Paco Gómez Escribano: «Panulis novel Kejahatan urip saka konflik sosial»

Fotografi: Facebook saka Paco Gómez Escribano.

Notaris Paco Gomez, Panulis Madrid saka novel ireng, duwe crita anyar, 5 jacks. Wis kaping wolu sawise judhul kaya Junkie, nalika wong mati njerit o Dilarang kanggo masang poster. Aku seneng banget karo wektu lan pengabdian sampeyan babagan iki Interview ing kana dheweke crita sethithik babagan literatur, pengaruh, proyek lan urusan saiki.

WAWANCARA - PACO GÓMEZ ESCRIBANO

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

PACO GÓMEZ ESCRIBANO: Ora, ora bisa kelingan bab sing dakwaca sadurunge. Nanging, ya ngono Aku kelingan bab pisanan sing dak tulis, nalika aku mlebu sekolah menengah (sing sadurunge dadi EGB, umure wis umure). Paling ora katon serius kanggo aku. Ana a dongeng sithik judhul apa Bèntèng. Temenan, iki ora duwe endhas utawa buntut. Aku mung mbayangake kastil ing ndhuwur gunung lan wiwit nulis. Kandhaku, bocah ora omong kosong.

  • AL: Apa buku sing mengaruhi sampeyan lan kenapa?

PGE: Kita nerusake sekolah. Ing antarane peñazos sing kudu diwaca, buku sing ora cocog karo umur, aku seneng banget kaya sawetara guru duwe bathi kanggo nuntut supaya kita maca. Yaiku Requiem kanggo wong desa Spanyol, saka Ramón J. Sender. Aku ngira yen ringkes lan ringkes crita (soko sing dakkarepake saiki lan isih ngucapake matur nuwun) wis mbantu, nanging crita Aku kesengsem karo ketidakadilan sing ditindakake kanggo karakter kasebut lan refleksi kabeh sekunder liyane.

  • AL: Lan sing dadi penulis favorit? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

PGE: Aku bakal menehi pitutur marang kowe babagan novel kriminal lan liyane babagan realisme kotor, yaiku rong jinis sing dakkarepake. Wong-wong mau, Chester Himes lan Hubert Selby Jr..

Aku nemokake saga saka Coffin Johnson lan Gravedigger Jones. Pancen apik banget, nanging koleksi karakter moronic utawa gila sing ditampilake sajrone sangang novel durung dingerteni, apa maneh kritik sosial asam, tajem lan akurat saka Hime sing nesu banget karo sistem kasebut, lan alasane ora kekurangan.

Selby iku luhur ing kabeh karya, nanging utamane ing Budhal pungkasan menyang Brooklyn lan ing Requiem kanggo Impen tak rasane RASA. Ya, rasakake nganggo huruf kapital. Lan, sawetara panulis sing sukses. Siji pungkasan.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

PGE: Aku seneng ketemu lan nggawe John Archibald Dortmunder, watake Donald kulon. Kayane dakkira apik tenan, saliyane kanggo salah sawijining narasumber saka novel humor lucu sing aku seneng banget. Ya, aku ora mung kepengin nemoni dheweke, nanging uga ngrancang ngrampok karo dheweke sawetara bir ing kios sing misuwur ing bar kasebut.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

PGE: Kanggo Lear Aku ora duwe hobi, kajaba aku wis ngerti nalika ora seneng novel aku nutup lan aku milih liyane. Kayane amarga aku saya tuwa lan bisa kurang saka sadurunge. Minangka kanggo nulis, Aku seneng lenggah nalika aku wis duwe novel ing sirah lan nalika aku ngerti aku arep duwe wektu saben dina kanggo nulis.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

PGE: Leres, kasunyatane, aku wis nulis ing pirang-pirang panggonan: ing kamar hoteling pub lan kadang malah ing laptop nang endi wae yen aku duwe bolongan. Nanging aku kudu ngakoni manawa aku nulis sing paling akeh ing kamarku, ing tengah kekacauan sing dikontrol.

