Alexis Ravelo: «Sastra bisa mbantu sampeyan takon babagan kasunyatan»

Foto: sampul Twitter Alexis Ravelo

Alexis raono duwe novel anyar, Wong lanang karo tas nduwur sirah, sing metu ing wulan September. Panganggit saka Jaman paling ala, Strategi Pekingese (Penghargaan Hammett kanggo Novel Ireng Paling Apik), Kembang ora getihen (2015 Black VLC) o Wuta kepiting, antara liya, panulis sing misuwur saka Gran Canaria wis tetep wayahe diparkir Eladio Monroy kanggo nyritakake crita iki. Sampeyan matur nuwun sanget kabecikan lan wektu sampeyan khusus kanggo iki Interview.

Alexis raono

Saka Las Palmas de Gran Canaria, dheweke sinau Filsafat Murni lan melu lokakarya kreatif sing diwenehake dening Mario Merlino, Augusto Monterroso lan Alfredo Bryce Echenique. Dheweke uga dadi panulis crita cekak lan sawetara liyane kanggo bocah lan bocah enom. Lan dheweke wis bisa nggawe longkangan cukup penting ing adegan sastra saiki karo novel-novele dening jinis ireng.

Interview

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

ALEXIS RAVELO: Aku ora kelingan sing dak tulis dhisik. Bukuku sing kapisan yaiku komik lan kumpulan volume sing ana ing ensiklopedia Undhang-undhang 2000, sing dituku wong tuwa kanthi cicilan. Irah-irahane kanthi judul umum Wayah... Kandhani kapan kedadeyan kasebut, Kandhani sapa sejatine sampeyan, Kandhani apa sing bakal dadi profesi saya… Aku kelingan, novel pertama sing Aku maca Iki adaptasi bocah saka Ing saindenging jagad iki wolung puluh dina

  • AL: Apa buku sing mengaruhi sampeyan lan kenapa? 

AR: Aku kira buku pisanan sing nggumunake yaiku Metamorfosis. THE Transformasi kasebutdening Franz Kafka, amarga saiki wis diterjemahake kanthi luwih akurat. Aku maca masalah prolog dening Borges lan kanthi analisis dening Vladimir Nabokov sing, pirang-pirang taun kepungkur, aku nemokake minangka bagean saka dheweke Kursus sastra Eropa. Kanggo ngerti sebabe aku pengaruhe, kita kudu nggatekake kahanan nalika aku maca. Aku Aku isih enom, Aku sinau, nanging uga makarya wis dadi pelayan ing bar (sampeyan kudu nyelehake dhuwit ing omah). Aku maca ing wayah wengi nganti subuh, amarga aku mesthi ngalami insomnia.

Dadi mbayangno aku, kesel sawise kerja sedina muput, ing kamar cilik omah cilik, maca crita Gregorio Samsa, dadi kumbang lan kuwatir arep kerja kanggo nyelehake dhuwit ing omah lan nemokake, sejatine, wong-wong sing jarene butuh banget kanggo urip, ora butuh banget. Iki pisanan aku ngerti literatur bisa mbantu sampeyan uwal saka kasunyatan, nanging luwih apik nalika, Kajaba iku, mbantu sampeyan ngerteni utawa paling ora, kanggo takon babagan sing bener. 

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

AR: Ana akeh. Lan prekara kasebut luwih gumantung karo selera lan kepinginan tinimbang karo nilai sing bisa ditampilake. Nanging ana sawetara sing mesthi dakwiwiti: Rulfo, Cortázar lan Borges, yen aku pengin barang sing apik crita. Nalika gladhen, biasane aku maca maneh Susan Sontag, a Barthes oke Eddy (Ora mung pemikir sing kuat, gayane nyenengake). Kanthi pujangga Wis pirang-pirang dina, nanging biasane aku bali menyang Pedro García Cabrera, menyang Cesare Pavese, a Olga Orozco.

Mis novelis favorit uga ganti terus: kadang Cormac mccarthy, kadang Joyce carol oates, kadang Erskine Caldwell. Nanging aku maca maneh kanthi frekuensi Onetti, sing dakanggep pancen hipnosis. Nanging, kadang sampeyan duwe awak abad kaping sanga, lan sampeyan ngaturake sampeyan kanggo maca maneh Galdos (taun iki ora bisa dihindari), flaubert utawa Victor Hugo.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

AR: Mbok Aku ora seneng ketemu: karakter, supaya kuwat, kudu nandhang lara ing sakiwa tengene, lan siji, kanggo nyenengake, biasane seneng adoh saka pengalaman sing nglarani. Minangka kanggo nggawe, Aku seneng nggawe watak kaya ngono iku Jean ValJean, saka Wong Misih.  

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca? 

AR: Akeh. Kanggo nulis, sing utama yaiku kudu cedhak warung. Lan, kanggo maca, aku nggunakake potlot, ngapa Aku nggaris ngisor lan aku cathetan ing salinan sandi. Makane aku luwih seneng Papel

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

AR: Ing omah kita duwe ngirim sing dakcritakake karo mitra. Aku biasane kerja esuk.  

  • AL: Apa sing ditemokake ing novel paling anyar, Wong lanang karo tas nduwur sirah

AR: Ya, persis kaya sing judhule kasebut, amarga babagan wong sing dirampok lan ditinggal nganggo sirahe ing tas. Sing maca melu a Monolog interior Liwat wong iki nyemak uripe, nyoba ngerteni sapa sing bisa nindakake tugas iki utawa nugasake. Dadi a jenis dekonstruksi novel-novel kriminal ireng, fokus ing wektu iki kanggo wong sing biasane dadi antagonis, mula, "jahat". 

  • AL: Genre sastra favorit liyane? 

AR: Sejatine yaiku Aku maca kabeh, Aku ora duwe prasangka. Aku seneng karo novel fiksi ilmiah kaya crita intim lan sentimental. Sing penting kanggo aku yaiku buku wis ditulis kanthi apik lan sing nggawe aku takon karo aku. 

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

AR: Dina-dina iki aku maca Jam tangan Clío, dening Emilio González Déniz, panganggit Gran Canaria sing aku seneng banget lan sing wis suwe ora nerbitake. Y Aku nggarap novel nomer enem saka seri dening Eladio Monroy

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

AR: Kaya biasane: akeh penulis lan sawetara kesempatan. Nanging yen teks nduweni kualitas, mesthi pungkasane nemokake editor lan nggayuh para pamaca mesthine bisa digayuh. 

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

AR: Aku mikir isih luwih cepet kanggo nganalisis. Aku ora nggarap warta sing mbakar, nanging mikir kanthi jangka jangka pendek babagan masalah sing dakkandhakake. Dadi Aku durung ngerti yen apa sing kedadeyan bakal nguntungake aku kanthi kreatif.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.