Ringkesan Wit Ilmu Pengetahuan

Wit ngelmu.

Wit ngelmu.

Sintesis novel kaya Wit ngelmu de Pío Baroja dudu tugas sing gampang. Kajaba iku, editorial (11 Juni 2019) situs web espaciolibros.com nduweni kualifikasi minangka "literile suci" kanggo menehi ringkesan lengkap. Selaras karo iki, José Carlos Saranda negesake: "ringkesan ora bisa nggenteni maca kanthi tenang sajrone kerja lan kurang saka Wit ngelmu".

Ing situs web (2015), Saranda negesake validitas postulat panganggit - senadyan wis suwe, ing konteks masarakat saiki. Buku kasebut ngumumake segmen otobiografi Pío Baroja, salah sawijining lambang Generasi 98. Liriké nggambarake kahanan angel sing dialami ing Spanyol nalika wiwitan abad kaping XNUMX.

Sintesis biografi penulis, Pío Baroja

Pío Baroja y Nessi lair ing San Sebastián (Spanyol), tanggal 28 Desember 1872. Bapake yaiku Serafín Baroja, insinyur pertambangan; ibune, Andrea Nessi (keturunan Italia saka wilayah Lombardy). Pío minangka nomer telu saka telung sadulur: Darío (1869 - 1894), Ricardo (1870 - 1953); lan sadulur, Carmen (1884 - 1949). Sanajan dheweke lulus dadi dhokter kedokteran saka Universitas Pusat, dheweke nglirwakake praktik kasebut dadi ngrusak tulisan.

Nanging, akeh pengalaman kasebut minangka dhokter (lan sawetara papan dununge), Baroja nerangake ing Wit ngelmu. Amarga konservatisme, iki dianggep minangka salah sawijining spanduk Generasi 98 sing diarani. Sajrone urip, dheweke ngasilake sangang trilog narasi, rong tetralogie, pitung sandiwara, ditambah uga karya jurnalistik lan karangan. Dheweke tilar donya ing Madrid tanggal 30 Oktober 1956.

Fitur khas Generasi '98 (noventayochismo)

Minangka perwakilan saka Generasi taun '98, Pio Baroja nggambarake ing karyane meh kabeh karakteristik khas gerakan seni iki. Bisa uga, Wit ngelmu Iki minangka novel noventayochismo kanthi luwih akeh fitur sing ana gandhengane karo deskripsi lan panjaluk sosial nalika semana.

Ing antarane pemahaman pesimistik babagan urip, deskripsi kulawarga sing ora berfungsi utawa misogyny sing parah saka sawetara karakter. Kajaba iku, karya Generasi 98 padha karo:

  • Nggoleki masalah eksistensial.
  • Bosen lan bosen.
  • Tansaya kuwatir saben dinane.
  • Nostalgia kanggo jaman sing ideal.
  • Dilema saka mangsa sing durung mesthi.
  • Pendekatan kanggo masalah universal kayata martabat manungsa lan hak-hak manungsa.

Sinopsis saka Wit ngelmu

Iki diterbitake ing taun 1911 minangka bagean saka trilogi Lomba. Novel kasebut kabentuk ing rong bagean gedhe (I-III lan V-VII), sing kedadeyan ing macem-macem enclave Spanyol antara taun 1887 lan 1898. Bagian-bagian kasebut dipisahake karo interlude ing bentuk diskusi filosofis dawa antarane protagonis, Andrés Hurtado, lan Dr. Iturrioz (pamane).

Obrolan kasebut nyebabake judhul buku amarga ana panjelasan babagan nggawe rong wit paling penting ing Eden. Dheweke minangka wit panguripan lan wit ilmu, sing pungkasan dilarang kanggo Adam kanthi amanat ilahi. Ing argumen iki, Baroja nggawe tema sing ana gandheng cenenge karo rasa sedhih, sedhih, bosen, filsafat lan krisis pungkasan abad kesembilan belas.

Inicio

Novel kasebut diwiwiti kanthi referensi nyata babagan urip Baroja. Mula, karir kedokteran Andrés Hurtado meh dadi crita otobiografi.. Saka tumindak kapindho bagean pisanan (para siswa), panulis nggambarake sinar-X masarakat Madrid sing rada ora manusiawi. Kajaba, gambar kulawarga protagonis nerangake asal mula jiwa sing demoralisasi lan ora aman.

Nalika narasi saya maju, isolasi protagonis sing ora ana gandhengane ing tengah-tengah masarakat sing ora sopan lan dangkal ditonjolake. Liwat Hurtado, Baroja negesake penghinaan marang materialisme sing ana ing ibukutha Spanyol nalika semana. Panulis uga rinci babagan tekanan sing ora perlu sing dialami siswa enom sing disebabake dening pangarepan wong liya (utamane bapakne).

Wedi nandheske

Gagasan neurotik Andrés dadi luwih asring. Wedi - bisa dibenerake utawa ora - iku umume, lan, ketoke, kelas praktis obat nambah psikosis. Kanthi saben subyek anyar, Hurtado negesake babagan kecenderungan sing luwih gedhe kanggo teks filsafat tinimbang buku-buku khas karir medis. Mula, dheweke nganggep karire minangka jalur kepeksa sing kudu cepet-cepet rampung.

