Antonio Buero Vallejo. Pengetan kelairan. Fragmen

Antonio Buero Vallejo.
Photography: Instituto Cervantes.

Gambar placeholder Antonio Buero Vallejo lair ing September 29 saka 1916 ing Guadalajara lan, saliyane minangka salah sawijine penulis main Spanyol sing misuwur, dheweke uga dadi pelukis. Nyatane, dheweke dilatih ing Sekolah Seni Rupa San Fernando ing Madrid. Dheweke ana ing pakunjaran wiwit taun 1939 nganti 1946, lan nalika semana dheweke cocog Miguel Hernandez lan dheweke kekancan apik. Wis kebebasan, dheweke wiwit kerja bareng ing macem-macem majalah kayata kartunis y panulis potongan cekak teater

En 1949 nerbitaké apa karya sing paling misuwur, Sejarah tangga, sing entuk Award Lope de Vega. Karo dheweke sukses banget ing publik ing Teater Spanyol ing Madrid. Mengko dheweke terus nulis lan miwiti luwih akeh karya kayata Tenun impen, Sinyal sing diarepake  o Pemimpi kanggo masarakat. Dheweke uga Konser Saint Ovid o SkylightIki minangka pilihan sawetara pecahan saka wong-wong mau kanggo ngelingi.

Antonio Buero Vallejo - Fragmen karyane

Skylight

VINCENT Iki dudu edan, nanging wis tuwa. [Bab sing umum:] arteriosclerosis. Saiki dheweke bakal luwih ditahan ing omah: aku menehi televisi wulan kepungkur. [Sampeyan kudu ngrungokake omongane wong tuwa.] Sampeyan ora bakal seneng kertu pos iki. Sampeyan ora weruh wong.
BAPAK. Iki uga bisa munggah.
MARIO. Neng endi
BAPAK. Menyang sepur.
MARIO. Sepur apa?
BAPAK. Kanggo sing siji.
MARIO. Iki minangka skylight.
BAPAK. Apa sampeyan ngerti…
ENCARNA. Kita ora bakal lunga?
MARIO. Vicente bakal teka dina iki.
BAPAK. Apa Vicente?
MARIO. Apa sampeyan ora duwe anak lanang jenenge Vicente?
BAPAK. Ya paling tuwa. Aku ora ngerti yen dheweke urip.
MARIO. Rawuh saben wulan.
BAPAK. Lan sampeyan sapa?
MARIO. Mario.
BAPAK. Jenengmu jenenge anakku.
MARIO. Aku anakmu.
BAPAK. Mario luwih cilik.
MARIO. Aku wis gedhe.
BAPAK. Banjur sampeyan bakal menek luwih apik.
MARIO. Neng endi
BAPAK. Menyang sepur.

Irene utawa bandha

Irene, aku tresna sampeyan. Aku tresna sampeyan! Hei, aku wis kabur! Ora! Aja ngomong apa-apa. Ayo dak jelasake dhisik. Aku pengin sampeyan omah-omah lan mbebasake sampeyan saka neraka iki sing nyiksa. Aku ngerti aku ora ana regane. Goleki tokoh! Profesor miskin tanpa kursi utawa sumber daya; siji maneh tentara lulusan tanpa wates ing Filsafat sing ora bisa mati. "Murid kasebut gludhug," ujare Don Dimas. Uripku wis liwati lan aku ora duwe omah. Kanthi sawetara pesetilla saka tanah sing dakgawe ing kutha lan apa sing dakwenehake saka kelas, meh ora bisa urip. Aku ora duwe apa-apa, lan sing luwih elek, aku uga ilusi. Pirang-pirang taun kepungkur aku mandheg mbangkang, amarga wong liya sing luwih cerdas utawa luwih urip mesthi menang ing game kasebut. Aku kapitunan ... Aku ora ngerti apa-apa (Ngaso singkat). nanging, amarga alesan iku, aku wani ngomong karo sampeyan. We are loro sepi. Aku ora arep nglawan pengeling-eling sampeyan, nanging aku pengin nylametake sampeyan saka rasa sedhih sing dakkirim nalika urip ... Lan uga sampeyan nylametake aku. Sampeyan menehi aku kapercayan ing urip, sing wis dakkirangan. Wiwit aku ketemu sampeyan, aku kepengin gelut maneh. Sampeyan wis nggawe mukjizat, manisku, Irene sing sedhih. Ngluwari aku, sampeyan sing bisa nindakake, lan slametna awakmu dhewe! ... Nampa aku.

Sejarah tangga - Pungkasan Undhang-undhang I

FERNANDO.- No. Mohon. Aja lunga. Sampeyan kudu ngrungokake aku ... lan percaya karo aku. Ayo. Kaya ngono.

CARMINA.-Yen dheweke ndeleng kita!

FERNANDO.- Apa sing dadi perhatian kita? Carmina, tulung aku percaya. Aku ora bisa urip tanpa sampeyan. Aku nekat. Aku klelep karo keakraban sing ana ing sekitar kita. Aku butuh kowe tresna marang aku lan nyenengake aku. Yen sampeyan ora nulungi aku, aku ora bakal bisa maju.

CARMINA.-Napa sampeyan ora takon karo Elvira?

FERNANDO.- Sampeyan tresna kula! Aku ngerti! Sampeyan kudu tresna karo aku! Carmina, Carmina ku!

CARMINA.- Lan Elvira?

FERNANDO.- Aku sengit karo dheweke! Dheweke pengin mburu aku nganggo dhuwit. Aku ora bisa ndeleng!

CARMINA.- Aku uga!

FERNANDO.- Saiki aku kudu takon sampeyan: Lan Urbano?

CARMINA.- Dheweke bocahe apikan! Aku edan kanggo dheweke! Wong gemblung!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.