Isabel Allende: Biografi lan buku paling apik

Isabel Allende

Dianggep minangka salah siji saka panulis hebat ing Amerika Latin, Isabel Allende (Lima, 2 Agustus 1942) urip ing masa kanak-kanak ing Chili sing trenyuh, mula dheweke kepeksa minggat ing taun 1973. Nalika semana politik, feminisme utawa realisme magis dadi tema berulang babagan nenun bibliografi sing kalebu nganti 65 yuta salinan didol, nggawe Allende dadi penulis sing paling akeh maca ing basa Spanyol. Ing biografi lan buku paling apik Isabel Allende padha negesake.

Biografi Isabel Allende

Isabel Allende

Photography: Primicias24

Tulis apa sing ora kudu dilalekake

Keturunan Spanyol, khusus Basque, Isabel Allende lair ing Lima Peru, kutha sing bapake dipindhah nalika kerja ing Kedutaan Besar Chili. Sawise pisah karo wong tuwane nalika umure lagi 3 taun, ibune bali karo anak-anake menyang Chili kanggo sesambungan karo tahap liya sing urip ing Libanon utawa Bolivi, nganti Allende bali menyang Chili ing taun 1959.

Dheweke nikah karo garwane sing nomer siji, Miguel Frías, ing taun 1963, ing taun sing uga lair putrine Paula. Putrane nomer loro, Nicolás, lair ing taun 1967. Sajrone taun Allende urip ing Chili makarya ing Organisasi Pangan lan Pertanian PBB (FAO), ing rong saluran televisi Chili, minangka panulis crita bocah lan uga panulis skrip teater. Nyatane, karya pungkasane, The Seven Mirrors, diwiwiti sadurunge Allende lan kulawargane kiwa Chili ing taun 1973 sawise kudeta Pinochet. Ing taun 1988, sawise pegatan karo Miguel Frías minangka asil saka pirang-pirang perjalanan sing diwiwiti nalika sukses buku-buku sing pertama diterbitake (La casa de los espíritus utawa De amor y de sombra), Allende nikah maneh, wektu iki karo pengacara Willie Gordon, ing San Francisco, entuk kewarganegaraan Amerika ing taun 2003 sawise limalas taun urip ing negara Amerika Utara.

Urip Allende ditandhani kahanan ora stabil, lelungan lan episode sing dramatis kaya pati putrine Paula, sing tilar donya nalika yuswa 28 taun ing klinik ing Madrid amarga porfiria sing nyebabake koma. Saka pukulan keras iki, lahir salah sawijining buku sing paling sentimental, Paula, sing metu saka surat sing ditulis penulis marang putrine. Conto sing negesake kecenderungan Allende kanggo nggawe crita saka pengalaman dhewe sing banjur diproses dening fiksi. Asil kasebut minangka alam semesta sing ditandhani karo realisme gaib sing ana gandhengane karo ledakan Amerika Latin, nanging uga post-boom sing ditandai karo tulisan sing luwih tegas lan bali menyang realisme.

Sajrone karir, Isabel Allende wis adol nganti 65 yuta buku sing dijarwakake menyang 35 basa sing beda lan menang penghargaan kayata Hadiah Sastra Nasional Chili ing 2010 utawa Hans Christian Andersen ing 2011.

Buku paling apik dening Isabel Allende

Omah Roh

Omah Roh

Karya Allende (lan paling misuwur) Allende lair saka serat sing ditulis penulis kanggo mbah kakung, 99, saka Venezuela ing taun 1981. Materi sing mengko bakal dadi novel babagan pengkhianatan lan rahasia patang generasi Trueba, kulawarga saka Chili pasca kolonial. Dadi kabeh laris sawise diterbitake ing taun 1982, Omah Roh nduweni realisme gaib sing khas banget dadi ciri khas hantu-hantu lawas sing campur karo macem-macem kahanan sing lahir saka transformasi sosial lan politik ing Chili. Novel iki diadaptasi karo bioskop ing taun 1994 karo Jeremy Irons, Glenn Close lan Meryl Streep dadi bintang utama.

Katresnan lan Bayangan

Katresnan lan Bayangan

Ing tengah-tengah peteng, khusus sing nggawe episode sejarah kayata kediktatoran Chili, katresnan terlarang dadi kaya kembang tawanan. Ing premis saka Katresnan lan Bayangan nggawe novel kapindho Allende dadi buku laris sawise diterbitake ing taun 1984, utamane amarga hipnotisme romansa antara Irene lan Francisco, crita sing digawe penulis sajrone dheweke dadi wong neneka kanggo menehi crita babagan donya kanthi luwih seneng tinimbang setelan lan wektu sing ana. Novel iki diadaptasi ing bioskop ing taun 1994 karo Antonio lan Jennifer Connelly minangka paraga protagonis.

Eva Luna

Eva Luna

Scheherazade, wanita enom sing nate crita karo khalifah sadis sajrone sewu sewengi wis nate njaluk sedulur Amerika Latin wiwit pirang-pirang atus taun kepungkur. Allende tanggung jawab nyedhiyakake Eva Luna lan sejarah kedadeyane liwat alas, masarakat lan konflik ing Amerika Selatan saka swara sing dibutuhake kanggo ngowahi bukune taun 1987 dadi salah sawijining buku sing paling kuat. Kasunyatane, novel kasebut dhewe ngasilake bagean liya sing diarani Dongeng Eva Luna yaiku alesan sing paling apik kanggo nyelehake crita cekak lan nyenengake Allende, sing nyinaoni konflik sing diwiwiti saka memori sejarah nganti mengkhianati kulawarga.

Paula

Paula

Miturut Allende, kabeh buku sing ditulis, Paula Iki minangka sebab sing paling wegah ing saindenging jagad. Dikandung minangka surat sing lair saka 180 huruf sing ditulis penulis sajrone koma nalika putrine ketaman amarga porphyria Nganti seda ing Desember 199,2, dheweke nggawe buku iki dadi titik kapisah ing pustaka penulis. Crita sing nyenengake lan intim nalika ibu sing wedi kelangan putrine bisa urip maneh lan makarya kanthi tetep ing pangarep-arep minimal. Mesthi salah siji saka buku paling apik Isabel Allende.

Ines jiwaku

Ines jiwaku

Isabel Allende mesthi njelajah sejarah lan kabeh nuansa minangka cara kanggo nggawe dhasar sing sampurna kanggo karyane. Conto sing apik yaiku buku iki sing diterbitake taun 2006 sing nyritakake musibah kasebute minangka wanita Spanyol pertama sing teka ing Chili: Inés, sawijining Extremaduran sing ngetutake lakune sing dikasihi nganti mlebu ing sawetara episode sejarah Amerika Selatan kayata penaklukan Chili utawa kejatuhan kekaisaran Inca.

Punapa panjenengan kersa maos Ines jiwaku?

Miturut sampeyan, apa buku sing paling apik dening Isabel Allende?

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.