Wawancara karo Rosa Valle, Saka Lubina Josefina dadi protagonis ing Minggu Ireng Gijón.

Rosa Valle: Panganggit Sonarás Bajo las Aguas.

Rosa Valle: Panganggit Sonarás Bajo las Aguas.

Kita duwe hak istimewa lan seneng duwe blog ing dina iki Lembah mawar (Gijon, 1974): panulis, wartawan, dhokumentator piranti lunak, kolaborator ing macem-macem media, blogger lan ahli terapi sastra.

Panganggit saka Sampeyan bakal muni ing ngisor Waters, novel intrik sing dibintangi inspektur polisi Hutan Hutan Petunia, mapan ing gisik Segara Cantabrian, ing Gijón, Villaviciosa, lan kanthi serangan ing Bilbao lan Zaragoza. 

Warta Sastra: Aku yakin apa sing paling narik kawigaten para pamiarsa yaiku Rosa Valle nulis kanthi katrampilan sing padha karo crita Lubina Josefina lan El Salmonete Josete, tinimbang novel ireng sing apik kayata Sampeyan bakal muni ing ngisor banyu. Sampeyan malah wani crita erotis. Panulis multi-genre?

Lembah Mawar: Aku uga duwe puisi sing ditulis, nanging aku durung nerbitake ayat apa wae, kajaba nuduhake pawanku ing jaringan sosial lan blogku. Wong sing nulis komunikasi…. utawa ngirim. Nalika komunikasi, sampeyan adaptasi pesen menyang saluran, menyang panrima, menyang konteks. Yen sampeyan ngatasi alat kasebut kanthi sawetara katrampilan, ora masalah manawa sampeyan nulis manual pangguna, item warta, laporan, crita, novel, crita cekak utawa proklamasi. Pungkasane, sampeyan crita babagan pamirsa. Minangka definisi sing paling disenengi karo "Jurnalisme" saka akeh sing aku sinau ing Fakultas Ilmu Informasi lan iku sing paling disenengi minangka panulis fiksi. Aku wong sing crita, sing nulis lan nggodha aku supaya nyoba kabeh. Aku seneng crita.

TO THE: Sampeyan bakal muni ing ngisor banyu Diwiwiti karo nemokake mayit bocah wadon ing Konservatori Gijón. Rajapati, intrik kulawarga lan uga ing kana bisa dakwaca. Genre ireng ngalami tataran paling manis wiwit wiwitan abad kepungkur meh dadi subgenre. Saiki novel intrik ora dianggep mung crita sing nyenengake, nanging dadi alat analisis sosial lan manungsa.

Apa sing pengin sampeyan critakake marang para pamiarsa nganggo novel lan rajapati minangka sarana kanggo narik kawigaten?

VR: Aku langganan judhul sampeyan. Minangka pamaca, aku seneng novel-novel kriminal sing duwe tinta warna liyane, ora mung ireng. Bagéan manungsa lan sosial, kaya sing sampeyan negesake, saya seneng banget, luwih utawa luwih saka plot polisi murni. Mula irengku kaya ngono. Kita nyathet yen tren saiki lan tren ing jinis iki. Yen ndeleng Dolores Redondo, Lorenzo Silva utawa Eva García Saénz de Urturi, kanggo nyebut sawetara pengarang Spanyol, kita bakal nemokake kedadeyan iki. Ana sing nulis apa sing disenengi diwaca: iku kasusku. Psikologi paraga, selera, hobi ngidini kita nganggo plot polisi kanthi katresnan, nilai, frustasi, nyumbang tema liyane ... Dadi, ing Sonarás bajo las aguas, bebarengan karo pati lan investigasi, musik, Banyu…

Aku kasengsem karo kekejeman mental lan fisik tumindak manungsa, sisih wong sing luwih peteng lan mburu saka pihak liya, kerja polisi. Wiwit saya gedhe, aku mesthi kepincut karo seri kriminal. Aku teka ing novel kriminal mengko. Nanging, penasaran, minangka wartawan aku ora seneng nutupi acara. Salah sawijining perkara nggawe fiksi kriminal sing bisa ditrapake lan liyane kanggo nyinaoni tatu para korban nyata lan lingkungane.

AL: Sampeyan miwiti petualangan ing novel kriminal kanthi protagonis, inspektur polisi saka kantor polisi Gijón, Petunia Prado del Bosque (Tunia), Sampeyan bakal muni ing ngisor banyu. Ewa Inspektur Tunia? Apa kita ngenteni kasus anyar?