  • AL: Apa sing ditemokake ing novel paling anyar, 5 jacks?

PGE: Narasi saka persiyapan kanggo ngrampok, eksekusi lan akibate. Iki novel dening karakter ditandhani banget, selaras karo sing tak lakoni akhir-akhir iki, antiheroes apa sing wong sing kalah, nanging kanggo wong-wong sing dheweke ora nyerah ora nate.

Tuga ana swara, kaya ing kabeh novelku, musik wektu iki dening blues, amarga tekan, awit iki bisa uga, ing babagan gaya, novel paling amerika. Aku seneng karo asil kasebut.

  • AL: Genre sastra liyane?

PGE: Sajrone uripku wis maca kabeh, nanging aku dhewe novel ireng kecanthol aku. Dheweke sengaja ninggalake dheweke kanggo maca liyane, nanging dheweke mesthi bali maneh. Lan tekane nalika, rampung karo irama lan intensitas jinis, sisane pungkasane saya bosen.

Dadi, saiki Aku ora maca liyane, kajaba karya saka semangat sastra liyane sing apik babagan genre: realisme reged. Sanajan dakkira padha. Kanthi cara sing padha karo novel telik sing ana gandhengane karo novel detektif, realisme reged gegandhengan banget karo novel kriminal, mula mesthi wae.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

PGE: Saiki aku lagi maca Wengi kasebut kebak sirine, saka guru Julian Ibáñez, sing isih duwe bentuk lan umur wis menehi poin yen kabeh guru duwe disiplin apa wae. Enak saben nggawe novel.

Minangka kanggo nulis, aku duwe sawetara 100 kaca novel anyar sing wis dakpikirake suwene lan babagan warta sosial sing kita urip lan Rezim FIES ing pakunjaran sing ngluncurake pamrentahan Felipe González.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

PGE: Ya, dakkira ana pilihan kanggo kabeh wong selera, wiwit penerbit gedhe nganti penerbitan mandhiri nganti macem-macem penerbit independen. Kaya sing sampeyan ujar, saiki ana akeh wong sing pengin nulis, lan iku apik, angger ana akeh wong sing pengin maca, mula ora ngono. Pasokan lan panjaluk soko sing ora bisa ditindakake ing sektor sing rada skizofrenia. Ana permata sing ora dingerteni lan biasa-biasa wae munggah dadi Olympus. Wektu bakal ngomong.

  • AL: Kepiye wayahe krisis sing kita alami? Apa sampeyan bisa nyimpen sing positif utawa migunani kanggo novel mbesuk?

PGE: Wayahe kita urip yaiku bajingan kanggo kabeh wong, nanging jelas ana sing duwe wektu luwih ala tinimbang liyane, kaya biasane. Secara profesional aku main saben dina kanthi pindhah menyang lembaga kanggo menehi kelas Pelatihan Kejuruan, ora kanggo bocah-bocah sing ora kena infeksi, nanging kanggo wong sing wis diwasa. Aku muter minangka jamban, pembersih lan akeh pahlawan anonim liyane sing mainake. Urip terus-terusan.

Dene kanggo awake dhewe bakal nyedhiyakake kula kanggo novel mbesuk Kayane dakkira. Panulis novel ireng urip saka konflik sosial, bab-bab sing kudune ora ana, nanging ana sing ana. Yen jagad iki Disneyland, kita ora bakal kudu kerja lan sejatine ora bakal nulis. Aku bakal ngaturake manawa ing njaba, lelungan lan seneng-seneng.


Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltman ngandika

    Wawancara sing menarik banget saka penulis sing duwe pengalaman sing ngerti babagan genree. Iki kanggo ngujo ide sing dikatutake lan cara nerangake awake dhewe. Artikel sing apik banget.
    - Gustavo Woltmann