Biografi Borges

Foto dening Jorge Luis Borges

Apa sampeyan pengin maca ringkes Biografi Borges? Maca terus lan bakal dakcritakake tonggak sejarah sing paling penting ing panganggit iki.

Dheweke teka ing jagad iki ing Buenos Aires (Argentina), khusus tanggal 24 Agustus 1889, kanthi tangan kulawarga sing nemtokake ing bidang politik negarane. Putrane Jorge Borges Haslam, profesor psikologi lan Inggris, lan Leonor Acevedo Suárez.

Ing umur 6 taun, aku wis jelas pengin dadi penulis. Fabel pertamane (1907) judhulé "Visor sing fatal" inspirasi saka wacana saka Don Quixote.

Ing taun sing padha nalika Perang Dunia I, kulawarga Borges tur Eropa. Bapake Borges dadi buta dadi kudu mandheg makarya dadi guru. Dheweke jumangkah Paris, Milan lan Venesia, nanging tetep ing Gin.

Wis remaja mangan klasik kaya Votaire utawa Víctor Hugo. Dheweke nemokake ekspresionisme Jerman ing rasa kagum lan risikone wani ngrampungake novel kasebut "Golem" dening Gustav Meyrink.

Udakara taun 1919 dheweke wiwit manggon ing Spanyol. Kaping pisanan ana ing Barcelona lan banjur pindhah menyang Mallorca. Ing Madrid, dheweke kekancan karo poliglot lan penerjemah sing misuwur, Rafael Cansinos-Assens, sing dipratelakake minangka gurune. Dikenal uga Valle-Inclán, Juan Ramón Jiménez, Ortega y Gasset, Ramón Gómez de la Serna, Gerardo Diego, etc.

Was matur nuwun kanggo terjemahan Borges, sing dianggo saka ekspresionis jerman dheweke dikenal ing Spanyol.

Bali ing Buenos Aires, negarane

Nalika bali, dheweke nggawe majalah kasebut Prisma, bareng karo wong enom liyane, lan mengko majalah Gandhewa. Dheweke mlebu manifesto ultrais Argentina pertama lan ing perjalanan kaping pindho menyang Eropa, dheweke ngirim buku puisi kaping pisanan kanthi irah-irahan "Fervor of Buenos Aires" (1923). Ilustrasi sing ana ing buku kasebut digawe dening mbakyune Norah:

Kutha iki sing dakkarepake biyen
iku masa depanku, saiki;
taun-taun sing dak urip ing Eropa yaiku
khayalan,
Aku mesthi (lan bakal) ing Buenos Aires.

Banjur diikuti karo akeh publikasi liyane: "Wulan ing ngarep" (puisi, 1925), "San Martín Notebook" (puisi, 1929), "Inkuisi", "Ukuran pangarep-arepku" y "Basa para argentine" (sing terakhir yaiku karangan).

Fiksi Borges

Sajrone taun 30-an, kondhang dheweke tuwuh ing Argentina pengabdian internasional ora bakal kedadeyan nganti pirang-pirang taun mengko. Kangge dheweke olahraga luwih saka kabeh Kritikus sastra, nerjemahake kanthi angel nerjemahake panulis sing sukses kayata Virginia Woolf, William Faulkner, lan Henri Michaux.

Ing taun 1938, bapakne tilar donya lan ing taun kasebut dheweke ngalami kacilakan serius amarga kurang penglihatan.

Ora suwe sawise iki, Borges bakal butuh pitulung saka ibune, adhine utawa kanca supaya bisa nulis critane.

Bareng karo kanca-kancané Silvina Ocampo lan Bioy Casares, dheweke nerbitake antologi sing apik: "Antologi Sastra Fantastic " y "Antologi puisi Argentina ".

Prosa Borges urip bareng karo ayat, amarga, kaya sing diandharake: "Mbok kanggo imajinasi kalorone padha. Untunge, kita ora amarga siji-sijine tradhisi; kita bisa gegayuhan karo kabeh ”.

Rong buku sing paling sukses yaiku: "Aleph", ditulis nalika dheweke lagi padu karo Peronisme, lan "Fiksi" diterbitake ing 1944.

