Alexander Pushkin. Pengetan kelairan. 7 geguritan

Tandhing Pushkin. Lukisan dening Adrian Volkov.

Alexander Sergeyevich Pushkin Dheweke pancen pujangga Rusia sing paling misuwur lan dikagumi, nanging dheweke uga novelis lan penulis sandiwara. Lan dina pungkasan 6 dheweke wis dietung 239 taun wiwit lair ing Moskow. Asal-usul aristokrat, dheweke dianggep minangka bapak sastra Rusia modern. Lan dheweke uga tresna karo Spanyol. Dina iki aku pengin ngaturake artikel iki marang dheweke amarga salah sawijining geguritan, Wong tahananSaliyane dadi salah sawijining favorit, iki uga menehi inspirasi kanggo salah sawijining novel. Dadi, memori saka sosok dheweke dadi 6 wong liyane.

Alexander Sergeyevich Pushkin

Alexander Pushkin kalebu kulawarga Aristokrat Rusia, nanging liwat pembuluh getih dheweke ngetokake getih kaca ireng sing ngladeni Tsar Peter I sing Agung. Nenek lan pengasuh dheweke, sing dheweke paling dihargai, sing mulang lan ngirim semangat kanggo crita rakyat Rusia lan puisi. Dheweke maca sing apik banget lan ora ragu-ragu njupuk volume saka perpustakaan bapakne, saliyane nekani pakumpulan sastra sing dianakake ing omah.

Jam rolas, dheweke mlebu ing sing nembe digawe Imperial Lyceum (sing mengko diarani Puskhin Lyceum), lan ing kana dheweke nemokake panggilan puisi. Guru-gurune nyengkuyung dheweke nerbitake puisi pertama lan dheweke nindakake ing majalah Vestnik Evropy.

Puisi ing taun-taun enom luwih akeh sentimental tinimbang ideologi, nanging sawetara puisi sing ditulis minangka Kamardikan o Desane narik kawigaten saka Layanan rahasia Tsarist. Iki nggawe dheweke dadi sorotan lan dheweke dituduh nindakake kegiatan subversif, meksa dheweke meksa nindakake perkara kasebut lunga menyang pembuangan. Dheweke ana ing Ukraina lan Crimea. Pengalaman kasebut menehi kesan marang dheweke lan ditampilake sajak utamane yaiku Tawanan Kaukasus o Sedulur bandit.

Marriage karo Natalia Goncharova, lan amarga mbela kehormatane, dheweke tilar donya mung umur 37 taun amarga saka bedhil ing tangan prajurit Prancis ing tandhing. Nanging dheweke wis dianggep bapak saka basa sastra Rusia lan pangadeg sastra Rusia modern. Pamrentah Rusia mutusake nggawe pemakaman rahasia supaya ora ana kerusuhan lan demonstrasi politik dening para pengagum.

Situs konstruksi

Pakaryanipun ngemot campuran realisme, sejarah, romansa lan sindiran lan kalebu judhul sing paling penting yaiku Boris Godunov, Eugene Onegin, Poltava, Para Pembalap Gangsa, Putri kapten o Ratu sekop.

Su tresna kanggo Spanyol diwiwiti nalika nemokake inspirasi literatur ing Zaman Emas. Dheweke kepincut karo tokoh-tokoh Don Juan lan Don Quixote. Lan loro karyane, drama Tamu watu lan geguritan Wong lanang sing mlarat, dheweke ngombe saka sumber kasebut.

7 geguritan pinilih

Ngelak kesusu nggrundel

Ngelak kesusu nggrundel,
karukunan sampeyan sing nggawe aku mabuk
lan kobong, ilat sing dikarepake manis,
karep sing anggur ora marem.
Nanging nyuda crita kasebut,
ndhelikake, mateni impenmu:
Aku wedi, kobongan sing kobong
Aku wedi ngerti rahasia sampeyan.

Saka zephyr wengi

Saka zephyr wengi
eter mili.
Akeh,
ngungsi
wong Guadalquivir.

