Ana Maria Matute

Ana Maria Matute

Sumber foto Ana María Matute: Zendalibros

Ing dhaptar akeh penulis Spanyol, salah sawijining jeneng kanthi huruf kapital sing kudu disorot yaiku, tanpa mangu, Ana Maria Matute, novelis Spanyol sing kasil dadi anggota Royal Spanish Academy ngenggoni kursi 'K' lan pemenang Hadiah Cervantes.

Nanging sapa Ana María Matute? Apa sebabé iki dianggep minangka salah sawijining sastra paling penting ing abad kaping XNUMX ing Spanyol? Kita bakal nemokake ing ngisor iki.

Sapa Ana María Matute

Sapa Ana María Matute

Sumber: Royal Academy of the Language

Ana María Matute Ausejo lair tanggal 26 Juli 1925 ing Barcelona. Dheweke minangka putri nomer loro saka kulawarga borjuis Catalan, ditondoi kanthi religius lan konservatif. Bapake yaiku Facundo Matute Torres, pemilik pabrik payung Matute SA. Ibune yaiku María Ausejo Matute. Gunggunge ana 7 anggota, 5 bocah lan wong tuwa.

Bocah cilik Ana María Matute ora ana ing Barcelona, ​​​​nanging ing Madrid. Nanging, crita-crita sing wis ditulis biasane ora fokus ing lokasi iki.

Ing umur patang taun, penulis mangsa lara lan nyebabake kabeh kulawarga pindhah menyang Mansilla de la Sierra, ngendi mbah kakunge, amarga kesehatane, ing La Rioja.

Ella Dheweke minangka salah sawijining "wadon" sing urip ing Perang Sipil Spanyol taun 1936, awit nalika iku umuré 11 taun. Mulane, kekerasan, pati, gething, mlarat, lsp. Iku kahanan sing dheweke alami lan sing delved jero dheweke, kang kok dheweke bisa nulis bab wektu kaya ora ana wong liya.

La Novel pisanan Ana María Matute nalika umur 17 taun. Iku Teater Cilik, sanajan ora diterbitake nganti 1950. Setaun sadurunge, dheweke nampilake novel Luciérnagas kanggo Hadiah Nadal, sing pungkasane disingkirake ing babak final, lan uga ngalami sensor.

Nanging, iki ora ngalangi upaya sastra kanggo nggawe jeneng kanggo awake dhewe lan terus nerbitaké kanggo sawetara taun. Satemah taun 1976 dinominasiaké kanggo Bebungah Nobel Sastra.

Karya Ana María Matute fokus ing pendidikan, amarga dheweke dadi profesor universitas. Dheweke uga akeh lelungan menehi ceramah menyang kutha-kutha Spanyol lan Eropa sing beda-beda, uga ing Amerika Serikat.

En 1984 pikantuk Bebungah Nasional Sastra Anak lan Remaja karo "Mung siji bare foot." Ing taun 1996, karya gedhe liyane, "Raja Gudú sing lali", ngluncurake dheweke dadi bintang maneh nanging, tanpa mangu, acara paling apik ing taun kasebut yaiku nalika Royal Spanish Academy milih dheweke dadi anggota lan pemilik kursi K, dadi wanita katelu sing dadi bagian saka institusi kasebut.

Ana María Matute ing kursi K

Sumber: asale.org

Penghargaan wis ditampa akeh, ora mung sebutno sing wis kasebut sadurunge. Minangka conto, kita bisa nyebutake sampeyan: Hadiah Planeta, Hadiah Nadal, Hadiah Nasional kanggo Surat Spanyol, finalis Hadiah Pangeran Asturias kanggo Surat, Hadiah Miguel de Cervantes ...

Ana María Matute ing katresnan

Urip katresnane wis rada dramatis. Lan iku ing 1952 dheweke nikah karo penulis Ramón Eugenio de Goicoechea. Kalih taun salajengipun, putranipun, Juan Pablo, lair, kanggo kang darmabakti akeh karya anak.

Nanging, 11 taun sabanjure dheweke pisah karo bojone lan, amarga hukum Spanyol wektu iku, dheweke ora duwe hak kanggo ndeleng putrane amarga sing dadi perwalian dudu dheweke, nanging bojone. Iki nyebabake dheweke duwe masalah emosional.

Taun mengko, katresnan nuthuk lawang maneh karo pengusaha Julio Brocard. Nanging seda ing taun 1990, tepate ing ulang tahun penulis, nyebabake depresi sing wis nyeret saka sadurunge mundhak.