Beda karo Peronisme

Ing 1945, Peronisme digawe ing Argentina lan ibune lan mbakyune Norah dicekel amarga nggawe pernyataan nglawan rezim anyar kasebut. Borges, pamrentah ngilangi dheweke saka posisi pustakawan sing wis ana ing wektu iku, lan nunjuk dheweke dadi inspektur manuk lan terwelu ing pasar. Penghormatan sing ora dikarepake yen pujangga buta mbantah, supaya bisa golek dhuwit dadi dosen wiwit saiki.

Ing 1950 ing Masyarakat Panulis Argentina dheweke ditunjuk dadi presiden. Badan iki dadi kondhang amarga oposisi marang rezim anyar.

Ing taun 1955, kanthi tiba Peronisme, pamrentah anyar bakal milih dheweke direktur Perpustakaan Nasional lan uga bakal mlebu ing Academia Argentina de las Letras. Sawise kabeh iki, jurusan liya sing dipikolehi ngetutake siji-siji: Dokter Honoris Causa saka Universitas Cuyo, Hadiah Nasional Sastra, Hadiah Ilmu Sastra Internasional Formentor, Panglima Seni lan Huruf ing Prancis, lan liya-liyane.

Ing taun-taun pungkasan…

Jorge Luis Borges ing koran

Dheweke nikah ing taun 1967 karo Elsa Astete Millán, kanca lawas wiwit enom. Nanging perkawinan kasebut mung bakal bertahan 3 taun. Katresnane sabanjure wis umur 80 taun, karo Mary Kodama, sekretaris, kanca lan pandhuane. Wanita sing luwih enom tinimbang dheweke lan asale saka Jepang, sing dadi ahli warise universal.

Entuk Hadiah Cervantes ing taun 1979 nanging dudu Hadiah Nobel ing bidang Sastra sing pantes dikepengini. Akademi Swedia nolak menehi penghargaan kasebut marang dheweke.

Tanggal 14 Juni 1986, dheweke tilar donya ing Jenewa.

Ringkasan biografi Borges

  • 1899: Ing tanggal 24 Agustus, Jorge Luis Borges lair ing Buenos Aires, Argentina.
  • 1914: Kulawarga Borges manggon ing Paris, Milan, Venesia lan Jenewa.
  • 1919: Nginep ing Barcelona lan Mallorca.
  • 1921: Bali menyang Buenos Aires lan nemokake majalah kasebut "Prisma".
  • 1923: Nerbitake buku geguritan kaping pisanan "Fervor of Buenos Aires".
  • 1925: Nerbitake buku geguritan nomer loro "Wulan ing ngarep".
  • 1931: Melu majalah "Kidul", didegake dening Victoria Ocampo.
  • 1935: Katon "Sejarah universal bocah" lan taun candhake "Sejarah kalanggengan".
  • 1942: Kanthi jeneng samaran (H. Bustos Domecq) nerbitaké nganggo Bioy Casares "Nem masalah kanggo Don Isidro Parodi".
  • 1944: Nerbitaké "Fiksi".
  • 1949: Nerbitaké "Aleph".
  • 1960: Nerbitaké "Sing nggawe", buku campuran prosa lan puisi.
  • 1967: Dheweke omah-omah karo Elsa Astete Millán.
  • 1974: Peronisme meksa dheweke ninggalake jabatane ing Perpustakaan Nasional.
  • 1976: Akademik Artur Ludkvist negesake manawa Borges ora bakal menang Hadiah Nobel Sastra amarga alasan politik.
  • 1979: Dheweke dianugerahi Bebungah Cervantes.
  • 1986: Tiwas ing Jenewa tanggal 14 Juni.

Karya pribadi Borges minangka conto sing ora bisa dibantah kanggo kabeh narasi sabanjure. Ing, filosofis lan apa kiasan dheweke asring dikombinasikake karo fantastis lan ironis. Karya kasebut minangka titik referensi kanggo tahap antarane avant-garde lan bentuk-bentuk novel anyar.

