Gabriel García Márquez: biografi, frasa lan buku

biografi lan buku Gabriel García Márquez

Sawetara pangarang duwe katrampilan kanggo menehi pengaruh karo sing maca kanthi ukara siji. Kanggo nuwuhake kupu-kupu kuning ing ati lan ngeterake menyang papan liya, crita lan karaktere. Salah sawijining panganggit yaiku Gabriel García Márquez, putra saka sawijining literatur Kolombia sing ditandhani karo realisme gaib lan karya-karya sing wis dadi bagean saka sejarah literatur kanggo kalanggengan. Gabung karo lelungan iki liwat frasa, biografi lan buku Gabriel García Márquez.

Gabriel García Márquez: saka Macondo nganti jagad iki

Aracataca ing Kolombia

Photography: Alberto Piernas

Katresnan iku langgeng nalika isih ana.

Aku nembe teka ngobrol karo telpon

Sawetara wulan kepungkur aku duwe kesempatan kanggo dolan Arakataca, sawijining kutha ilang ing antarane wit-witan pisang lan pagunungan Karibia Kolombia, yaiku Gabriel García Márquez lair tanggal 6 Maret 1927. Papan sing adoh banget ing saben omah, selokan utawa memori diubengi Hadiah Nobel ing Sastra: omah kulawarga lawas sing saiki diowahi dadi museum sing dibintangi frasa lan prabotan antik, kupu-kupu kertas sing ndemek sawetara wit utawa conto seni kutha sing rusak sing makili juru crita paling apik sing diwenehake kutha iki (lan Kolombia) kanggo kabeh wong.

Kutha iki ing kutha sing padha Gabo wiwit ngrungokake critane eyange, wanita imajinatif lan tahayul, sing bakal menehi inspirasi marang pakaryan mengko. Uga panggonan kaya telegraf misuwur Aracataca papane bapakne kerja sadurunge omah-omah karo ibune sawise crita katresnan sing wiwitane dicegah dening wong tuwane.

Awak manungsa ora digawe pirang-pirang taun suwene bisa urip.

Katresnan lan Setan Liyane

Sawise cilik ditandhani statuse minangka bocah lanang sing isin lan nulis puisi lucu ing pojokan sekolah asrama ing Barranquilla, Gabo wiwit sinau babagan hukum ing Bogotá, lulus taun 1947. Sanajan dheweke wis sinau pasinaon kasebut kanggo nyenengake bapakne, panganggit Future mutusake nolak kerja dadi pengacara lan fokus ing jurnalisme, sawijining aspek sing wiwit dikombinasikake karo panulisan crita sing diilhami dening karya kayata The Metamorphosis, dening Franz Kafka, The Thousand and One Nights utawa sawetara crita saka eyange sing nyebabake kedadeyan hebat sing dilebokake ing jagad biasa.

Tulisan Gabo

Gabriel García Márquez ketemu katresnan sing luar biasa, Mercedes barcha, sajrone salah sawijining musim panas nalika kanak-kanak, dheweke dadi kanca gedhe lan kapercayan. Kasunyatane, sawise lair putrane Rodrigo ing taun 1959, kulawarga kasebut pindhah menyang Mexico City sawise ancaman sing ditampa dening para penentang Kuba lan anggota CIA babagan laporan sing digawe kanggo koran Prensa Latina saka New York.

Panulis sing apik bisa entuk dhuwit kanthi akeh. Apamaneh yen sampeyan kerja sama karo pamrentah.

Urip ngomong

Diinstal ing ibukota Meksiko, Gabo lan kulawargane ngadhepi salah sawijining kahanan ekonomi paling ala, sing didorong dening nggawe novel sing diarani Satus taun kasepen sing nemoni ewonan kemunduran sadurunge tekan omah penerbitan Sudamericana, ing Argentina, ing taun 1967. Ora ngira yen karya kasebut bakal dadi fenomena penjualan lan kendaraan sing sampurna kanggo alam semesta dhewe, ing endi kabeh crita kasebut makili kabeh bawana.

Cocog karo sing diarani «latin american boom«, Karya Gabo wiwit entuk pengaruh sing luwih akeh pengaruh, dadi salah sawijining pangarang hebat ing generasine lan, pungkasane, lirik ing basa Spanyol.

Buku paling apik dening Gabriel García Márquez

Satus Satus Kesepian dening Gabriel García Márquez

Satus taun kasepen

Satus taun kasepen

Prekara duwe urip dhewe-dhewe, kabeh dadi perkara kanggo nggugah jiwa.

