Apa iku Pencerahan

Cover apa Ilustrasi

Pencerahan yaiku gerakan budaya sing nglairake akal. Biasane dikenal minangka Age of Enlightenment, XNUMXth. Iki minangka gerakan sing ora mung ngowahi Sastra, nanging uga kalebu Seni, Ilmu, Filsafat lan Politik, lan nyengkuyung gerakan sosial, kayata Revolusi Prancis.

Sajrone separo kapindho abad kaping XNUMX lan awal abad kaping XNUMX, Pencerahan nyebar liwat aula para sarjana lan pemikir lan mbantu ningkatake donya. Nanging, sing mbok menawa uga kesalahane. Ing tangan siji, promosi penghancuran alangan, nanging sing anyar uga dibentuk. Ing cendhak, iku gerakan borjuis.

Asal lan konteks saka Pencerahan

Iki dijenengi Zaman Pencerahan amarga muncul kanthi tujuan menehi cahya kanggo dhasar obscurantist sing isih adhedhasar politik lan umum, kanthi agama ngrasakake papan sing disenengi. Masyarakat kuna iki ditondoi dening ora ngerti lan takhayul. Kapercayan lawas, buta huruf lan kelas lan hierarki militer terus didominasi nganti saiki. Saka ndhuwur nganti ngisor. Panguwasa monarki uga ora bisa dipungkiri, amarga raja-raja sing mrentah lan dheweke nindakake amarga wis dipilih dening Gusti Allah.

Lan sanajan Enlightenment promosi akeh owah-owahan transformatif, padha precipitated continuism sing terus misahake pembuat keputusan saka wong. Mulane, daya disusun maneh vertikal. Dheweke pengin nggawe dalan perbaikan kanggo kabeh wong, nanging tanpa ngetung kabeh lapisan sosial. Kanggo alasan iki, mesthi bakal bisa ing wektu kanggo entuk transisi budaya lan sosial mengko. Mangkono, abad kaping XNUMX bakal nggawa owah-owahan anyar ing macem-macem arah sosial sing luwih transversal.

Salon Madame Geoffrin

Salon Madame Geoffrin (1812), lukisan dening Charles Gabriel Lemonnier.

Fitur

  • Despotisme Enlightened: kakuwasan ambruk menyang jenis paternalism karo wong. Padha wanted kanggo ngajari wong liwat dictates saka Pencerahan karo bebendhu nindakake apa sing paling apik kanggo warga, nanging tanpa nglibatno wong. Lan kekuwatan tetep mutlak kanggo raja.
  • Anthropocentrism: Gusti Allah dipindhah dening manungsa.
  • Rasionalisme: nalar ngluwihi iman.
  • Pragmatisme lan garis filosofis akibat saka Utilitarian. Gegandhengan karo pedagogi lan pentinge sinau mung mata pelajaran sing bisa ditindakake.
  • Imitasi: nyoba bali menyang penulis klasik (neoclassicism).
  • Idealisme: kanthi ethok-ethok nyingkiri kasunyatan lan kasar lan nggoleki estetis, uga nyingkiri wong lan kabutuhan asli. Iku penolakan saka populer.
  • Universalisme: bali menyang asal klasik sastra lan filsafat. Apa universal kanggo budaya Kulon, nanging maneh ora alamat kahanan nyata saka wong.

Pencerahan ing Eropah

Ngomongake Pencerahan yaiku ngomongake babagan Ensiklopedia (Encyclopédie) Denis Diderot lan Jean le Rond d'Alembert, sing tanggung jawab kanggo koordinasi. Uga diarani Kamus ilmu pengetahuan, seni lan kerajinan Iki minangka teks ekstensif sing nyoba nyakup kawruh babagan huruf lan lapangan ilmiah saka sudut pandang pragmatis.. Karakter gedhe kayata Voltaire utawa Rousseau kerja sama ing teks iki. Iki diterbitake ing taun 1751 ing Prancis lan mesthi dadi karya paling penting ing abad kaping XNUMX.