VR: Yen mung. Yen Zeus menehi wektu, aku ora bisa nemokake. Pancen, aku wis wiwit mikir crita liyane kanggo Tunia. Skema kasebut isih kudu ditindakake, nanging aku duwe ide global. Wis pamaca inspektur pisanan ndeleng ing karakter protagonis saka saga polisi. Aku mbayangake yen nalika nggawe Tunia aku wis mikir babagan seri utawa, paling ora, aku pengin supaya lawang mau mbukak. Pramila aku nyoba nggawe Petunia Prado del Bosque dadi karakter sing kuat lan apik, ngenalake dheweke menyang para pamiarsa ing pertemuan kaping pisanan karo dheweke. Lan ing sandhinge, Wakil Inspektur Max Muller lan klompok Rajapati liyane. Korban lan sakiwa tengene ilang selawase. Iki minangka rapat kaping pisanan lan pungkasan karo masarakat, nanging Tunia lan wong liya tetep. Aku arep ngomong utawa bisa ditafsirake.

AL: Protagonis sampeyan minangka blogger kaya sampeyan, kanthi blog Pataleta y Bizarría, sawijining pegawe sing ora lelah, mandhiri lan duwe sisih abu-abu sing ndadekake dheweke bisa dadi manungsa. Apa sing diparingi Rosa marang Tunia lan Tunia marang Rosa?

VR: Tunia minangka penemuan. Dheweke luwih goyah lan narik kawigaten tinimbang aku: dheweke kudu duwe. Ditambah maneh dheweke polisi; Kudu cah ayu. Ing sanjabane pakaryan, ing endi dheweke dadi pamburu, pemburu, kaya saben polisi sing apik, amarga dheweke wanita ing tengah dalan. Wanita sing duwe bathuk, amarga umur lan pengalamane, wis nampa sawetara petua babagan cara urip diwasa, mula, ngrasa lan ngerti kepastian babagan apa sing kudu ditindakake. Kepastian biru peteng. Tunia duwe selera, hobi, dheweke ngombe bir lan rasane kaya aku ing komputer utawa nggunakake celonone kanthi cara sing padha. Aku loro wanita sing beda, nanging kanthi sesambungan sing ora bisa ditolak, aku ngakoni. Wong-wong sing ngerti aku lan wis maca bakal nemokake babagan aku. Iki dudu kekarepanku. Aku mbayangno, kanthi nyelehake sepatuku, aku wis ninggali bagean saka duweke. Yen sampeyan nutul trunk, nulis blog lan rasakake hubungan khusus karo banyu, segara lan kali, iku amarga aku ngira, nalika aku ora nggambarake plot kasus polisi, aku pengin menehi komentar Aku seneng: alam, pantai, motor ... Cetha yen Tunia ora bisa ketarik karo bal-balan, kayata.

Sampeyan bakal muni ing ngisor Waters: Intrigue ing pinggir Segara Cantabrian.

Sampeyan bakal muni ing ngisor Waters: Intrigue ing pinggir Segara Cantabrian.

AL: Senadyan kasunyatan manawa kita urip ing salah sawijining negara kanthi tingkat rajapati paling murah ing saindenging jagad, lan manawa ing pesisir Cantabrian luwih murah tinimbang rata-rata nasional, apa sing duwe sisih Lor sing menehi inspirasi kanggo novel intrik sing hebat?

VR:Phew, sisih lor! Lor kita, Cantabrian. Ing kene, penulis nganggo warna ireng duwe kabeh sing dibutuhake tanpa kudu golek muses ing luar negeri. Pemandangan alam lan gawean sing nyengsemake sekaligus. Masyarakat, lingkungan, nilai-nilai uga cacat ... Sapa sing ora seneng karo Asturias? Sapa sing ora disenengi wong Astoria? Aku mikir aku ora dosa minangka wanita gedhe utawa dadi wong wuta yen aku mangsuli manawa "ora ana wong". Pengalamanku yaiku wilayah iki disenengi ing saindenging Spanyol, amarga menang. Asturias mung duwe kanca. Aku bisa nggawa Tunia menyang kantor polisi nasional liyane, nanging karakter kutha sing dakgoleki ana ing omah. Lan, yen inspektur saya nggayuh ketenaran transgional, mula, minangka panulis andhap asor, aku bakal seneng bisa menehi sumbangan kanggo nyebar tanah lan kekayaan liwat literatur. Bener manawa ana kecenderungan ing antarane para penulis genre anyar sing nemokake plot ing kotamadya cilik, nganti saiki ora nganggo huruf peteng. Nanging, aku ora kepengin nyerah menyang kutha gedhe uga. Aku mbuwang Madrid utawa Barcelona, ​​mula sukses karo para genre hebat kayata Vazquéz Montalbán utawa Juan Madrid, lan aku mikir babagan Zaragoza, sing semangat lan atributane cocog banget karo sing dakkarepake. Mula crita kasebut ana ing antarane Asturias lan Zaragoza, kanthi mandheg ing Bilbao 😉

