ayat lan prosa, lan ngenalake tema lan motif universal, eksotik lan pribumi , sing nggawe imajinasi lan fakultas analogi.

    1.    Carmen Guillen ngandika

      Matur suwun, José Antonio kanggo komentar sampeyan!

      Tanpa mangu-mangu, kita nganggep manawa Rubén Darío pantes diwenehi papan ing kaca kasebut lan kita wis rampung. Kabeh sing paling apik!

      1.    manual ngandika

        Rubén jenengé Félix, dudu Féliz.

  2.   Abner laguna ngandika

    Halo, sugeng enjang, biografi kasebut apik banget, matur nuwun amarga Ruben Dario minangka pujangga favoritku, matur nuwun kanggo kabeh

  3.   Libanon ngandika

    Biografi sing apik aku matur suwun amarga dheweke wis kerja lan menehi sumbangan.

  4.   Axel ngandika

    Biografi sing apik banget mbantu aku ing ujian

  5.   ELIEZER MANUEL SEQUEIRA ngandika

    Penting banget yen nerbitake taun nalika informasi kasebut diterbitake uga dina lan wulan

    1.    manual ngandika

      Rubén jenengé Félix, dudu Féliz.

  6.   Ronaldo roque ngandika

    Halo, biografi sing apik banget. Pitakon ing taun apa sampeyan nggawe biografi singkat iki? Aku kudu nindakake pustaka karo riset iki. Apa sampeyan bisa menehi tanggal nggawe publikasi iki

  7.   GEORGIA DIAZ ngandika

    Ngendi aku bisa ndeleng tanggal terbitan bibliografi iki.