Artikel sing gegandhengan:
Sawetara crita pinunjul dening Jorge Luis Borges (I)

Apa sampeyan nambahake poin penting ing tartamtu? Biografi Borges?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

23 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   catetan ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget, biografi kasedhiya kanggo kula ...
    BENAR sing nggawe BRIEF, kaca iki, minangka perkara paling ringkes sing dakkirim.
    Aku nyingkat lan tetep apik banget (;
    Matur Nuwun.bSO

  2.   Pearl ngandika

    Matur nuwun sanget, aku ngladeni maneh biog ... ambung

  3.   d @ !!! ngandika

    hello, iki ora cekak, nanging aku nyingkat nganggo tembung microsof kaya aku akeh sing menehi tugas ing sekolah

  4.   LL ngandika

    matur nuwun maneh sirbioo 😀

  5.   mm ngandika

    Apik banget, aku ndeleng sawetara kaca liyane lan teks iki paling cendhak,
    GRACIAS

  6.   pancet ngandika

    Matur suwun kanthi ringkes lan cetha kanggo kita, sing wis pirang-pirang taun, nerusake sinau maneh

  7.   komentator paling apik ngandika

    sampeyan nylametake aku saka grax 1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Aku kudu nggawe biografi cekak aktor hebat iki kanggo sekolah lan aku wis nulis babagan 2 kaca !!!!!!!!!!!!!! serius grax !!!! 😉

  8.   komentator paling apik ngandika

    pitakon saka BORGES gedhe ing catur geguritane sing diarani:

    Dheweke ora ngerti yen tangane runcing
    pemain ngatur nasibe,
    dheweke ora ngerti yen kaku adamantine
    tundhuk agensi lan lelungane.

  9.   Pamela ngandika

    Halo ... matur nuwun wis nggawe «ringkesan» biografi Luis Borges ...
    Aku mung duwe pitakon ……. nalika seda ?????

  10.   Anonim (Valeria) ngandika

    GUYSSSSSSSSS SANGAT BAIK !! Dheweke pancen ngirit aku matur nuwun

  11.   KimeyG ngandika

    Matur suwun !!! Aku mbantu aku, iku mung sing dak goleki ... kaping 5 ing kene dheweke duwe biografi!

  12.   tatis2002 ngandika

    Matur suwun, wis mbantu kula akeh kanggo peer ...…… .. 🙂

  13.   podho ngandika

    dheweke jenius, wicaksana lan madhangi. intelijen sing ora bisa ditemtokake, budaya lan humanisme, beacon sastra.

  14.   mariana hernandez ngandika

    Thanks, informasi kasebut migunani banget kanggo tugasku

  15.   april ngandika

    Dheweke jenius, dheweke nulungi aku matur nuwun

  16.   Lushithooo !!!!! ngandika

    Matur nuwun, sampeyan wis nulungi aku akeh, aku kudu ngirim tp iki sajrone 10 menit ... matur nuwun sanget

  17.   Mauricio Ramos ngandika

    Thanks kanggo biografi wong iki. Aku bisa entuk biji sing apik, berda muga-muga jagad iki yeno wong kaya iki seneng banget kaya bocah sing ora penting lan aku dadi wong sing hebat. Dheweke mulang aku yen ngerti sampeyan bisa ..

  18.   lalalalalaa ngandika

    Matur nuwun !!! Aku mbantu aku akeh tugas lan sing sejatine dicekak kanthi becik ... siji-sijine sing dakdeleng yen ilang yaiku nalika tiwas. Kisses!

  19.   ENziTOO ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget kanggo ringkesan iki 🙂

  20.   sss ngandika

    tilar donya ing taun 1986 ing Jenewa

  21.   Danielitho Castellanos ngandika

    Ringkesan Singkat Nanging Matur Nuwun Banget Nganggo Aku 7

  22.   adriana ksatria ngandika

    Holis sepira keren aku mikir biografi jorge luis borges

  23.   miguel angel tosiani ngandika

    Borges, jenius wiwit isih cilik, duwe pikiran sing brilian. Kasihan wuta dheweke. Ing Argentina sing dheweke tresnani banget, kita butuh akeh Borges.