AL: Rute literatur ing setelan novel, Gijón lan kutha-kutha sekitare. Kepiye pengalaman bisa menehi komentar marang para pamiarsa supaya bisa manggon ing papan sing menehi inspirasi? Kanggo mbaleni? Apa kita duwe kesempatan liya kanggo ngancani sampeyan?

VR: Ya, pengalaman sing positif banget, saliyane kasunyatane wis nggawe aku khayalan banget yen Yayasan Budaya Budaya Gijón lan jaringan perpustakaan umum milih karyaku kanggo nyebutake rute literatur Sonarás ing sangisoré perairan ing kutha kita . Kanggo panulis anyar, sampeyan bakal entuk hadiah emosional. Dewan Kutha wis nemtokake rute-rute literatur kasebut lan, saliyane kanggo nindakake kanthi rutin, kaya sing pas karo Pameran Buku Xixón, kayata, kanthi permanen kalebu ing sumber daya budaya kutha kasebut. Tunia duwe bolongan ing kana lan para pamaca milih dheweke minangka pakurmatan. Bangga lan matur nuwun, tanpa mangu-mangu.

AL: Tamu ing Minggu Ireng Gijón, salah sawijining prekara paling penting ing genre kasebut ing endi sampeyan bakal lungguh kanthi genre sing paling gedhe lan paling gabungan. Kepiye rasane sampeyan? Apa tegese pangenalan iki kanggo Rosa Valle lan Tunia Prado del Bosque?

RV: Wiwit ngulandara ing petualangan iki, aku terus mikir, yen ing Ireng Minggu, aku kudu. Aku ora duwe wektu kanggo nggodha kompetisi nasional liyane saka genre iki, sing wiwit dadi akeh, nanging aku duwe iki ing omah lan dadi kunci saka liyane. Aku wis ngrampungake minangka wartawan lan maca. Saiki aku bakal ngrasakake minangka penulis. Penghormatan liyane sing dak tambahake. Matur suwun sanget kanggo Organisasi amarga wis mbukak kontes bebarengan karo penulis lokal liyane. Pirang taun kepungkur, aku eling yen lunga ing kana kanggo ketemu lan ngrungokake Dolores Redondo, sing dadi penggemar. Nalika nyedhaki buku paling anyar sing kudu ditandatangani, aku komentar yen aku uga nulis novel kriminal lan dheweke nggambarake nalika dedhikasine. Aku metu saka kana karo nggawa swiwine. Kaya bocah enom kanthi tandatangan penyanyi modis. Keweden metu.

AL: Ing blog sampeyan nindakake Terapi Sastra, sampeyan ngomong babagan kabeh sing sampeyan karepake, babagan literatur, babagan refleksi pribadi babagan topik sing paling beda-beda utawa malah babagan tampon, kenapa ora? Coba critakake luwih sithik. Apa sing sampeyan entuk lan apa sing sampeyan entuk karo terapi sastra iki?

VR: Kirimanku minangka kepastian; kelip-kelip, kadang-kadang, lan refleksi sing luwih jero, liyane. Kadhangkala dheweke kudu nggawe hobi, kayata musik, sastra lan lelungan, lan kadang ora. Liyane minangka artikel sing lahir saka pengalaman sing dilindhungi kunci transendental. Aku wis biyen ngerti yen jagad iki ora bisa diatasi, nanging kita seneng terus mbenerake liwat tembung, bener? Ana sawijining wektu, nalika aku ora nulis karya kanthi tujuan nerbitake, nalika blog kasebut minangka terapi nyata. Yen ora ana apa-apa, yen sampeyan kecelakaan kapal, tulis. Yen sampeyan seneng, nulis. Sampeyan bakal ngrasakake luwih apik. Terapi Suratku yaiku Pataleta y Bizarría de Tunia. Aku wis utangan tiketku. Napa aku bakal nulis sing anyar kanggo karakterku yen aku wis nimbang lan nulis sadurunge babagan apa sing dakkarepake. Aku nulis akeh ing pikiranku banjur ora duwe wektu kanggo nyelehake ing kertas utawa layar. Ing pikiranku, hubungan antarane kasunyatan lan emosi, antarane nilai lan oyot, antarane frustasi lan idham-idhaman lan tuwuh. Dheweke wiwit mlaku dhewe-dhewe lan urip fisik kadang-kadang ngidini aku menehi dalan kanggo dheweke lan kadhang ora.

