Ana Lena Rivera. Wawancara karo penulis Apa sing mati padha meneng

Foto sampul: duweni saka Ana Lena Rivera.

Ana Lena Rivera miwiti petualangan sastra sing apik wiwit menang ing Penghargaan Torrente Ballester 2017 karo novel Sing mati meneng wae. Saiki bukak maelstrom biasane babagan prekara iki kanthi diluncurake lan presentasi. Ing AL tkita begja amarga dheweke dadi editor. Sampeyan wis kepenak banget menehi kita wawancara ekstensif iki ing kana dheweke crita sethithik babagan novel, pengaruh, proses kreatif, ilusi lan proyek sabanjure. Dadi Matur nuwun kanthi sanget kanggo wektu lan muga-muga sukses..

Ana Lena Rivera

Lair ing Oviedo Ing taun 1972, dheweke sinau Hukum lan Administrasi Bisnis ing ICADE, ing Madrid. Sawise rong puluh taun dadi manajer ing multinasional gedhe, dheweke ngganti bisnis dadi nulis, semangat sing gedhe, pas karo laire anake, Alejandro. Ing jejere uga lair Grace Saint Sebastian, ing peneliti utama saka seri intrik sing diwiwiti karo novel pertama iki.

Interview

  1. Menang Penghargaan Torrente Ballester kanthi Sing mati meneng wae Wis sukses mlebu ing dunya penerbitan. Kepiye rasane mlebu kontes?

Bener? Amarga ora nggatekke. Sing mati meneng wae Iki novelku sing pertama, dadi nalika rampung nulis, aku ora ngerti apa sing kudu tak lakoni. Aku ora ngerti sapa wae ing sektor kasebut, mula aku riset kanthi online, nggawe dhaptar penerbit sing nampa naskah lan mutusake ngirim novelku kanthi tujuan njaluk pendapat. Rong utawa telung wulan kepungkur lan aku ora entuk wangsulan, mula aku ngirimake menyang sawetara kontes. Sawetara, amarga ing mayoritas sampeyan ora bisa ngenteni keputusan ing kontes liyane, mula sawetara wulan liwati maneh lan aku isih durung entuk wangsulan. Ora malah pengakon.

Dumadakan, kanthi ora ana sing ngumumake, mula kedadeyan: Aku dadi finalis ing Penghargaan Fernando Lara lan kayane luar biasa kanggo aku. Pancen rame, nanging pirang-pirang wulan kliwat maneh lan uga ora ana kedadeyan. Nalika aku wis miwiti golek strategi anyar, landheweke juri kanggo Bebungah Torrente Ballester mutusake arep ngandhani jagad iki: "Hei, waca iki, apik!", lan dakkira wis tekan pucuk impenku. Nanging isih ora kaya ngono.

Penghargaan Torrente Ballester minangka pengakuan lan nggawa hadiah dhuwit, nanging minangka penghargaan independen, Ora ana penerbit, dadi sing menang ora njamin yen penerbit bakal nerbitake sampeyan. Lan tekan kana puncak: ing tanggal sing padha dheweke wiwit ngarani aku editorial dheweke wis maca naskah kasebut. Tenggat wektu maca luwih saka setaun utawa luwih amarga akeh karya sing ditampa. Aku ora ngerti! Ing antarane sing nelpon yaiku penerbitku, Maeva, nalika durung dingerteni manawa Torrent Ballester menang. Aku wis ngirim naskah kasebut pirang-pirang wulan kepungkur lan dheweke arep ngandhani yen dheweke kepengin nerbitake aku!

Yen dina aku mutusake nggawe salinan naskah lan nyoba ngirim menyang sawetara kontes lan penerbit, mula dheweke bakal crita apa sing bakal kelakon lan ing ngendi aku arep dina iki, aku ora bakal precaya. Sing jelas yaiku, ing sektor iki, sampeyan ora bakal kesusu. Kabeh kedadeyan alon-alon lan adhedhasar kekarepan sing akeh.