Sayange, ing 2014, Ana María Matute tilar donya amarga masalah kardiorespirasi.

Apa buku sing wis ditulis?

Buku Ana María Matute

Miturut Ana María Matute kita bisa nemokake akeh novel, Nanging mbok menawa sing sampeyan ora ngerti yaiku dheweke uga dadi penulis crita lan drama bocah-bocah. Kajaba iku, dheweke isih modis lan mesthi ana sawetara sing wis maca.

Secara khusus, lan kanthi bantuan Wikipedia, judhul kabeh buku Ana María Matute kaya ing ngisor iki (dipérang dadi telung kategori utama):

Novelas

  • Abel
  • Kembang api
  • Partai Barat Daya
  • Teater cilik
  • Ing tanah iki
  • Bocah-bocah sing mati
  • Memori pisanan
  • Para prajurit nangis ing wayah wengi
  • Sawetara lanang
  • Jebakan
  • Menara Pengawas
  • Segara
  • Kelalen Raja Gudú
  • Aranmanoth
  • Swarga sing ora dienggoni
  • dhemit akrab.

Crita cekak

  • Bocah lanang sebelah
  • Urip cilik
  • Bocah-bocah bodho
  • urip anyar
  • Cuaca
  • Setengah dalan
  • Sajarah Artámila
  • Sing tobat
  • Telu lan ngimpi
  • Kali
  • Virgin saka Antioquia lan crita liyane
  • Saka ngendi wae
  • Pungkasan sejati saka Sleeping Beauty
  • Wit Emas
  • Sang Prabu
  • House of game terlarang
  • Sing ing toko; Guru; Kabeh brutal ing donya
  • Lawang rembulan. crita lengkap
  • Musik.

Pakaryan bocah

  • Negara papan tulis
  • Paulina, jagad lan lintang
  • The Green Grasshopper lan The Apprentice
  • Buku dolanan kanggo anak liyane
  • Jaran edan lan Carnavalito
  • The stowaway saka «Ulises»
  • Paulina
  • Wong anyar
  • Mung siji bare foot
  • Belalang ijo
  • wedhus ireng
  • Kabeh critaku.

Apa karya paling penting saka Ana María Matute?

Ana María Matute wis ninggalake kita akeh karya kanggo ngelingi dheweke lan sing bener iku mung milih salah siji saka iku rumit. Saka kabeh sing ditulis, sing paling misuwur yaiku sing nyritakake jaman pasca perang, nanging ora saka wong diwasa, nanging saka sudut pandang bocah. Uga trilogi dheweke penting.

Nanging apa karya paling penting saka Ana María Matute? Ing kasus iki, kita bisa nyebut sawetara wong, nanging Mbok menawa sing paling dikenal penulis lan nduweni evaluasi paling positif yaiku Anak Mati.

Kanthi buku iki, Ana María Matute menangake Bebungah Narasi Nasional Spanyol ing taun 1959. Nanging ora mung kuwi, nanging uga Bebungah Kritik Narasi Kastilia.

Iku nyritakake critane wong loro, Daniel, wong buangan ing Prancis sing bali menyang negarane lara lan ora kasil; lan Miguel, putrane anarkis sing bali menyang kutha lan pungkasane nindakake angkara.

Kenapa buku iki? Inggih, miturut kritikus, amarga kuwi kekuatan lan perwakilan saka pain, kasepen, decadence, etc. sing ndadekake pamaca padha ngrasakake paraga kasebut.

Apa buku favorit Ana María Matute?

Takon marang penulis buku endi sing paling disenengi yaiku diikat. Lan iku, kanggo wong-wong mau, kabeh buku duwe bagean sing disenengi lan ora bisa milih. Pancen ana novel lan buku tartamtu sing luwih disenengi dening penulis.

Ing kasus Ana María Matute, dheweke dhewe ngaku yen dheweke duwe favorit, Lali Raja Gudú. Ing kono, penulis disetel ing Abad Pertengahan, utamane ing asal-usul lan ekspansi kerajaan Olar, ing ngendi bocah wadon kidul, makhluk aneh sing manggon ing lemah lan tukang sihir bakal nyabrang.

Nalika sampeyan bisa ndeleng, iku dudu buku sing biasane diakoni. Nanging iku fantasi, petualangan lan cara ngirimake rasa tresna, kekuwatan, kelembutan, semangat, lsp. sing ndadekake dheweke paling disenengi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.