Ati sing daklakoni

Ati sing daklakoni

Ati sing daklakoni

Ati sing daklakoni yaiku novel sejarah sing ditulis dening José María Pérez saka Spanyol, sing luwih dikenal kanthi jeneng Peridis. Buku iki diterbitake ing taun 2020 lan diwiwiti ing Spanyol sing lagi repot taun 1936. Buku iki pancen ditampa dening para pamaca lan pangritik sastra wiwit wiwitan. Ing taun sing padha dirilis, dianugerahi hadiah Primavera de Novela.

Panulis nyebutake ing pambuka buku kasebut terinspirasi obrolan sing ana ing sepur karo wong liya, sing keturunan dhokter lawas saka pedunung Paredes Rubias. Dheweke ngandhani sawetara anekdot saka sedulure, uga sawetara tangga teparo. Saben baris narasi iki didhukung dening omongan kasebut, kanthi crita lan karakter nyata sing dilengkapi karo fiksi.

Ati sing daklakoni (2020)

Iki novel sejarah dununge ing komunitas Paredes Rubias, pas awal Perang Sipil Spanyol. Buku kasebut yaiku diatur en sèket bab cekak, kang padha miwiti en Juni saka 1936 y mungkasi ing Oktober saka 1941. Plot kasebut nyakup macem-macem karakter, sing ngalami macem-macem kasulitan, sajrone konflik bersenjata.

Buku kasebut nuduhake kepiye anggone urip angel nalika perang terus lan sawise iki dadi puncake, nanging tanpa bakal ngarep-arep kabeh bakal nambah. Kabeh kedadeyan ing Spanyol sing lara tenan, nanging karo wong sing kuwat, sing bakal berjuang ngluwari dheweke, adhedhasar katresnan, kulawarga lan kepinginan kanggo masa depan sing luwih apik.

Kulawarga Beato

Honorio Beato minangka dhudha lan urip karo anak wadon telu: Caridad, Esperanza lan Felicidad. Dheweke minangka dhokter terkenal sing mbukak klinik ing Cubillas del Monte lan sadurunge perang dheweke dadi kepala Falange Spanyol. Siji wektu konflik diwiwiti, dheweke dheweke mutusake nylametake kutha kasebut supaya ora bisa males ukum.

Esperanza minangka salah sawijining tokoh utama ing crita kasebut. Dheweke minangka aktivis politik sing kalebu bagean feminis Falange lan wanita sing peduli. Saliyane mbela cita-citane, dheweke nulungi kanca republik, umume sing dihukum mati. Sanajan wis ganti urip, dheweke luwih seneng menehi kesejahteraan wong liya sadurunge mikir babagan awake dhewe.

Kulawarga Miranda

Arcadio Miranda minangka dhokter lan republik, duda karo putra loro, Gabriel lan Lucas, lan anak wadon jenenge Jovita, sing kerja dadi guru ing kutha kasebut. Kulawarga bakal kena pengaruh konfrontasi bersenjata, diancam malah karo pasien lan kenalane dhewe. Kabeh bakal dicopot saka pegaweane supaya bisa ngalami akibat saka lam kasebut.

Gabriel dheweke minangka dhokter enom kanthi karir sing sampurna lan uga Dewan Dhéwan Kutha. Dheweke kudu ndhelik amarga dheweke kalebu pihak sing nentang, sanajan dheweke uga bakal dikunci. Kanggo bagean kasebut, Lucas, sing ana ing tengah kasunyatane sedulure sing elek, diarani munggah, kahanan sing dianggep alternatif kanggo nylametake nyawane, amarga dheweke duwe hak istimewa kanggo profesine.

Sinopsis

Crita kasebut kalebu loro kulawarga, yaiku Dr. Honorio Beato —Kristenan lan Falangist— lan Republik Republik Dr. Arcadio Miranda. Loro-lorone wis kenal nalika sinau ing akademi kedokteran, sanajan mesthi beda kecenderungan politik. Dheweke lan kulawargane padha urip dina kepenak ing wayah ziarah, dianakake saben taun kanggo dina Virgen del Carmen.