  1. Endi ide kanggo nulis Sing mati meneng wae?

Sing mati meneng wae Muncul saka crita sing dakrungu nalika isih cilik, ing lambene wong tuwaku lan wong tuwa liyane lan sing nyebabake aku nalika semana. Aku kira meh kabeh bocah, sing paling wedi karo aku yaiku ilang wong tuwa, yen ana kedadeyan, ilang, diculik karo wong bogeyman ... aku kepengin banget.

Nalika aku krungu para pinituwa crita babagan bapak-bapak sing nalika perang Dheweke ngutus anake cilik dhewe menyang Rusia utawa Inggris supaya bisa urip luwih apik tinimbang sing bisa diwenehake ing Spanyol, sanajan ngerti yen ora bisa ketemu maneh, aku dadi kaget. Utawa nalika aku krungu biarawati lan pandhita saka sekolahku ngandhani manawa dheweke wis mlebu biara utawa seminari nalika umur 9 utawa 10 taun amarga dheweke paling enom saka akeh sadulur, isih enom banget bisa kerja lan wong tuwane ora cukup. dipakani.

Nalika aku luwih tuwa, aku ngerti yen keputusan wong Dheweke mung bisa dihargai lan dingerteni kanthi ngerti kahanan sing ngombe. Lan sing inspirasi novel.

En Sing mati meneng wae padha intermingle rong crita: koleksi kasebut, kanthi jelas apus-apus, saka pensiun substansial kanggo komando tentara Prancis sing dhuwur yen, yen urip, umure wis 112 taun, bubar bakal pindhah menyang internet banking lan ora bakal ditangani dhokter kesehatan masyarakat luwih saka telung puluh taun. Nalika peneliti utama, Gracia San Sebastián, wiwit nyinaoni kasus kasebut, ana kedadean sing ora dikarepake: tangga teparo ibune, guru pensiunan, sing dikenal ing komunitas La Impugnada, bunuh diri kanthi mlumpat metu saka jendhela teras, kanthi cathetan tulisan tangan sing dipasang ing rok dheweke sing ditujukan menyang penjaga lawang bangunan kasebut.

Iki minangka novel intrik, kanthi alur sing cepet banget, kanthi humor, nanging kayadene ing novel intrik ana potret sosial sing ana ing plot kasebut. On Sing mati meneng wae latar mburi yaiku évolusi masarakat Spanyol wiwit jaman perang nganti saiki, generasi sing lair ing taun 40-an, kanthi kekurangan, ing tengah pemerintahan diktator, tanpa kebebasan utawa informasi lan saiki ngobrol karo putu-putune ing Skype, nonton seri ing Netflix lan mlebu kursus komputer kanggo sing umure luwih saka 65 taun.

Kasunyatan sing diselidiki ing novel kasebut minangka akibat keputusan sing dijupuk 50 taun kepungkur lan kudu ngerti kahanan wayahe kanggo mbukak apa sing kedadeyan saiki.

  1. Sapa protagonis sampeyan, Gracia San Sebastián, lan apa sampeyan ing dheweke?

Hbubar aku krungu Rosa Montero ujar manawa panulis nulis kanggo ngadhepi rasa wedi, obsesi, kanggo crita marang awake dhewe babagan karakter sing ngadhepi rasa wedi, supaya ora kuwat lan nyingkirake awake dhewe. Aku ora ngerti apa kedadeyan sing padha bakal dialami kabeh panulis, nanging ing kasusku, aku ngerti kanthi bener.

Rahmat minangka pahlawan pribadi, ngadhepi rasa wedi sing paling ala. Dheweke lan garwane berjuang kanggo ngatasi tragedi sing nggegirisi, kelangan anake lanang umur telung taun ing kacilakan domestik.

Grace duwe kepribadian dhewe sing tuwuh karo novel, bakal berkembang dhewe tanpa aku, ora ketompo carane panulis, ngontrol cara mateng. Dheweke duwe pengalaman sing beda karo aku, yaiku nggawe karaktere.