Basa Prancis minangka sarana kanggo ngirim gagasan ing wektu iki.. Dianggep apik banget, karya-karya gedhe ditulis ing basa iki. Nanging, saliyane Prancis, Pencerahan uga nduweni relevansi khusus ing Inggris lan Jerman. Inggris, Jerman, utawa Spanyol kebak karo Gallicisms.

Ing Sastra, genre sing paling kerep kalebu klasikisme: tragedi lan komedi ing teater lan akeh fabel lan sindiran sing nyengkuyung sinau liwat ajaran moral. Nanging, akeh karya sing paling jero ngomong babagan Ekonomi lan Filsafat; ing antarane penulis sing paling misuwur yaiku Adam Smith (Kekayaan Bangsa), Immanuel Kant, David Hume, Montesquieu, lan Voltaire lan Rousseau, mesthi. René Descartes utawa John Locke minangka sumber inspirasi kanggo kabeh.

Narasi ilustrasi Eropa

Iku uga adil kanggo jeneng penulis liyane sing nulis fiksi lan sing karya uga nyumbang kanggo abad kaping wolulas lan mengko. Amarga wong-wong mau ngembangake novel modern:

  • Daniel Defoe: Robinson Crusoe (1719). Iku crita kondhang saka wong sing nglampahi meh 30 taun ing pulo sepi sawise kapal kang lelungan ing kapal karam.
  • Jonathan Swift: Lelungan Gulliver (1726). Novel petualangan, negara Lilliput, ing ngendi aksi kasebut ditindakake lan pedunungé, Lilliputians, uga misuwur banget.
  • Laurence Stern:Vida lan panemu saka Gentleman Tristram Shandy (1759) mujudake karya klasik kang nduweni teknik narasi kanthi monolog internal lan pitakonan ironis.
  • Pierre Choderlos saka LaclosPersahabatan mbebayani (1782) minangka novel epistolary.
  • Donatien Alphonse Francois de Sade, luwih dikenal minangka Marquis de Sade: minangka salah sawijining panulis paling kontroversial ing kabeh wektu. Jenenge wis digunakake kanggo nambah tembung anyar ing kamus, sadis (kata sifat: sadis), amarga rincian kejam saka teks-teks, uga argumen-argumen kebak perversions. Nanging buku-bukune, sanajan kontroversial, kanthi ironi utawa tanpa, uga nyoba kanthi cara dhewe kanggo nuntun pamaca. Padha ngadeg metu: Justine utawa misfortunes saka kabecikan (1791), Filsafat ing meja ganti (1795) utawa 120 dina Sodom utawa sekolah debauchery ditulis ing taun 1785, nanging diterbitake pirang-pirang taun sabanjure.
Royal Spanish Academy

Markas ing Madrid saka Royal Spanish Academy.

Pencerahan ing Spanyol

Konteks politik ing Spanyol nalika paruh kapindho abad kaping 1759 kaya ing ngisor iki: Bourbon mrentah Carlos III (1788-1788) lan Carlos IV (1808-XNUMX). Raja-raja absolut ing wilayah-wilayah sing gagasan-gagasan sing terang lan progresif ing Eropah sing paling maju ora bisa ditrapake kanthi kekuwatan sing cukup. Ora kaya ing Prancis, paling ora. Ing Spanyol, doktrin-doktrin sing paling tradisionalis lan agama Katulik banget bosok ing mentalitas lan adat istiadat wong Spanyol., sing ora tau promosi owah-owahan.

Kita kudu ngenteni nganti abad kaping XNUMX kanggo nyingkirake Carlos IV sing nyata, lan ana monarki progresif ing Spanyol kanthi sentuhan Prancis, kanggo wong Spanyol sing paling apik dadi Prancis lan kabeh pungkasane rampung. perang kamardikan lan bali saka absolutism wesi paling dening tangan saka "sing dikarepake", Fernando VII.