Ing tengah-tengah perayaan iki, kabeh masarakat nuduhake panganan lan joget, tanpa mbedakake sisihane politik kasebut. Ana ing endi -Sawise pirang-pirang taun- Esperanza Beato lan Lucas Miranda ketemu, Aku ngerti yen bakal nggawa luwih saka sekadar kekancan. Iki tanpa mbayangake yen sajrone pirang-pirang dina, bakal ana perang sing ala banget, sing bakal ngganti kabeh.

Mungsuh pamrentah wiwit dadi rebutan dadi pemimpin lan duwe swara. Sawise njupuk kekuwatan, dheweke wiwit nganiaya anggota pamrentah sing metu. La kasunyatan anyar nyebabake akibat kekacauan politik lan militer sing elek, sing ngilangi kabeh dalane.

Kabeh kahanan rumit iki nyebabake nilai muncul ing wong; wani, andhap asor, solidaritas lan kamanungsan padha ngrembaka tenan; ngluwihi pemisahan politik.

Sobre el autor

José María Pérez - arsitek lan panulis sing dikenal kanthi jeneng Peridis - teka ing jagad iki dina Minggu 28 September 1941 ing kotamadya Cabezón de Liébana (Cantabria). Nalika aku umur 3 taun, kulawargane pindhah menyang Palencia, khusus menyang kutha Aguilar de Campoo, papan dununge nganti rampung sekolah menengah.

Taun mengko, dheweke pindhah menyang Madrid kanggo sinau ing universitas lan ing taun 1969 dheweke lulus dadi arsitek. Dheweke milih profesi iki sing motivasi saka minat nglestarekake, nglindhungi lan nylametake warisan seni Spanyol.

Kinerja minangka arsitek

Wiwit lulus, dheweke kerja ing rekonstruksi sawetara candhi, bioskop, bangunan, istana, perpustakaan lan omah budaya. Sajrone 40 taun (1977/2017/XNUMX - XNUMX/XNUMX/XNUMX) Dheweke nuntun ing Palencia Yayasan Santa María la Nyata kanggo Warisan Sejarah, sing ngidini dheweke ana ing sawetara rehabilitasi sing penting, kayata:

  • Istana Francisco de los Cobos ing Úbeda
  • Biara Santa María la Real ing Aguilar de Campoo
  • Aula Residence "Vasco de Quiroga" ing Universitas Complutense Madrid

Pakaryan profesional liyane

peridis misuwur amarga karyane dadi kartunis humor, karya sing diwiwiti taun pitung puluhan. Dheweke nggawe kartun pertamane adhedhasar politisi nalika semana, sing diterbitake ing majalah kasebut Siario SP.

wiwit 1976 nganti saiki, Pérez nerbitake strip komik ing koran Negara. Saka karya sing ngasilake, penulis wis nggawe sawetara kompilasi, lan asile, 6 buku kanthi ilustrasi sing paling apik wis diterbitake, nyorot: Peridis 1.2.3. 6 taun nganti ganti (1977) lan Dipercaya lan ora ana ikatan (1996). Dheweke uga wis ngasilake loro kartun kartun kanggo TVE

Saka 2002 kanggo 2007 nampilake seri tv Tombol kanggo Romanesque en TVE. Dokumenter iki duwe telung musim nalika tur setengah jam kanthi macem-macem monumen sejarah diwenehake. Sawise kerja iki, Peridis uga ndamel rong program liyane ing saluran televisi sing padha, kayata: Pindhah Pegunungan y Cahya lan misteri katedral.

Lomba sastra

Dheweke miwiti publikasi ing bidang literatur ing taun 1977, sanajan ing 2014 nalika nampilake novel pertama: Ngenteni raja. Rong taun mengko, dheweke bali nggawa: Kutukan Ratu Eleanor, narasi sing nerusake crita sadurunge. Wiwit iku, dheweke nulis 3 buku liyane: Malah ngrusak bisa dadi pangarep-arep (2017), Ratu tanpa kerajaan (2018) lan Ati sing daklakoni (2020).


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.