Mesthi wae, aku ora bisa nolak diwenehake karo sawetara rasa lan hobi: kayata, ora ana siji uga wong sing nonton warta kasebut wis suwe utawa maca warta kasebut. Uga jam loro kita seneng panganan sing enak lan anggur abang.

  1. Lan kanthi longsor saiki para protagonis wanita sing apik, apa Gracia San Sebastián sing paling misuwur?

Sing istimewa babagan Grace yaiku yen dheweke iku wong biasa. Dheweke pinter lan pejuang, pejuang, kaya wanita liyane. Dheweke aneh, minangka protagonis serangkaian intrik, dheweke dudu penyidik ​​biasa, nanging ahli ing penipuan finansial.

Rahmat wis urip ing pikiranku wiwit remaja tanpa ngerti. Minangka bocah sing seneng maca lan langsung nesu karo novel intrik, aku lunga saka Mortadelos menyang Agatha Christie lan saka kana nganti saiki: wiwit saka Sherlock Holmes menyang Pepe Carvalho, liwat Phillip Marlowe, Perry Mason. Aku malah ngarepake saben bab seri kasebut Mike Hammer ing televisi.

Saiki aku ngerti loro prekara: protagonis novel sing dakkarepake yaiku pria, lan uga kabeh padha duwe prekara liya: padha ora seneng urip, tanpa hubungan sosial utawa ikatan kulawarga, sing ngombe wiski jam sepuluh esuk lan turu ing kantor amarga ora ana sing ngenteni ing omah. Banjur peneliti wanita wiwit muncul, nanging dheweke ngetutake pola sadurunge pria: sing hebat Petra Delicate dening Alicia Jimenez - Barlett utawa Kinsey milhone dening Sue Grafton.

Ing kana, tanpa sadhar, aku mutusake yen ing sawijining dina aku bakal nulis babagan peneliti dheweke wanita lan dheweke duwe sesambetan pribadi lan kulawarga. Malah komisaris polisi sing kalebu Gracia San Sebastián ing kasus kasebut, Rafa Miralles, iku wong normal: Dheweke ahli ing kantor polisi kanthi profesional, nanging seneng bebrayan, bapak saka bocah wadon loro, sing seneng masak, duwe kanca apik lan asu dolanan.

  1. Panulis apa sing sampeyan tresnani? Apa ana siji liyane khusus sing wis mengaruhi sampeyan kanggo novel iki? Utawa bisa uga maca khusus?

Aku miwiti nulis dening Agatha Christie. Kabeh koleksi ana ing omahku. Aku isih duwe kabeh, ing kahanan nuwun sewu nalika aku maca lan maca maneh. Dina iki aku nindakake perkara sing padha karo buku wanita kriminal anyar, Donna Leon, karo Brunetti ing Venesia.

Ing antarane panulis Spanyol, aku duwe referensi Jose Maria Guelbenzu, lan aku seneng karo saben buku anyar dening María Oruña, Reyes Calderón, Pelabuhan Berna González, Alicia Jiménez Barlett utawa Víctor del Arbol. Uga sawetara sing diterbitake dhewe manawa aku setya tenan kaya Roberto Martínez Guzmán. Lan loro panemuan anyar taun iki: Santiago Díaz Cortés lan Inés Plana. Aku ngarep-arep maca novel nomer loro.

  1. ¿Sing mati meneng wae Apa wiwitane saga utawa sampeyan arep ngganti dhaptar ing novel sabanjure?

Iku saga terus protagonis lan karakter sing ngubengi dheweke: komisioner Rafa Miralles, Sarah, kanca apoteker, jenius, garwane komisioner lan Barbara, adhine, kardiologis, ora sabar lan perfeksionis. Kasus anyar ing novel nomer loro bakal beda banget karo sing pertama Lan, yen pengin maca, muga-muga ana akeh liyane.

