Daniel Defoe. Pengetan kelairan. Sawetara pecahan

Daniel Defoe, novelis lan wartawan Inggris abad kaping XNUMX sing misuwur, lair ing sawijining dina kaya saiki 1660. Pengarang kondhang Robinson Crusoe, adhedhasar crita sejatine, dheweke uga mlebu crita kaya ing Kapten Singleton Petualangan o Moll Flanders, sing bisa dadi novel sosial hebat pertama ing sastra Inggris, babagan urip perek. Iki sawetara pecahan sing dipilih saka wong-wong mau kanggo ngelingi.

Daniel Defoe - Pilihan saka fragmen

Robinson Crusoe

Ing prau aku nemokake pena, mangsi, lan kertas, lan aku nyoba supaya bisa disimpen; nalika mangsi tetep, aku bisa nyimpen babad sing pas banget, nanging nalika rampung aku ora bisa nerusake, amarga aku ora bisa nggawe tinta sanajan kabeh upaya. Iki nuduhake yen aku butuh akeh prekara sing ora dikoleksi. Amarga wis biasa nggawe semangat kanggo kahanane saiki lan ninggali kebiasaan ndeleng segara yen ndeleng kapal, mula wiwit saiki aku kudu ngatur urip lan nggawe dheweke bisa kepenak. Aku nggawe meja lan kursi.

Moll Flanders

Pancen bener, wiwit pisanan aku wiwit sesambetan karo dheweke, aku duwe keputusan kanggo ngidini dheweke turu karo aku, yen dheweke ngajokake aku; nanging mung amarga aku butuh pitulungane lan ora ngerti cara liya kanggo mesthekake. Nanging nalika aku bebarengan ing wengi kasebut, lan, kaya sing wis dakkandhakake, kita terus-terusan, aku weruh kekirangan jabatane. Aku ora bisa nolak godaan lan kepingin menehi kabeh sadurunge dheweke takon. Nanging, dheweke pancen adil banget marang aku, mula dheweke ora nate nate praupan iki, uga ora ana prekara sing nolak rasa ora seneng marang tumindakku, nanging mesthi protes manawa dheweke wis kepenak karo perusahaanku kaya jam pertama kita bareng , Maksudku bebarengan ing amben. 

Buku harian taun wabah

Nanging, kaya sing dakkandhakake, umume aspek perkara wis owah akeh, getun lan sedhih dicathet ing kabeh wajah; lan sanajan sawetara lingkungan meh ora kena wabah iki, kabeh wong katon trenyuh banget; Lan nalika ndeleng epidemi kasebut terus maju saben dina, kabeh wong nganggep awake dhewe lan kulawargane ana ing bebaya paling gedhe. Yen bisa menehi katrangan sing setya babagan jaman kasebut kanggo wong-wong sing durung nate urip, lan supaya pamaca ngerti babagan horor sing ana ing endi-endi, ora bakal menehi kesan sing bener ing pikirane lan isi karo gumun. Bisa diarani manawa kabeh London nangis; Pancen manawa ing lurung-lurung sampeyan ora bisa ndeleng sandhangan sungkawa, amarga ora ana wong, uga sedulur sing paling cedhak, sing nganggo ireng utawa nganggo klambi sing dianggep sedhih; nanging swarane lara keprungu ing endi-endi.

Kapten Singleton Petualangan

Nalika kita lan Negro golek sumber lan emas, tukang perak luwih akeh ngethok gambar saka piring perak lan wesi. Dheweke wis trampil banget lan nggawe karya seni nyata, sing makili gajah, macan, kucing luwak, manuk unta, manuk garudha, manuk, tengkorak, iwak, lan kabeh sing mbayangake imajinasi. Perak lan wesi meh kesel, mula dheweke wiwit nggarap emas sing dikepung banget.

Roxana utawa courtesan sing begja

Sawise iku, dheweke isih bali kaping pirang-pirang babagan sangu sing dakwenehake, amarga kudu netepi formalitas tartamtu supaya aku bisa nglumpukake tanpa kudu njaluk idin saka pangeran saben-saben. Aku ora ngerti kanthi rinci babagan operasi kasebut, sing dibutuhake luwih saka rong wulan, nanging, sawise kabeh wis rampung, juru jengkar nuli nemoni aku ing sawijining awan lan ngandhani yen Mulia ngrencanakake ngunjungi aku wengi, sanajan dheweke pengin ditampa kanthi seremonial. Aku ora mung nyiyapake kamarku, nanging aku uga yakin manawa tekan omah ora ana wong liya ing omah iki kajaba juru buncine lan Amy.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.