"Alice in Wonderland." Klasik Lewis Carroll sing salah paham.

Alice ing Wonderland

Sanajan misuwur, Alice ing Wonderland iku novel, paling ora, dingerteni. Wis wiwit wiwit diterbitake ing 1865 dening matématikawan Inggris, ahli logis, fotografer lan panulis. Lewis Carroll, sing asma asline Charles Lutwidge Dodgson. Little Carroll bisa mbayangake manawa petualangan kasebut ngowahi EGO Karya sastra Alicia Liddell, bocah wadon sing diilhami kanggo nggawe protagonis, pungkasane bakal nikmati popularitas kaya ngono.

Yen ana crita sing apik, yaiku, kaya sing bakal dideleng ing ngisor iki, bocah lan wong diwasa bisa ngrasakake. Sawise kabeh, Alice ing Wonderland ora mung salah sawijining dongeng fantasi sing jujur ​​- lan sabenere kanthi ora kepengin dadi luwih saka dheweke, dheweke bisa dadi luwih saka sing katon-, nanging uga salah sawijining novel paling apik sing diprodhuksi literatur absurd.

Apa ora ana sing mikir babagan bocah?

"Lan moral crita iki yaiku… Wah, aku lali!"

"Mbok aku ora duwe moral," Alicia wani mengamati.

"Mesthi wae duwe moral!" Panguwuh Adipati. Kabeh nduweni moral, mula kudu digoleki.

Antarane kritik utama sing wis ditampa Alice ing Wonderland, utamane nalika diterbitake, kita bisa nemokake kurang moral. Iki minangka dongeng sadurunge, ora ana hawa moralistik sing mbebayani tumrap dongeng liyane.. Moral kasebut ora dileksanakake dening pangarang, nanging masing-masing bisa nemokake sing beda ing kaca kasebut.

Amoritas novel iki ngidini dheweke nampilake kahanan sing ora masuk akal, kejem, lan ora logis tanpa ragu-ragu. Ora ana siji-sijine sing pengin mulang piwulang marang Alice nggawe dheweke ragu apa nganti dheweke nganggep "kasunyatan" lan "kewarasan."

Pentinge basa

"Maksude sampeyan bisa nemokake solusi kanggo teka-teki?" Jarene Hare Maret.

"Persis," wangsulane Alicia.

"Yen ngono, sampeyan kudu ngucapake pikiran sampeyan," meksa Hare.

"Apa sing aku lakoni," wangsulane Alicia, "utawa paling ora maksudku sing dakkandhakake, padha karo prekara sing padha."

"Kepiye carane bisa padha?" Panguwuh Hatter. Apa padha karo ngucapake "Aku ndeleng apa sing dakpangan" lan "Aku mangan sing dakdeleng"?

"Kepiye carane bisa padha!" Nyanyi Hare Maret. Apa padha karo ngucapake "Aku seneng karo apa sing aku duweni" lan "aku duwe apa sing dakkarepake"?

Buktine, ora suwe sawise maca novel, Lewis Carroll wigati banget karo basa. Umume komik, lan ora komik, kahanan sing tuwuh kalebu asil saka Dolanan tembung utawa saka salah paham basa.

Amarga iki, akeh penulis pengin ndeleng ing Carroll minangka cikal bakal filsuf Wittgenstein, utamane babagan teori babagan isomorfisme utawa "identitas antarane basa lan kasunyatan." Saliyane, kutipan sing misuwur "kabeh sing bisa dikandhani bisa diarani cetha; lan sing ora bisa dibahas, luwih becik meneng », saka Tractatus logico-filosofis, ditrapake ing pirang-pirang wacan novel kasebut.

Senyum ikonik Kucing Cheshire, salah sawijining sekunder paling misuwur Alice ing Wonderland.

Mudhun ing bolongan terwelu

"Wah, dheweke telat rong dina!" Hatter nggresah. Aku wis ngandhani yen butter ora bisa digunakake! Dheweke nambah, ndeleng ing Hare.

—Lan kuwi saka Descargar kualitas, 'jarene Hare sing ora sabar.

"Mesthi, nanging mentega mesthine entuk sawetara remah-remah," swarane Hatter; Sampeyan kudune ora ngrusak jam tangan nganggo piso roti.

Maret Hare njupuk jam tangan, mriksa kanthi kuwatir banget, lan nyeselake nalika nyesalake menyang cangkir teh; Banjur dheweke mriksa maneh, nanging ora bisa mikir apa-apa luwih becik tinimbang mbaleni sing dicritakake sadurunge:

"Iki mentega saka Descargar kualitas!

Akeh sebab sing bisa dingerteni kenapa Alice ing Wonderlands crita apik, nanging aku bakal nutup karo sing paling jelas: nyenengake. Iki crita sing ora nate nesu, kaget, lan saiki saya mundhak. Kaping pirang-pirang lali yen alasan utama maca buku amarga seneng, ana sing ngelingake kita, lan luwih saka prestasi, karya Carroll.

Sing sepisanan katon kaya crita bocah sing ngemot crita sing apik banget. Nanging aja nganti ngapusi awake dhewe: crita bocah. Sanajan iki ora ateges wong diwasa ora bisa nikmati, mula sajroning kejujuran, ana kekuwatan lan kaendahane. Nietzsche ujar manawa "ana roh sing mbanyoni banyune supaya katon jero." Ing cilik saka Alice ing Wonderland iku mung kosok baline: kaya ndeleng ing sisih ngisor kali, bisa uga ora masuk akal lan ora logis, nanging transparan.

"Apa mania amarga debat kabeh kriminal iki!" Alicia ngomel. Iku sing nggawe dheweke edan! […] Ora ana apa-apa… ora ana gunane ngomong karo dheweke! Alicia ujar nekat. Dheweke bajingan sing sampurna!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)