Christie Agatha. Adaptasi film sing paling misuwur

 

Versi film anyar saka Rajapati ing Orient Express, salah sawijining novel sing paling misuwur ing Agatha Christie. Diarahake lan dibintangi wong Inggris Kenneth brannagh, sing duwe kalungguhan Hercule Poirot, nggabungake pemain mewah, minangka salah sawijining Sidney Lumet ing taun 1974. Nanging adaptasi film saka novel dening panulis iki padha karo karyane sing produktif. Aku maneh sawetara sing paling misuwur. Secara pribadi aku bakal tetep tetep karo sing ahli Seksi kanggo ukum.

MATI DADI EXPRESS ORIENT (SIDNEY LUMET, 1974)

Iki versi pertama lan direktur ngerti kepiye cara nggawe novel menghibur Christie dadi klasik matur nuwun kanthi cepet, sebagian, kanggo a pemeran sing luar biasa ing antarane yaiku Inggris Albert Finney kaya Poirot, Ingrid BergmanLauren Bacall Sean Connery, Anthony Perkins utawa Jacqueline Bisset.

Akun kasus sing bakal diselidiki dening Poirot nalika mulih saka kerja sing sukses. Dheweke kudu njupuk sepur mitos Orient Express lan pasukan salju sing gedhe bisa mandheg. Esuke ana milyuner ditemokake ditusuk lan kabeh wong ing sacedhake katon kepengin mbuktekake dheweke ora bersalah. Ya, kita wis ngerti pungkasane, iya?

MATI ING NILU (JOHN GUILLERMIN, 1978)

Patang taun sawise Rajapati ing Orient Express saka Lumet teka iki Pati ing Kali Nil. Ing wektu iki dheweke uga dadi aktor Inggris lan bergengsi Peter Ustinov sing ngemot Poirot. Sing kaping pisanan yaiku Charles Laughton, nanging Ustinov sing bisa nggandhengake pasuryane ing ngarep umum karo detektif Belgia sing cerdas lan cerdas. Nindakake kaping enem.

Adaptasi iki uga nduweni bintang sing akeh lintang Bette Davis, Mia Farrow, David Niven, Angela Lansbury, Jane Birkin, George Kennedy, Jack Warden lan Maggie Smith. Penasaran yen dicathet yen Ustinov dhaup karo adhine Angela Lansbury, aktris sing tampil luwih adaptasi karo karya Christie. Lan sawetara taun mengko, Lansbury dadi protagonis serial televisi terkenal Wis nulis angkara, sing dadi paraga utama adhedhasar Miss Marple.

Ing kasus iki Hercule Poirot lelungan ing dhuwur pesawat Karnak, prau kali mewah sing nyebrang Kali Nil, ing kana ana pusaka sing dipateni. Sadurunge tekan plabuhan, dheweke kudu mbubarake alibis saka kanca lelungane kanggo nemokake pembunuh kasebut. Argumentasi sing padha banget sing mung ngganti setelan lan cara transportasi.

Saka film iki uga versi film anyar lagi wae diumumake njupuk kauntungan saka narik pungkasan iki Rajapati ing Orient Express. 

CERMEN PECAH (GUY HAMILTON, 1980)

Mangkene conto partisipasi saka Angela Lansbury main Miss Marple. Iki didhukung maneh dening bintang-bintang luar biasa sanajan wis mudhun, kaya Rock Hudson, Elizabeth Taylor o Tony Curtis. Kru Hollywood teka ing kutha Inggris sing sepi kanggo njupuk film periode. Nalika salah sawijining anggotane diracun, Miss Marple bakal tanggung jawab nyelidiki apa sing kedadeyan.

MATI ING MATI (GUY HAMILTON, 1982)

Peter Ustinov nggawe peran ulang dadi Poirot ing film iki. Saiki tumindak ing hotel balkan (digawe maneh ing Mallorca). Poirot bakal rauh ngerti manawa para tamu elit nuduhake sengit banget marang Arlena, aktris. Nalika iki dipateni, kabeh bakal dadi tersangka kanthi alesan tartamtu amarga dheweke mateni.

LATIHAN jam 4:50 (GEORGE POLLOCK, 1961)

Kita bakal bali karo adaptasi iki sing dadi petualangan pertama direktur George Pollock lan aktris Margaret Rutherford. Dheweke dibebasake adaptasi crita babagan Miss Marple nanging mulang dhasar kanggo sisa karya: kostum, humor lan mungsuh ing bayang-bayang.

Margaret Rutherford minangka pasuryan paling misuwur ing film Miss Marple, sing main kaping papat. Ing crita iki yaiku Miss Marple dhewe sing, sajrone lelungan sepur, dadi seksi sedhela kanggo rajapati setya ing mobil sepur sejajar. Nanging ora ana mayit lan panguwasa bakal percaya yen dheweke mung imajinasi wanita tuwa sing seneng novel detektif. Dadi, dheweke bakal mutusake investigasi dhewe.

SEPULUH NEGRITOS (RENE CLAIR, 1945)

Ditulis ing taun 1939 yaiku salah sawijining buku sing paling padhang lan laris saka Christie lan isih dadi salah sawijining sing paling populer lan misuwur. Sampeyan uga salah siji sing paling adaptasi. Iki minangka salah sawijining sing paling resmi lan diarahake dening Prancis René clair. Ing pungkasan taun 1987, dheweke duwe versi Rusia sing uga ngajeni novel asli.

Sepuluh wong sing ora ana gandhengane ketemu ing pulau misterius ing pesisir Inggris dening Pak Owen. Iki pemilik omah gedhong mewah, nanging tamune ora kenal. Sawise nedha bengi pisanan, lan tanpa ndeleng tuan rumah, sepuluh wong mangan dipuntudhuh kanthi nyathet yen nindakake tindak pidana. Siji mbaka siji, wiwit nalika semana, dheweke dipateni tanpa sebab utawa panjelasan sing jelas.

SAKSI POSISI (BILLY WILDER, 1957)

Iki adhedhasar lakon Christie kanthi jeneng sing padha. Lan Billy Wilder sukses nganggo adaptasi film lan pagelaran Tyrone Power, Marlene Dietrich lan utamane Charles Laughton, karya seni seni kaping pitu. Nyritakake babagan Leonard vole (Kekuwatan). Vole minangka pria sing apikan lan grapyak, yaiku dipuntudhuh saka paten pinaten wanita sugih sing nilar dheweke dadi ahli waris sing akeh.

Bukti kahanan sing ditindakake tumrap dheweke pancen wis jelas, nanging ePengacara pidana bergengsi Sir Wilfrid Robarts (Laughton) percaya yen dheweke ora bersalah lan setuju kanggo mbela dheweke kabeh tegese. Vole nikah karo perawat Jerman (Dietrich) sing ditemokake nalika perang, lan dheweke bakal nemokake saksi sing paling ala kanggo penuntutan kasebut.

Film kasebut entuk enem nominasi OscarFilm Terbaik, Direktur Terbaik, Aktor Utama Terbaik (Charles Laughton), Aktris Pendukung Terbaik (Elsa Lflix), Best Sound, lan Best Editing, nanging ora bisa nggayuh apa-apa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.