Kajaba matématika (ditrapake kanggo subjek kayata biologi, kayata), protagonis ora nemokake motivasi kanggo sinau. Mung Pakdhe Iturrioz sing katon nyorot cahya babagan protagonis amarga ora ana dhaptar. Nanging, Hurtado nggawe kekancan sing kuat karo Montaner, sawijining mitra sinau sing nate prasangka permusuhan.

Empati, refleksi lan munafik

Penyakit fisik lan / utawa emosional saka macem-macem wong ing lingkungan Hurtado nyebabake rasa gelisah ing dheweke. Antarane, Luisito, sawijining pasien sing dheweke rumangsa tresnane "meh patologis", lan Lamela "laggard". Kahanan kaloro paraga kasebut nyebabake keraguan babagan kegunaan obat sing sejati. Mung kontak karo Margarita (kolega) sing nggawa pangarep-arep kanggo urip Andrés.

Kajaba iku, dalane protagonis liwat Rumah Sakit San Juan de Dios pancen ora nyenengake, suwalike ... Sanajan kabeh, Hurtado disetujoni kerja dadi magang karo pasangane Julio Aracil. Nanging pengalaman kasebut nyebabake terus bertengkar karo panguwasa rumah sakit amarga tumindak cabul lan palsu.

Wanita ing wektu kasebut

Baroja miwiti pérangan nomer loro kanthi nyritakake transformasi rasa dhiri Julio tumrap Andrés, dadi rasa mèri sing korosif. Nanging, berkat Aracil, rapat antara Hurtado lan Lulú ditindakake. Iki bocah wadon sing ora konvensional, sing tumindak ora sopan lan sengaja nggawe intreme Andrés.

Ing sawetoro wektu, panganggit nggunakake perangan kasebut kanggo nuduhake rasa sengit marang para pria sing nganggep wanita minangka obyek, miturut karepe dhewe. Kanthi cara sing padha, ing crita "Sejarah Wajah" Baroja nerangake kabeh ketimpangan sosial lan ketidakadilan ing jaman kasebut. Sing ditampa kanthi mundur - luwih cocog - dening penduduk Madrid, utamane para wong tuwa.

Pius Baroja.

Pius Baroja.

Pedesaan

Amarga Andrés rumangsa luwih dingerteni karo kanca-kancane (ora minat karo masalah filosofis), dheweke dadi luwih cedhak karo pamane Iturrioz. Karo dheweke, dheweke wis suwe ngobrol lan eksistensi filosofis. Ing tengah-tengah dialog kasebut, Baroja njupuk kesempatan kanggo mbedakake pikirane - kekarepane - Kant lan Schopenhauer.

Sawise lulus, protagonis pindhah menyang deso Guadalajara kanggo kerja dadi dokter desa. Ing kana, dheweke dadi ora gelem profesi lan terus diskusi karo dokter liyane lan karo pasien. Alesan utama pasulayan meh kabeh adat budaya wong tani (lan ing pirang-pirang kasus mbebayani).

Bali menyang Madrid

Sawise seda adhine (acara panulis otobiografi liyane), Andrés mutusake bali menyang Madrid. Nanging ing ibukutha, dheweke angel golek gaweyan. Akibate, dheweke nyoba golek tujuan profesine kanthi ngrawat pelacur lan wong-wong sing mlarat banget, sing luwih ngrusak kepercayaane marang wong liya. Siji-sijine papan sing nyenengake yaiku obrolan ing toko karo Lulu.

Rasa seneng sementara

Amarga interupsi karo pamane, Andrés wiwit kerja dadi penerjemah lan panaliti kanggo riset medis. Sanajan pendhudhukan iki ora nyenengake dheweke kaya profesi intelektual sing luwih akeh, dheweke bisa seneng banget. Mula diwiwiti periode tentrem sing suwene luwih saka setaun. Kajaba iku, Hurtado pungkasane tresna karo Lulu (dheweke kepincut wiwit dina kaping pisanan).

Frasa Pío de Baroja.

Frasa Pío de Baroja.

Sawise ngrembug perkara kasebut karo pamane, Hurtado mutusake takon marang kekasihe. Sanajan, keraguan ora bakal nolak protagonis amarga dheweke wegah duwe anak. Oalah, Lulu ngyakinake dheweke lan meteng. Gagasan turunan plunes Andrés bali dadi depresi peteng.

Pungkasan sing ora bisa dihindari

Gambar kasebut pungkasane peteng nalika bayi seda sadurunge lair, lan sawise sawetara dina, Lulu tilar donya. Akibate, resolusi sing ditandhani saka baris pertama novel Baroja digayuh: lampus bunuh diri saka Andrés Hurtado ... Dikonsumsi ing dina sing padha karo pemakaman Lulú kanthi ngombe akeh pil sing mungkasi sangsara banget.

Sampeyan pengin? Sampeyan bisa entuk kanthi ngeklik Kene.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.