Biografi John Updike

John Updateike lair ing Pennsylvania, Amerika Serikat ing 1932.

Yen sampeyan kudu njlentrehake karyane kanthi sawetara ukara, mesthine bakal diarani fresco kelas menengah Amerika Utara sing apik.

Nganyari dirawuhi wong bergengsi Universitas Harvard ing kana dheweke lulus ing bidang Sastra ing taun 1954. Nalika semana dheweke wiwit kolaborasi karo majalah sastra uga bergengsi (bisa uga majalah sastra paling bergengsi) New York; lan wiwit iku nganti saiki dheweke terus kerja bareng karo kritik lan artikel ing publikasi kasebut.

Bukune sing kapisan ditampilake ing taun 1958 lan, penasaran, iki kalebu kumpulan puisi, dene umume karyane yaiku crita cekak lan novel.

Nganyari Dheweke minangka wong sing metodis lan disiplin, saben dina nulis lan nerbitake (utawa nyoba nerbitake) siji buku saben taun, produksi udakara sèket jilid.

Nanging bukune sing paling sukses yaiku sing diwiwiti ing taun 1960 nganggo novel kasebut Mbukak terwelu lan terus karo sawetara angsuran liyane sing duwe karakter Harry Kelinci Angstrom minangka paraga utama.

Kelinci sugih ing taun 1980, lan Kelinci ngaso ing taun 1990 dheweke ngrampungake trilogi, lan menang loro penghargaan Pulitzer. Nanging kajaba ing Pulitzer, Nganyari Dheweke wis menang penghargaan utama liyane kalebu Penghargaan Buku Kritikus Nasional, Penghargaan PEN-Faulkner kanggo Fiksi, lan Penghargaan Rea kanggo Crita Cekak.

Yen ana sing padha karo kabeh buku Nganyari yaiku yen dheweke nggawe studi kelas Amerika Utara sing tliti. (Kelas menengah sing nggunakake hiburan sampah nanging uga nggunakake (lan ngasilake) fenomena seni kaya Blues, John coltrane, Frank Sinatra, Faulkner o Sam shepard).

Katon saka Nganyari babagan makhluk kasebut, osilasi antarane kritik ironis lan pangerten sing optimis kanggo pria ing dalan, perjuangan saben dinane, gaweyane, kulawarga, garwane, anake, agama, seks ...

Kaya sing wis dakkandhakake, John Updateike Dheweke dadi panulis sing produktif banget, nanging kanggo karakteristik iki kudu ditambahake kualitas sing apik banget sajrone karya. Sing mbedakake Nganyari Dheweke dudu loro utawa telu poin utama (seri Kelinci) karyane, nanging dhaptar buku sing dawa, kabeh nduweni kualitas sastra sing luar biasa.

Saka dhaptar karya sing dawa kasebut bisa dikutip Sekolah Musik, Centaur, Buku Bech, Hen Woodworking, Pameran Suaka, Pasangan, Bali saka Kelinci, Kuping, Nggayuh Pantai, Penyihir Eastwick, Versi Roger, Kaendahan Lili y Impen golfantara liya.

Kabeh karyane pindhah ing bidang realisme, sing ora kaget dadi panulis Amerika (pilihan liyane yaiku teror).

Urip pribadi wis tenang lan ora tenang: dheweke wis bebrayan kaping pindho lan duwe anak papat.

Buku pungkasan sing diterbitake diarani Teroris, buku sing ngrampungake masalah serangan teroris saka perspektif wong Arab sing lair lan diwasa Amerika Serikat.

John Updateike Dheweke umure 76 taun, lan terus nulis ...


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.