Ing sisih liyane, Ing bidang budaya, nggawe Royal Spanish Academy (1713) ngadeg metu, wiwit iku tanggung jawab kanggo "ngresiki, ndandani lan menehi kamulyan" kanggo basa kita., uga Royal Academy of Fine Arts of San Fernando (1752), Akademi Sejarah (1738) utawa saiki Museum Nasional Ilmu Pengetahuan Alam, ing antarane institusi liyane sing penting banget lan prestise. Mangkono uga, Economic Society of Friends of the Country minangka klompok elitis lan intelektual sing dibentuk dening sawetara bangsawan ing wektu kasebut lan ngliwati tahapan sing beda-beda, nanging ora tau nilar karakter aristokrat.

Jovellanos dening Goya

Lukisan GM de Jovellanos (1798), dening Goya.

Penulis Spanyol ing abad kaping XNUMX

  • Fray Benito Jeronimo Feijoo (1676-1764). Biku Benediktin, dheweke dadi tokoh dhasar kanggo karya esai lan pamikiran kritis. Karya-karyane sing paling penting yaiku Teater Kritis Universal (1726) lan Surat Ilmiah lan Penasaran (1742).
  • Gregory Mayans (1699-1781). Minangka sejarawan sing terang, dheweke penting banget ing esai sejarah lan karya-karyane katon kaku. Karya paling penting dheweke: Asal saka basa Spanyol (1737).
  • Gaspar Melchor de Jovellanos (1744-1811). Saliyane nulis macem-macem karangan babagan ekonomi utawa pertanian (penting banget karyane Laporan babagan Hukum Agraria), nyumbang kanggo gambar Spanyol saiki komedi klasik ditulis ing prosa, Penjahat jujur (1787), dibingkai ing teater Enlightenment sing apik iki.
  • Jose de Cadalso (1741-1782). Narator Spanyol gedhe ing abad kaping XNUMX. Padha nyorot sing Kertu Maroko (1789), risalah sing apik banget ing wangun epistolary liwat tuan rumah Spanyol lan wong manca sing elegan saka Maroko sing nyoba sinau adat istiadat Spanyol sing penasaran lan rada rustic. Iku uga penting bengi-bengi surem (1789-1790), lagu kamar mayat sing apik banget lan sedih, sanajan luwih cedhak karo pra-romantisisme Spanyol.
  • Juan Melendez Valdes (1754-1814), wakil agung puisi Spanyol ing abad kaping wolulas.
  • Thomas saka Iriarte (1750-1791) lan Felix Maria Samaniego (1745-1801) makili dongeng pedagogi sastra Spanyol ilustrasi.
  • Leandro Fernandez de Moratin (1760-1828) minangka dramawan paling penting ing abad kaping XNUMX ing Spanyol. Komedi-komedié katon metu Wong tuwa lan cah wadon (1790), Ya bocah-bocah wadon (1805), uga komedi anyar (1792)

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Vladimir Portela ngandika

    Rampung overrated. Ing wektu iku ora dingerteni yen intelijen (iq) disebarake kanthi normal. Mulane, dina iki kita ngerti manawa ana klompok kutu buku Prancis sing ngira yen kanthi pitungan rasional bisa urip sing luwih apik. Ayo kita ngrayakake yen dina iki apa sing kita ngerti yaiku ora kaya ngono. Kita Hispanik ora duwe Lampu. Sing diimpor trinkets.
    Aja pracaya ing Prancis. ora tau.

    1.    Belen Martin ngandika

      Hello Vladimir! Matur nuwun kanggo komentar sampeyan. Pancen, aku wis nyoba ngirim pesen yen Pencerahan dudu gerakan kanggo kabeh wong lan, kaya kabeh liyane, bisa uga ditindakake kanthi luwih apik. Kajaba iku, Lampu ing Amerika Latin surem banget! Mesthi wae. Kabeh sing paling apik.