  1. Kepiye biasane proses nggawe sampeyan? Apa sampeyan duwe saran utawa pandhuan? Apa sampeyan menehi saran?

Kaya pikiranku: semrawut. Aku ora nate ngalami sindrom kaca kosong. Aku mung butuh wektu lan meneng. Pirang-pirang jam sepi, tanpa swara utawa gangguan lan critane mili. Aku ora ngerti apa sing bakal dak tulis, utawa apa sing bakal kedadeyan ing novel kasebut. Minangka proses sing nyenengake banget amarga aku nulis kanthi emosi pamaca sing ora ngerti apa sing bakal kedadeyan ing adegan sabanjure. Yen aku ngrampungake bagean serius: bener, bener, bener.

Mesthi aku njaluk saran: Aku sinau ing Sekolah Penulis karo Laura Moreno, sing mbantu aku mbenerake novel, mula aku miwiti program bimbingan sastra karo Jose María Guelbenzu, sing wis dadi salah sawijining penulis favorit lan sing ora nate mandheg sinau, aku duwe klub maca beta... Profesi nulis sepi banget, dadi wong sing duwe pengalaman kanggo mulang kekuwatan lan kekurangan sampeyan lan para pamiarsa supaya menehi pendapat babagan asil pungkasan kanggo aku lan wis dadi harta karun. Aku tetep mandhiri, dheweke minangka pandhuan lan referensi.

  1. Apa genre sastra liyane sing disenengi?

Sanajan aku seneng banget karo intrik, aku bisa entuk novel apa wae jinis apa wae. Nganti setaun kepungkur aku mesthi crita yen novel sejarah rada keselak, nanging ing taun iki aku wis maca loro sing menangake aku: sing pertama, Sudut Kabut, saka mitraku Fatima Martin. Mengko, aku cukup bejo dadi juri saka Penghargaan Carmen Martín Gaite lan wiwit aku maca karya saka Paco Tejedo Torrent Kanthi biografi fiksi babagan María de Zayas y Sotomayor, aku ngerti aku kudu menang. Untunge, kabeh juri setuju. Uga Aku dadi juri ing Torrente Ballester lan aku seneng karo novel sing menang, Argentina sing dikersakake Gusti Allah, yaiku novel lelungan, saka Lola shultz, ngédap. Nanging, iki minangka jinis sing biasane ora dakwaca.

Aku kira umume Aku seneng crita apik sing nggawe aku kepengin ngerti luwih akeh, jinis apa wae.

Aku malah ngakoni ana novel sing dakwaca lan diwaca maneh asring banget dudu novel intrik, kaya Manungsa ora manggon ing kaviar wae, de Johannes M Simmel, novel sing wis lawas banget sing dakgandheng wiwit remaja, Ora ana sing nglawan wengi kasebut dening Dolphine de Vigan, sing biasane dakwaca nalika musim panas. OLJuru masak Himmler, de Franzt Olivier Giesbert, aku bisa maca kaping ewu lan mesthi kaget.

  1. Sawetara tembung kanggo penulis wiwitan?

Ayo dheweke nulis apa sing pengin diwaca, amarga kanthi cara kasebut, dheweke bakal percaya marang gaweyane lan dheweke bakal ngerti yen sadurunge rampung dheweke wis duwe penggemar tanpa syarat pisanan. Uga padha mbentuk, dheweke sinau babagan teknik nulis saka panulis sing duwe pengalaman, sing mbenerake, manawa dheweke golek korektor profesional sing apik kanggo ngrampungake polesan crita sampeyan.

Lan pungkasane aja isin ngirim novel sampeyan menyang kabeh situs sing ditampa. Kanthi sabar banget, tanpa kesusu, nanging tanpa kesempatan sing ilang: yen sampeyan nuduhake pakaryan sampeyan, sampeyan ora bakal duwe jaminan, nanging sampeyan duwe kesempatan lan ora bakal ngerti pungkasane.

  1. Pungkasan, apa proyek sing sampeyan duwe nalika kabeh presentasi lan tapak asma lulus?

Suwene sawetara dina kanggo matur nuwun marang kabeh wong sing wis milih novel iki Lan sing ana ing tengah-tengah daya listrik bisa uga kedadeyan nalika aku nindakake Banjur lenggah maneh kanggo nulis lan nglampahi wektu luang karo kulawarga.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)