Toti Martínez de Lezea: «Pengalaman lan cara ndeleng urip ora bisa dipindhah»

Fotografi: profil Facebook saka Toti Martínez de Lezea.

Toti Martinez de Lezea wis dawa lan banget dikenali lintasan kaya panulis novel sejarah. Ana akeh judhul kaya Menara Sancho, Ahli herbal, lan kabeh padha meneng, Heath, Enda, Itahisa, Rantai rusak utawa Lemah susu lan madu. Lan sing anyar nunggu kita ing wulan Oktober.

Ing wawancara iki nyritakake babagan sithik buku, penulis y aksara favorit, saliyane antisipasi sing rilis anyar lan critakake kepiye dheweke ndeleng lanskap penerbitan saiki Aku matur nuwun banget marang kabecikan lan wektu sing ditrapake.

WAWANCARA Karo TOTI MARTÍNEZ DE LEZEA

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

TOTI MARTÍNEZ DE LEZEA: Kaya ngelingi buku pisanan sing dakwaca ... wis suwe! Aku pitutur marang kowe: Set televisi mlebu omahku nalika aku umure kira-kira 13 taun lan wong tuwaku kalorone bisa maca lan saya gedhe ing antarane buku. Aku uga ngerti manawa maca pisanan yaiku Dongeng Andersen, para sedulur Grimm, las Legenda Basque diklumpukake dening don José Miguel de Barandiaran ing wiwitan abad kaping XNUMX.

Minangka crita pisanan sing dakkirim ... Aku wis trampil nulis ing SMA! Aku iki panulis skrip televisi, Aku nglumpukake rong klompok Teatro lan uga wrote Aku ing skrip, nanging ayo ngomong sing pertama ing aspek nulis yaiku Abbess, sanajan sing pisanan diterbitake yaiku Dalan kuartal Yahudi ing 1998.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

TML: Wangsulane kurang luwih padha, aku ora kelingan, sanajan aku kelingan karya kaya Count ing Monte Cristo, saka Dumas, 25.000 liga lelungan ing jero banyu, dening Jules Verne, utawa Pulo Treasuredening Stevenson, sing dakwaca nalika isih enom banget. Wacan kasebut nyebabake aku kepengin luwih akeh lan saiki perpustakaan kita kulawarga ngemot babagan 15.000 buku.

       Napa dheweke nggawe aku kaget? Amarga dheweke miwiti aku ing sejarah lan lelungan, ing budaya sing ora dingerteni, cara urip, petualangan, tradisi… Lan aku terus!

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

TML: Aku ora duwe ora ana y Aku duwe akeh. Saben jamanku duwe pengarang, gumantung karo apa sing aku minat saben wektu. Yen aku kudu nyebut sawetara, aku ora ngerti ... Victor Hugo, Dumas, Tolstoï, Dostoevsky, Zola… Aku abad kaping sangalas!

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

TML: Heh heh heh, pitakon apa! Ketemu mbok Jean valjean, protagonis saka Sing Miserables, oke Edmond dantès de Cacah saka Monte Cristo. Minangka kanggo nggawe kanggo karakter sing wis digawe, uga ora ana. Saben panganggit duwe jagad, lan paraga utamane minangka imajinasi; pengalaman lan cara ndeleng urip ora bisa ditransfer.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

TML: Biyen aku ngrokok rokok, sing biasane diobong ing asbak. Saiki aku wis mandheg ngrokok, nanging apa sing daklakoni muter musik. Loro nalika nulis lan nalika maca aku nggoleki swara kanggo ngancani aku, mbantu aku sawetara cara nggawe maneh apa sing dakwaca utawa tulis.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

 TML: Aku duwe kamar kanggo nyambut gawe. Maca aku nindakake ing endi waeMalah ing pawon nalika ngenteni masak macaroni! Biasane Aku nulis sawise mangan lan nganti wayah nedha bengi. Kadhangkala aku terus nganti tekan esuk, antarane enem lan wolung jam saben dina

  • AL: Panulis utawa buku apa sing nyebabake karya sampeyan dadi panulis?

TML: Dakkira sawetara. Nalika sampeyan maca vokasional, yen wis maca buku sing ora kaetung dening panulis, gaya, plot, wujud, leksikon, kabeh pengaruh, tetep ana ing alam bawah sadar, luwih-luwih nalika nulis. Aku ora duwe penulis utawa karya tartamtu, nanging sejatine sejatine Aku kepengin banget babagan literatur abad kaping XNUMX, mula bisa uga pengaruhe teka saka kana.

  • AL: Genre favorit sampeyan kajaba sejarah?

TML: Sapa wae sing duwe crita menarik. Aku ora kasengsem maca mung kanggo maca tanpa ana visi kritis babagan kahanan, wektu utawa kedadeyan tartamtu. Contone, saliyane ditulis kanthi apik, novel noir utawa dramatis, dadi populer saiki, sampeyan kudu nyritakake luwih saka siji utawa luwih paten pinaten utawa gambaran saka sawetara hubungan seksual. Kudu duwe latar mburi, kritik utawa pangadilan kasunyatan lan karakter sing ana gandhengane, yen ora, aku ora kepengin weruh lan ora ngrampungake.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

TML: Aku bubar ngrampungake buku apik banget kanthi judhul Tanpa wates ing alang-alang, dening Irene Vallejo. Iku a tes apa babagan panemuan buku ing jagad kuna, seneng tenan carane ditulis lan sing penting. Wis ditemokake. Lan aku lagi wae miwiti Mongo Putih, saka Carlos Barden, crita angel babagan perbudakan ing abad kaping XNUMX lan pemenang novel Hadiah Spartaco kanggo Novel Sejarah.

       Dene babagan nulis, aku wis dakkandhani Aku ngrampungake novel taun iki ing wulan Februari Bakal metu Oktober utawa ing kana. Judul: Editorial kasebut, Lan iku dudu sejarah, utawa bisa uga?

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

TML: Ala ala… Biasane pancen wis ana, nanging saiki luwih akeh amarga kahanan saiki lan teknologi anyar: Internet, jaringan, platform ... Nanging, ora ana sing maca kanggo akeh buku kaya sing diterbitakeLan ana sebab liyane: proyek apa wae mbutuhake ilmu lan pengalaman, nanging pranyata kita sinau nulis kanthi limang taun. Nggabungake tembung ora ateges ngerti nulis buku, amarga nembang banter ora ateges penyanyi opera. Ana telung syarat kanggo dadi panulis: wis maca akeh, nglampahi wektu lan, utamane, duwe sing arep dicritakake, soko sing ora gampang kaya sing katon.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

TML: Sejatine, ora regane akeh. Kita manggon ing sawijining kutha, kita duwe kebon sayuran, kita ora arep metu, lan wektu kita liwati antarane musik lan buku. Sanajan pancen bener aku males samar Aku wis ora nulis garis sajrone patang wulan iki, bisa uga amarga novel taun iki wis rampung, mula aku ora kesusu. Aku ora mikir bakal njaga kahanan iki, kajaba manipulasi lan kontrol sing ditindakake warga biasa, kaya biasane, kita mbayar lan bakal mbayar akibat.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.