Rembulan emas metu
Meneng ...! Hei! ... gitar kanggo muni.
Bocah-bocah wadon Spanyol ing katresnan
Dheweke wis ndeleng metu ing balkon.

Saka zephyr wengi
eter mili.
Akeh,
ngungsi
wong Guadalquivir.

Mlaku, malaekat, mantilla!
Pancen dina sing jelas!
Kanthi pager wesi
mulang sikil gaib!

Saka zephyr wengi
eter mili.
Akeh,
ngungsi
wong Guadalquivir.

Ana ing negarane, ing sangisore langit biru

Ana ing negarane, ing sangisore langit biru
dheweke, withered wungu ...
Pungkasane dheweke seda, napas sampeyan,
bayangan remaja sing ora ana sing tutul;
nanging ana garis antarane kita, yaiku telenging.
Aku nyoba, muspra, kanggo nyuda perasaan:
pati ngandika lambé karo sinis peteng,
lan, aku nekani dheweke kanthi ora peduli.
Sing dak tresnani kanthi semangat tenanan,
kanggo wong sing dak tresnani kanggo nolak,
kanthi sedhih, tanpa rasa tresna,
kanthi mati syahid kanthi bisu, kanthi delirium.
Kepiye rasa tresna lan sedhih? Dhuh jiwaku
kanggo naif, bayangan miskin,
kanggo memori seneng dina sing ilang,
Aku ora nangis, ora ana musik sing nyebut dheweke.

Wong tahanan

Aku konco bar ing sel lembab.
Wungu ing panangkaran, garuda enom,
perusahaan sing sedhih, nutupi swiwine,
ing sandhing windows pitanza gatel.

Pike, diuncalake, katon ing jendhela,
kayane dheweke mikir kaya aku.
Mripate nyeluk aku lan njerit,
lan kanggo ngucapake kekarepan: Ayo mlayu!

Kowe lan aku bebas kaya angin, mbakyu!
Ayo mlayu, wis wayahe putih ing antarane awan
gunung lan angkatan laut katon biru,
ing ngendi kita mung mlaku angin. ..lan aku!

Aku korban kabeh kanggo memori sampeyan

Aku korban kabeh kanggo memori sampeyan:
logat saka lir ilham,
tangisane wanita enom sing lagi ngobong,
geteren drengkaku. Kamulyan
padhang lan pengasingan sing peteng,
endahing pikiranku sing bening
lan mbales, ngimpi badai
saking sangsara sengit kawula.

Penyanyi

Apa sampeyan ngetokake swara nokturnal ing jejere grove
saka penyanyi katresnan, penyanyi kasusahane?
ing wayah esuk, nalika sawahe meneng
lan sedhih lan gampang swarane panpipe,

Apa sampeyan durung nate krungu?

Apa sampeyan nemokake ing peteng alas sing gundhul
kanggo penyanyi katresnan, kanggo penyanyi kasusahane?
Apa sampeyan ngerteni eseme, tilase dheweke nangis,
mripatmu sing lembut, kebak sayu?

Apa wis ora ketemu?

Apa sampeyan napas ngati-ati karo swara sing meneng
saka penyanyi katresnan, penyanyi kasusahane?
Nalika sampeyan ndeleng wong enom ing tengah alas,
nalika nglintasi pandangane sing kurang apik karo sampeyan,

Apa sampeyan ora nggresah?

Aku tresna marang dheweke

Aku tresna marang dheweke,
lan katresnan iku bisa uga
isih ana ing jiwaku, ngobong dhadhaku.
Nanging luwih bingung dheweke, aku ora pengin.
Muga-muga tresnaku iki ora nggawa sampeyan lara.
Aku tresna marang dheweke. Tanpa pangarep-arep, kanthi gila.
Voiceless, dening butarepan dikonsumsi;
Aku tresna marang dheweke, tanpa ngapusi, kanthi lembut,
Muga-muga aku ngarep-arep Gusti Allah kersa
lan liyane, tresna duwe kaya tresnaku.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.