Lampu Bohemia, dening Ramón María del Valle-Inclán. Analisis

Lampu Bohemian Iki minangka klasik sastra Spanyol. Karya pisanan sing penulis, Ramon Maria del Valle-Inclan, Aku nelpon grotesque. Dina iki aku nggawa a analisis ringkes saka teks iki sing mesthi kita wis waca ing sekolah menengah utawa mengko. Lan uga amarga, miturut panorama nasional saiki, intine tetep valid kanggo saiki.

Lampu Bohemian

Grotesque pisanan

Lampu Bohemian Punika a dolanan diterbitake ing versi pisanan dening pangiriman mingguan en 1920 ing saben minggu España. En 1924 ing versi pungkasan, direvisi lan diterbitake maneh kanthi telung adegan liyane. Nanging iki ora bakal dirilis nganti taun 1970.

Karo Valle-Inclán nggawe genre teater anyar, "grotesque". Max Estrella, protagonis, sing nganggep minangka cara kanggo ndeleng donya.

Purwaning Dumadi lan tema

Iki nyritakake wengi pungkasan ing urip Max Estrella, pujangga miskin lan wuta, dhaup karo putri. Kanggo karakter iki Valle-Inclán adhedhasar tokoh, urip lan matine novelis Sevillian Nyurung sawa. Nanging narasi dadi a perumpamaan tragis lan aneh babagan ora bisa urip ing Spanyol sing cacat, ora adil, nindhes lan ora masuk akal.

Ziarah Max Estrella yaiku a keturunane menyang telenging ketidakadilan, kasusahan lan nggatekke. Kajaba iku, kita ora ngerti yen pungkasane dheweke tilar donya amarga kadhemen, keluwen, ngombe utawa saka jantunge sing kesel banget sadurunge ana tontonan ing saubenge.

Struktur

Iki digawe saka 15 adegan sing, pisanan, kayane pedhot lan berkembang ing lingkungan sing beda-beda. Nanging, kajaba protagonis, ana uga unsur tartamtu sing menehi kesatuan kanggo kasunyatan. Dheweke kalebu, kayata anane pati saka adegan I, undhangan sing digawe Max kanggo garwane lan putrine supaya bunuh diri sing ngarepake pungkasan main.

Uga karcis lotre, minangka pangarep-arep bisa uwal saka kasangsaran lan dheweke bakal oleh pituwas sawise matine Max.

Nanging struktur ing telung bagean bisa dihargai:

  • El pambuka ing adegan kasebut aku
  • Un awak tengahl karo ziarah Max ing Madrid ing wayah wengi dipérang dadi rong tahap: Max tetep ing pakunjaran karo buruh Catalan lan mangkat nganti matine pakaryan kasebut.
  • Y el pungkasan saka ziarah ing ngendi Max mulih lan seda.

Watake

Umure luwih saka 50 wong-wong sing mlebu lan mangkat ing karya iki, sawetara adhedhasar kasunyatan. Nanging dheweke misuwur banget:

Max StarKomplek lan apik banget, bisa uga ora pancen mulya nanging kanthi wektu-wektu tartamtu kanthi keagungan sing luar biasa. Ing banyolan lan keluhan, kamulyan lan ora pantes, bangga lan mediocrity beda-beda. Lan utamane nyorot banget ngamok marang masarakat sing ora adil kala semana uga krasa pasedulurane marang wong sing kurang mampu.

Y Hadiah Latin, Bayangane Max sing ngancani dheweke ing endi wae. A kartun urip bohemia lan uga wong lanang sengsara amarga ora setya lan debasement, utamane ing pungkasan, nalika dheweke ninggalake dheweke ing ngarep omah lan njupuk dompet.

Nanging ana liyane: Pica Lagartos, Pitito, Serafín el Bonito, Menteri Don Francisco, Pisabien, concierge, perek utawa undertaker. Kajaba iku, pantes ditampilake Rubén Darío lan Marqués de Bradomín.

Seni lan basa

Dhasar grotesque yaiku deformasi, distorsi kasunyatan. Deformasi parodi kasebut ora mundur saka apa-apa, nyatane, dikarepake nganti mati. Ing nggunakake kontras ing antarane lara lan grotesque, kaya nalika tangi Max. Lan ciri khas yaiku jinis banyolan, dadi cokotan lan kecut.

Ing leksikon iku gumun kasugihan lan macem-macem ing campuran antara basa kasar, vulgarisme utawa pidato populer Madrid tradisional.

Mesthi wae

sing Lampu Bohemian es apik diwaca kapan wae. Kanggo nemokake utawa seneng maneh.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.