Biografi Octavio Paz

Yen kita kudu ngomong babagan Octavio SunKita luwih dhisik kudu nggawe dheweke ing jaman sastra kanggo luwih ngerti karyane. Octavio Paz kalebu wektu nalika digawe puisi post-avant-garde. Yen avant-garde puisi mudhun ing taun 20an, Octavio Paz kalebu jaman sawise avant-garde iki, sing bakal kedadeyan ing taun XNUMXan. 30-an.

30-an urip ing jaman konflik politik-sosial sing gedhe ing saindenging jagad, sing luwih milih kesadharan para panulis sing urip nalika semana. Mangkono, penulis seneng César Vallejo o Pablo Neruda dheweke berkembang dadi rehumanisasi puisi kasebut. Puisi Hispano-Amerika, tanpa nyalahake prestasi formal ing jaman avant-garde, luwih negesake komitmene marang kasunyatan sing ditindakake, nanging ing evolusi iki nganti saiki kita urip saiki, mula wis beda-beda lan dalan sing beda-beda.

Octavio Paz dudu siji-sijine sing dadi kagungane wektu iki post-avant-garde nanging uga pujangga kayata Nicolas Guillén, kanthi dikenal minangka puisi ireng, Nicanor Parra karo sing "Antipoem" y "Artefak", Manis Maria Loynaz karo dheweke "Puisi murni", Gambar placeholder Eduardo Carranza karo dheweke klasikisme o Ernest Kardinal, sing saka jabatan religius, nyanyi lagu pangarep-arep babagan masa depan umat manungsa.

Nanging fokus ing tokoh sing dadi perhatian kita saiki, ayo nggawe biografi ringkes iki Octavio Paz: urip lan nyambut gawe.

Urip lan karya Octavio Paz

Octavio Paz lair ing taun 1914 ing Kutha Mexico lan tilar donya ing taun 1998 ing kutha asale.. Dheweke pujangga (kaya sing wis diandharake sadurunge), pujangga, esai lan diplomat Meksiko, lan yen ana prekara sing jelas, antara liya, mula dheweke diwenehi Bebungah Nobel kanggo Sastra ing taun 1990. Karir minangka diplomat ngidini dheweke duwe kesempatan kanggo urip ing Prancis, lan dheweke dadi kontak karo surealis. Dheweke uga ngliwati negara kita, Spanyol, saliyane ngerti India lan Jepang.

Ideologi panganggit iki mesthi digandhengake ing sisih kiwa lan amarga iku dheweke luwih seneng karo para republikan nalika ana perang sadulur Spanyol. "Ora lulus". Saliyane aspek sing setya iki, kita uga kudu menehi pengaruh sing gedhe banget yen filsafat Timur lan pamikiran sing ditinggalake sajrone dheweke tinggal ing bawana kasebut, sing dibayangke ing karyane dhewe.

Dheweke nyerah ing sawijining karya sing dadi perhatian utama yaiku basa. Pakaryanipun "Gandhewa lan lir" (1956), minangka teks dhasar sing nggawe kita ngerti puisi penulis Mexico iki: unsur kayata puisi lan puisi, basa, irama, pengabdian wektu, saiki, saiki, nggawe pitakonan sing obsesif babagan esai iki . Kosok baline, gaweyane "Watu srengenge", diterbitake ing taun 1957, minangka salah sawijining puisi Amerika Latin sing paling jembar lan penting, ing endi macem-macem motif lirik (jagad, hubungan I-sampeyan, saiki, instan, telusuran, erotis, ...) digandhengake karo refleksi pujangga babagan kreatif proses. "Putih" (1967) minangka puisi ruang angkasa, sing diwaca bisa ditindakake kanthi macem-macem cara, kanthi isi erotis sing gedhe lan prihatin babagan linguistik sing gedhe. Pakaryanipun "Past in the clear" (1978) minangka itinerary, telusuran sing diwiwiti kanthi meditasi lan tenang babagan proses nulis kasebut dhewe.

10 Frasa dening Octavio Paz, sing bakal mesthi ngelingake dheweke

  • «Katresnan lair saka naksir; kekancan pertukaran sering lan dawa ».
  • "Erotisme lan puisi: sing pertama minangka kiasan seksualitas, sing nomer loro erotisisasi basa."
  • "Imajinasi ing kebebasan ngowahi jagad iki lan ngatasi masalah."
  • "Mbela alam mbela wong".
  • "Ing saben pertemuan erotis, ana paraga sing ora katon lan aktif: imajinasi."
  • «Ora ana wong sing percaya karo pamrentahane. Paling akeh, masarakat kasebut mundur.
  • "Puisi mesthine kudu garing yen bisa diobong kanthi apik, mula bisa madhangi lan anget."
  • "Wong Meksiko sing ora peduli karo pati diwenehake amarga ora peduli karo urip."
  • "Tanpa demokrasi, kebebasan minangka chimera".
  • "Bangsa tanpa pamilihan bebas yaiku negara tanpa swara, tanpa mripat, lan tanpa tangan."

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   3333 ngandika

    sejatine pancen menarik banget

  2.   gio ngandika

    matur nuwun sanget mbantu kula ing peer ework

  3.   orlando octavio ngandika

    iku apik banget