Benito Pérez Galdós, wakil paling dhuwur ing Realisme Spanyol

Benito Pérez Galdós, bebarengan karo Leopoldo Alas «Clarín», minangka wakil paling dhuwur kanggo Realisme Spanyol. Nanging, dina iki kita ora nggatekake sing nomer loro, sing bakal dibahas ing artikel liya mengko, lan kita fokus utamane kanggo pakaryan sing pertama, Galdós.

Benito Pérez Galdós lan novelé

Ing karya Galdós, produksi novelis sing hebat banget, utamane sawetara klompok sing dibedakake:

  • ing Episod Nasional dheweke kalebu 46 novel sing nyritakake sejarah Spanyol wiwit Perang Trafalgar nganti restorasi monarki. Judhul sing paling misuwur ing Episod Nasional kasebut yaiku "Trafalgar", "Bailen" y "Saragossa".
  • Ing novel awal Galdós, iki kanthi terang-terangan nuduhake kahanan sing maju: Karakter sing makili ide majeng umume diadhepi karo wong liya sing konservatif, sing nuduhake intoleransi lan intransitif. Pakaryan kayata "Sempurna Lady" (1876), "Kamulyan" (1877) lan "Kulawarga Leon Roch" (1878). Umume novel kasebut kalebu «Novel tesis»Kanthi tembung liya, kasunyatan sing diwenehake yaiku kanggo nggawe ide lan paraga durung nuduhake karakterisasi kompleks tahap sabanjure.
  • Kosok baline, Galdós kadewasan sastra, nyerat novel Spanyol kontemporer. Ing, pilih a sikap sing luwih objektif lan nolak pendekatan ideologis temenan. Ing novel kasebut, pengaruh naturalistik uga bisa dingerteni, nanging ora dadi bagean saka gerakan iki sanajan nggunakake teknik alami naturalisme. Madrid biasane kutha sing dipilih penulis kanggo novel-novel kasebut: «Tormento» (1884), "La de Bringas" (1884), "Meow" (1888) lan «Fortunata lan Jacinta» (1887).

  • saka 1889, ing suwene produksi pungkasan saka penulis. Iki ditondoi dening spiritualisasi karyane, amarga Galdós fokus marang manungsa lan makna anane. Ing periode kasebut, dheweke nyoba nganggo teknik narasi anyar lan nggabungake elemen kayata impen, simbolis utawa fantastis. Novel kayata "Kasunyatan" (1889), «Angel Guerra» (1891), "Tristana" (1892), "Nazarin" (1895) utawa "Welas asih" (1897).

Gagasan lan tema karyane

Ana sawetara ide lan tema sing bisa dianggep "Galdosian":

  1. La kritik sosial. Galdós ngraosake rasa hormat banget kanggo kelas sing kurang mampu, kayata wong ngemis, wong lara utawa wong lumpuh, ing wektu sing padha dheweke nuduhake detasemen kanggo wong-wong sing durung adaptasi karo jaman saiki, kayata para pandhita, bangsawan utawa pemalas. Kelas sosial sing paling menehi kritik ing karyane yaiku borjuasi.
  2. La Política, sing dituntut saka perspektif sejarah wektu kasebut. Ana karya sing nganalisa sukses saiki lan masa lalu pengarange. Ing babagan kasebut katon semangat liberal, republik lan sosialis sing dadi pemimpin evolusi ide-ide kasebut. Galdós maju menyang visi Sejarah sing pesimis, luwih-luwih nalika wis tuwa, sing nate nganggep nasibe tragis negara kasebut minangka prekara sing jero banget ing basa Spanyol.
  3. La agama. Dheweke nglawan kekuwatan pandhita, sanajan dheweke menehi simpati marang pandhita penginjil.

Gaya nyata Galdós

Galdós nyipta karya alam semesta fiksi sing setya karo kasunyatan. Masyarakat kontemporer, nyatane, dadi sumber inspirasi. Mangkono, ing pidato mlebu ing Royal Spanish Academy, sing judhule signifikan "Saiki masarakat minangka subyek novel", negesake:

«Gambar urip minangka Novel, lan seni nyipta kalebu nyipta karakter manungsa, karep, kekurangan, gedhe lan cilik, jiwa lan fisiognomies, kabeh spiritual lan fisik sing dadi kita lan kita, lan basa, yaiku tandha ras, lan omah, sing dadi pratandha kulawarga, lan sandhangan, sing ngrancang jejak pungkasan kepribadian: kabeh iki tanpa lali yen kudu ana keseimbangan sing sampurna antara akurasi lan kaendahan reproduksi. 

Dialog lan humor uga minangka aspek dhasar saka gaya Galdós.

Yen sampeyan seneng karo novel gaya realis, sesuk kita bakal terus sinau, uga nganalisa panulis bintang gerakan liyane iki: Leopoldo Alas «Clarín».


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.