AL: Sanajan kita ngerti manawa sampeyan pancen penggemar Dolores Redondo, critakake luwih dhisik babagan pamiarsa: Apa buku ing perpustakaan sing sampeyan maca saben taun maneh lan seneng nikmati kaya pisanan? Kajaba Dolores Redondo, apa ana penulis sing seneng banget, jinis sing sampeyan mung tuku sing diterbitake?

VR: Muga-muga aku ora nguciwani kowe, nanging… aku ora nate maca buku maneh! Aku uga ora seneng nonton film kaping pindho. Aku maca penulis. Nalika nemokake salah siji sing dakkarepake, aku ora ngeculake lan ngrampungake kabeh gaweyane bolak-balik nganti aku kelangan. Tuladhane? Kita lunga karo sing ireng, amarga ana ing kana. Lorenzo Silva, Manuel Vázquez Montalbán, Rosa Ribas, Andrea Camilleri, Alicia Jiménez Bartett (kanggo aku, wanita kulit hitam Spanyol)… Ing antarane para panulis sing luwih anyar, aku bakal ngetutake langkah Inés Plana, Ana Lena Rivera. Ing sanjabane genre polisi, aku seneng banget karo novel Spanyol kontemporer, tema Perang Sipil Spanyol lan periode pasca perang lan tentakne digawe kanggo masarakat saiki, kesenjangan sosial sing menang, merekane. Delibe sing hebat lan novel-novel sosiale generasi saiki lan saiki Almudena Grandes, Clara Sánchez… Akeh banget. Akeh wanita tinimbang pria, omongane. Aku meh ora maca surat asing. Saka njaba, aku nyoba banget sawetara penulis babagan rekomendasi resep resep kanca. Aku minangka generasi sing wis maca klasik ing sekolah, wiwit saka Amadís de Gaula lan Don Quixote nganti Catilinarias ing basa Latin. Yen aku maca, nulis lan ngrasakake nganggo huruf, aku duwe guru sastra sing apik, uga ing Fakultas.

AL: Wayahe pangowahan kanggo wanita, pungkasane feminisme dadi masalah kanggo mayoritas lan ora mung kanggo sawetara klompok wanita sing stigmatisasi. Apa pesen sampeyan kanggo masyarakat babagan peran wanita lan peran sing kita lakoni saiki?

VR: Aku mikir isih akeh sing kudu dikalahake lan aku ngomong babagan Spanyol, amarga ing negara tanpa demokrasi kabukten yen dadi wanita iku aib. Aku nesu nalika, nalika ana tanggal tartamtu, kayata Dina Wanita, wanita mbuwang watu tumrap feminisme sajrone pidato ing jaringan. Wanita kasebut seneng banget karo papane ing jagad sing nyenengake. Mboten pak; mboten bu. Kita durung entuk kesetaraan, yaiku, ora ana cukup wanita sing ngunggahake swara nglawan machismo, sing khusus digawe kanthi bentuk kasar lan saben dina kanthi bentuk sing luwih manis. Aku ora seneng radikalisme, teka saka sisih utawa tongkat sing teka. Semono uga feminisme radikal, feminisme sing agresif lan vulgar sing diinjak. Nanging saben wanita iku feminis, mesthine kudu dadi wanita, sanajan dheweke ora ngerti utawa malah nolak. Aku yakin manawa dadi pria iku luwih gampang. Yen aku lair maneh, aku pengin dadi warga negara, aku mesthi ujar. Lan maksudku. Wanita kudu kerja lan gelut luwih akeh, kanthi urip, nganggo beban, emosi; nglawan prasangka, nglawan ketimpangan, nglawan wektu, malah.

AL: Sanajan gambar tradisional penulis introvert, dikunci lan tanpa paparan sosial, ana generasi penulis anyar sing tweet saben dina lan ngunggah foto menyang Instagram, sing jaringan sosial dadi jendela komunikasi ing jagad. Kepiye hubungan sampeyan karo jaringan sosial? Apa sing luwih abot ing Rosa Valle, aspek minangka komunikator utawa penulis sing iri karo privasi dheweke?