Dianggep minangka salah siji saka buku sing paling apik, Karya gedhe Gabo dadi sukses sing ora dikarepake sawise diterbitake ing taun 1967, bebarengan karo ledakan realisme magis sing wis disemenake dening pangarang liyane kayata Juan Rulfo Meksiko. Dumunung ing kutha fiksi Macondo (sejatine Aracataca), crita kasebut nyritakake babagan transisi kulawarga Buendía minangka kiasan sing sampurna kanggo benua gaib sing superstisi, dominasi Amerika utawa ilang nilai-nilai tartamtu nggawe crita unik ing sekitar karakter kaya Úrsula Iguarán, matriarch saka kulawarga sing diilhami dening eyange Gabo dhewe.

Punapa panjenengan kersa maos Satus taun kasepen?

Tresna ing jaman kolera

Tresna ing jaman kolera

Ora bisa diendhani: mambu almond sing pait mesthi ngelingake babagan nasib katresnan sing konflik.

Gabo mesthi ujar babagan dheweke yaiku "buku favorit", bisa uga amarga faktor nostalgia sing dijupuk crita tresnane wong tuwane dhewe ing novel iki diterbitake ing taun 1985 inspirasi. Dumunung ing kutha ing Karibia Kolombia (bisa uga misuwur Cartagena de Indias sing menehi inspirasi marang penulis), Tresna ing jaman kolera nyritakake romansa Florentino Ariza lan Fermina Daza, dhaup karo dhokter Juvenal Urbino suwene sèket siji taun, sangang wulan patang dina.

Babad Ramalan Pati

Babad Ramalan Pati

Kabeh impen karo manuk wis sehat.

Sanajan Gabo bakal misuwur dadi penulis fiksi, kita ora kudu nglirwakake kerja keras Hadiah Nobel minangka wartawan. Pakaryan sing apik sing ngemot buku kaya buku iki, teka-teki sing tegang lan eksperimen adhedhasar rajapati nyata sing kedadeyan ing taun 1951 sing, ditransfer menyang fiksi, dadi rekonstruksi patine Santiago Nasar ing tangan salah sawijining pedunung ing kutha sing ngerti tumindak kriminal kasebut. Buku iki diterbitake ing taun 1981 lan dadi salah sawijining buku Gabriel García Márquez sing paling misuwur.

Lee Babad Ramalan Pati.

Kolonel ora ana sing nulis

Kolonel ora ana sing nulis

Ora ono kasep kanggo apa-apa.

Karya nomer loro dening Gabriel García Márquez minangka novel cekak, sanajan dawa cekak, ngemot alesan sing kuat kayata kelangan putra sing ditimbang karo wong tuwane, utamane kolonel sing ora nate nampa pensiun sing ditundha kanggo jasane. Perang Sewu Dina. Penting.

Temokake sejarah ing Kolonel ora ana sing nulis.

Musim Gugur Patriark

Musim Gugur Patriark

Kita ngerti tenan yen angel lan angel, nanging ora ana liyane, Jenderal.

Hubungan sing erat antara Gabriel García Márquez lan pimpinan Kuba Fidel Castro iku mesthi kena kontroversi. Kasunyatane, dheweke ujar manawa diktator kasebut ora seneng banget karo novel iki, nalika Gabo nyritakake urip jenderal Amerika Latin liwat perspektif sing beda. Musim Gugur Patriark Iki diterbitake ing taun 1971, wiwit dasawarsa ing endi negara-negara kaya Kuba kecelakaan ing kediktatoran lan negara liyane kaya Republik Dominika isih pulih saka kuk Trujillo.

Memori sundel sedhihku

Memori sundel sedhihku

Gejala pisanan saka umur tuwa yaiku sampeyan wiwit katon kaya bapak sampeyan.

Kontroversi kasebut bali menyang Gabo kanthi novel iki sing nyritakake babagan penyayange wong tuwa sing nemokake katresnan kaping pisanan liwat remaja prawan. Dolanan, veto ing Iran lan dikritik dening macem-macem LSM ing Meksiko, dadi terbitan pungkasan diterbitake dening panganggit sadurunge tilar donya tanggal 17 April 2014 amarga kanker limfatik sing wis pirang-pirang taun kepungkur.

Apa sampeyan durung maca Memori sundel sedhihku?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.