Algernon Charles Swinburne, pujangga Victoria sing dikutuk

Algernon Charles Swinburne yaiku pujangga Inggris sing lair a 5 April 1837 en London. Tokoh kasebut bisa uga dibayangke karo jeneng liyane sing luwih apik saka jaman sing akeh banget, nanging dheweke uga dikenal ing saindenging jagad. Pakaryanipun, kanthi cenderung tema kayata lampus, homoseksual, sadomasochism lan perasaan anti-agamaJebule kontroversial banget nalika semana. Dina iki saka kene Aku pengin kelingan nyorot sawetara ayate.

Algernon Charles Swinburne

Swinburne, saka kulawarga bangsawan sing mapan ing Pulo Wight, Dheweke sinau basa Prancis lan Italia amarga piwulang ibune lan simbah bapakne. Dheweke uga nampa pendhidhikan agama sing ketat sing isih enom. Rawuh ing wong bergengsi Eton College lan uga sinau ing Universitas Oxford. Was uga anggota saka Persaudaraan Pra-Raphaelite lan pengagum gedhe Victor Hugo, dheweke menehi salah sawijining esei.

Wong lara kustaAtalanta ing CalydonGeguritan lan baladaLagu sadurunge esukeWektu Shakespeare y Maria Estuardo. Contone, ing trilogi sejarah karya babagan Ratu Mary Skotlandia, ing ngendi dheweke dihargai manawa para pahlawan wanita dadi obsesi seksual sing pantes dadi salah sawijining guru utamane, Marquis de Sade. Lan novel erotis Lesbia Brandon tetep ora diterbitake nganti taun 1952. Utawa Pasiphae, sing ora diterbitake sajrone urip pujangga.

Dheweke uga nulis pasinaon kritis babagan william Shakespeare lan esai ing akeh penulis kayata Charles dickens lan sedulur Brontê.

Kecanduane kanggo alkohol nyebabake dheweke nandhang masalah kesehatan sing serius sing meksa dheweke pindhah menyang omah ing pinggiran London. Ing kana dheweke pengin nyoba urip sehat lan tenang. Dheweke tilar donya tanggal 10 April 1909.

Puisi

Sedhih

Sedhih, bersayap yen sampeyan lelungan jagad,
Ana kene, liwat wektu, njaluk istirahat,
Yen ngaso bisa uga kabegjan sing nuntut sungkowo.

Pikirane cedhak karo atimu
Sungkowo panas banget,
Suket garing ing kali sing munggah,
Luh abang sing mbukak liwat stream.

Ati sing ngethok rantai
Ikatan wingi bakal dadi lali mbesuk,
Kabeh perkara ing jagad iki bakal sirna
nanging ora nate sedhih.

Katresnan lan impen

Babagan metu lan turu ing antarane ngelus-elus wengi
Aku weruh tresnaku nyandhak ing kasur sing sedhih,
pucet kaya woh lan godhong lily sing paling peteng,
gundhul, diudani lan surem, kanthi gulu gundhul, siap digigit,
putih banget kanggo isin lan dadi panas banget,
nanging warna sing sampurna, ora ana warna putih lan abang.
Lan lambene alon-alon pisah, dheweke kandha
- ing satunggaling tembung - kesenengan. Lan kabeh pasuryan dheweke dadi lambene,
lan kabeh awake dadi panganan mripatku;
Tangan lan tangane sing dawa lan hawa luwih panas tinimbang geni
perangan awak throbbing, ambune rambute kidul,
sikile sing entheng lan mengkilap, paha sing elastis lan loma
lan tutup sing padhang menehi kekarepan kanggo nyawaku.

Sadurunge surup srengenge

Katresnan surup surut ing langit
Sadurunge wengi mudhun ing bumi
Sadurunge wedi ngrasa wesi saka kadhemen,
Surup-surup katresnan katon langlang.

Nalika ati sing ora kepenak bisik-bisik ing antarane sambat
"Utawa kakehan utawa sithik",
lan lambene ora sabar,

Alus, gulu saben kekasih,
tangan katresnan nduwe rahasia;
lan nalika kita golek tandha konkrit ing dheweke,
cahyane surup lagi nyebrang langit.

Lute lan lir

Kepinginan sing jero, sing nyusup ing ati lan oyot roh,
Dheweke nemokake swarane sing wegah ing ayat-ayat sing dikepengini, kaya bara;
Nggawe swarane bungah nalika musik muspra nguber a
Kekarepan jero.

Lacerating nalika semangat mawar ngobong kelopak ambegan,
Kuwat nalika tunas kepengin kanggo woh tuwuh,
Rahasia sing ora diucapake muni nyebabake nada sing jero.

Pengangkatan sing diduweni saka lirune katresnan sing lembut;
Palpitasi kemenangan lir mudhun:
Isih jiwane krasa kobong, nyalahe diluncurake sanajan meneng
Ing kekarepan sing jero.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.