VR: Aku mikir, yen sampeyan duwe kegiyatan umum, sampeyan kudu ing jaringan ya utawa ya, amarga ing Internet sampeyan kudu ya utawa ya. Masyarakat iki digital. Siji liyane yaiku minangka wong, kayata Rosa utawa Ana Lena, sampeyan mutusake utawa ora. "Yen sing bakal sampeyan ucapake ora luwih ayu tinimbang meneng, aja ngucapake." Dadi, padha karo jaringan sosial. Ana pesen, grafis lan tulisan ing kana, menarik, pribadi utawa ora, lan liya-liyane sing ora narik minat sapa wae, malah kanca super. Aku nggunakake Facebook minangka jaringan pribadi lan Twitter lan Instagram mung kanggo kegiyatan literatur, nanging aku ora cukup mindhah. Aku ngerti kepiye, amarga profesi, nanging… ora bisa ngrampungake kabeh. Aku ora bisa lan ora duwe dimensi kanggo duwe pangurus komunitas. Ana kanca wartawan mbuwang kabel kanggo aku, sawetara wektu, nanging saiki aku bali menyang dheweke dhewe lan ... buff. Kanggo ngatur jaringan kanthi apik, sampeyan kudu nglampahi akeh wektu kanggo ngresiki, nggoleki resep, matur nuwun, ngrasakake ... Sampeyan ngerti banget. Ayo dadi ujar manawa aku ana ing wong-wong mau kanthi cara paseksen. Dheweke ora gedhe utawa ala. Iku kabeh gumantung saka panggunaan sampeyan. Komunikasi interpersonal menang lan kalah karo dheweke.

AL: Pembajakan sastra: Platform kanggo panulis anyar nggawe kondhang utawa kerusakan produksi sastra sing ora bisa diatasi?

VR: Hmm Angel kanggo mangsuli, amarga, minangka konsumen produk yaiku, kita kabeh bajak laut utawa wis nindakake sawetara aliran ing aliran massal. Peretasan mesthi ala, mesthi. Liyane yaiku nuduhake kethokan, mbukak cangkem ...

AL: Format kertas utawa digital?

VR: Kertas selawase lan selawase. Kanggo nutul, ngambu, kanggo nggaris ngisor, ngrawat, noda. Ing digital kabeh luwih adhem: apa ora? Saiki yen format digital duwe migunani, ora ana sing nolak. Migunakake, nanging tanpa daya tarik. Lan sastra, minangka hobi lan pengabdian, duwe akeh liturgi. Massa, saka bangku.

AL: Pungkasane, aku njaluk sampeyan menehi luwih akeh babagan pembaca babagan awakmu: Apa sing kedadeyan ing urip sampeyan lan apa sing pengin sampeyan kelakon wiwit saiki?

VR: Aku nganggep aku wong sing bejo ing urip pribadi lan profesional, nanging aku uga nonconformist sing gedhe lan iku seret saka baja. Sampeyan ndeleng sisihane lan mesthi ana wong sing luwih becik tinimbang sampeyan; sampeyan ndeleng liyane, lan mesthi ana wong sing luwih ala. Kita cenderung ndeleng apa sing kurang lan kesalahan sing ditindakake para nonconformist. Ora ateges kita ora ngerti carane ngurmati apa sing diduweni. Kedadeyan penting banget wis kedadeyan ing uripku, aku matur nuwun marang Gusti Allah. Dadi ing urip profesional, aku ora sambat. Aku wis bisa sinau apa sing dakkarepake, urip ing panggung universitas sing hebat ing kabeh level, terus latihan, mengko, ing bidang liyane lan kerja ing profesi. Aku pengin terus kerja dadi wartawan urusan saiki, nanging sayangé, perusahaan jurnalistik mudhun lan tanpa rem. Kondisi kerja pancen ora aman lan kesempatan kanggo profesional sing wis ditemtokake, sithik banget. Aku bakal menehi wawancara liyane kanggo njupuk pulsa profesi jurnalistik saiki. Nanging, aku seneng karo tugas saiki lan ngucapke matur nuwun banget marang kesempatan sing diwenehake dokumentasi marang aku. Aku terus crita, menehi informasi, ngunyah lan adaptasi. Intine, bagasi padha karo jurnalisme.

Plancongan adoh lan adoh minangka kesempatan liya sing dakkarepake kanggo mbesuk. Perjalanan sing apik banget sing ana ing perantauan iku kudune. Urip iki njaluk liyane, Ana Lena.

Thanks, Lembah mawar, muga-muga sampeyan terus nglumpukake sukses ing saben tantangan sing ditindakake Sampeyan bakal muni ing ngisor banyu dadi seri pertama saka novel hebat sing bakal nggawe kita seneng karo sing maca.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)