Arthur Rimbaud. Sawetara puisi kanggo kelairan

Arthur Rimbaud lair ing dina kaya saiki Charleville, Prancis, ing 1854. Wakil paling dhuwur saka pralambang ing abad kaping sangalas lan salah sawijining pujangga sing dikutuk lan luar biasa sing ngalami urip sing kuat amarga bisa uga ora sithik. Babagan sing dakwaca babagan Rimbaud yaiku geguritane Papan sisih, sing narik kawigaten kanthi tepat amarga ngelingake aku babagan salah siji sing ana ing omah simbahku, uga ngukir lan nyengkuyung ewu prekara lan crita, kaya dene dheweke nulis. Dadi, kanggo ngrayakake ulang taune kelairan, aku milih sing kaping pisanan saka sawetara liyane. Nanging kabeh babagan puisi, reporter, fotografer lan jenius Prancis iki pantes diwaca kanthi ati-ati lan ngrasakake kanthi seneng.

Sawetara geguritan

Papan sisih

Wit gedhe sing diukir - wit cemara
emanates kabecikan saka lawas, dadi tuwa;
Kasedhiya mbukak, lan dhasaré bakal udan, kaya anggur lawas,
ombak peteng saka aroma obsesif.

Dikempalken, iku hubbub barang-barang kuno.
seprei wangi lan kuning, kain lap
wanita lan bocah, renda kerut,
Selendhang eyang karo naga sing dicet.

Ing artikel kasebut, kita bakal nemokake medali lan sorotan
rambut putih utawa blonde, potret, kembang garing
sing ambune ambune woh-wohan wis dicampur.

Oh, papan sisih lawas, pira crita sing sampeyan ngerteni!
lan sampeyan pengin ngetung, mula ora mesthi, sampeyan kabeh padha krasa
Nalika lawang ireng alon-alon mbukak

***

Angin semilir

Ing katun sampeyan mundur,
kanthi napas alus, aura turu:
ing susuh saka sutra lan wol,
aura dagu sing nyenengake

Nalika aura ngunggahake swiwine,
ing mundur katun
lan kembang nyeluk dheweke
ambegane woh mateng.

Oh, aura klasik!
Oh, quintessence saka katresnan!
Kanthi embun diusapi,
apik banget ambune kanggo aku nalika subuh!

Yesus, Yusuf, Yesus, Maria.
Kaya swiwi elang
sing nyerang, turu lan nyenengake
kanggo wong sing turu turu ing salat.

***

Sensasi

Aku bakal lunga, nalika sore nyanyi, biru, ing musim panas,
tatu dening gandum, kanggo mlaku ing alas;
ngalamun, aku bakal ngrasakake seger ing tanduran
Lan aku bakal ngidini angin ngumbah sirahku

Tanpa ngomong, tanpa mikir, aku bakal ngambah dalan:
nanging katresnan tanpa watesan bakal tuwuh ing jiwaku.
Aku bakal lunga, seneng, kaya bocah wadon,
Liwat kebon, nganti tekan gypers sing ngumbara.

***

Kita wis nemokake maneh!

Kita wis nemokake maneh!
Apa? Kalanggengan.
Yaiku segara campuran
karo srengenge.

Nyawa kawula langgeng,
netepi janjimu
senadyan wengi sepi
lan dina iki murub.

Ya sampeyan ngeculke
urusan manungsa,
Saka impuls sing gampang!
Sampeyan mabur miturut ...

Aja ngarep-arep,
ora ana wetan.
Ilmu lan sabar.
Nyiksa aman.

Ora ana sesuk
bara satin,
semangat sampeyan
iku tugas.

Kita wis nemokake maneh!
-Apa? - -Kekalan.
Yaiku segara campuran
karo srengenge.

***

Ojo mbayangno

Apa sampeyan ora bisa mbayangno kenapa aku kelangan katresnan?
Kembang mau matur marang aku: Halo! Sugeng enjing, manuk.
Musim semi wis teka, manise malaikat.
Apa ora bisa ngira-ngapa aku mendidih mabuk!
Malaikat manis crib, malaikat mbahku,
Apa sampeyan ora ngira yen aku dadi manuk
yen lirku ngalahake lan swiwine saya banter
kaya ngulu?

***

Ala

Nalika tenggorokan abrit abang
dheweke wissot nyawang langit biru, saben dina,
lan sing, abang utawa ijo, cedhak raja sing ngguyu
batalyon klelep yen geni murup akeh;

nalika kegilaan gila ora bisa dikendhaleni
lan malih sewu wong dadi mulsa udud;
Mati ora apik! kecemplung ing mangsa panas, ing suket,
ing kabungahan sampeyan, Natura, yen sampeyan nggawe dheweke suci,

Ana Gusti Allah sing ngguyu ing damask
wiwit misbyah, dupa, tuwung emas,
sing cradled ing Hosannas manis turu.

Nanging dheweke kaget, nalika para ibu njebadi
kanggo kasusahan lan sing nangis ing tutup ireng
Dheweke ditawani ochavo sing dibungkus karo sapu tangane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.